Feketeöves befektető akarsz lenni?  Ha igen akkor a tőkeáttételes befektetést ismerned kell. Ebben a cikkbe kiderül, kinek való, mire érdemes figyelned, ha belevágsz. 

Jó lehetőség a tőkeáttételes befektetés?

Először nézzük a tőkeáttételes befektetés lényegét: segítségével képes lehetsz a számládon elhelyezett összegnél nagyobb befektetésekkel rendelkezni akkor, amikor nem áll rendelkezésedre annyi, amivel kereskedni szeretnél.

Ha rövid távon gondolkodsz; ha szereted a gyors piaci mozgásokat; és ráérsz  figyelni a piacot és az árfolyamok ingadozását, akkor ez a befektetési forma jó lehetőség. 1-6 hónapos befektetésnél sem lehet rossz, de vannak előnyei és hátrányai is. Ideális megoldás akkor lehet, ha a pénzed egy részét nem szeretnéd átcsoportosítani máshonnan, így a rendelkezésre álló szabad tőkéddel tudsz többszörös értékben kereskedni.

Példa: ha van 1 millió forint a számládon, akkor tőkeáttételes ügylettel akár 5 millió forintért is vásárolhatsz részvényeket, , így megötszörözöd a hozamot – de a kockázatot is.

Mire vigyázz, ha a tőkeáttételes befektetést választod és hogyan kezdj hozzá?

Ha kockázatkerülő vagy, akkor ezt a befektetési lehetőséget felejtsd el. Semmiképpen nem ajánlom olyan tőkével belekezdeni, amiről úgy gondolod, hogy később szükséged lehet rá máshol – bár ez igaz minden kockázatosabbnak ítélt befektetésre, –  a tőkeáttételes ügyletekre különösen. Ezzel együtt a befektetési hitel (mert valójában erről van szó) viszonylag egyszerű: a kérelem elfogadása és szerződéskötés után azonnal igénybe tudod venni. A tőkeáttétellel megvásárolható értékpapírok és termékek listája széles, ahogy a hitelhez fedezetként elfogadott értékpapíroké is, de a fedezet lehet készpénz is. Költség szempontjából is jó, mert nincs külön rendelkezésre-tartási díj és csak a tényleges befektetési időre fizetsz kamatot – az értékpapír(ok) eladásával a hitel automatikusan visszafizetődik.

Milyen trükkel lehet csökkenteni a tőkeáttétel kockázati szintjét?

Trükk nincs. A kockázatot csak maximális odafigyeléssel tudod csökkenteni. Ahogy fentebb olvashattad: a többletpénznek nem csak az előnyeit, de a tőkeáttétellel járó kockázatot is megszorzod az áttétel függvényében. Ha a fenti példát nézzük: ötszörös áttétel, ötszörös kockázat.

Tőkeáttételes befektetésbe kezdeni nagyobb pénzügyi ismeret és tapasztalat nélkül?

A tőkeáttételes befektetés nem csak szakértőknek való, de nem ajánlom, hogy belekezdj, ha nem érted, hogy pontosan mi a működési elve és nem látod a tőke áttétellel járó kockázatot. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi a fedezet és mi történik, ha nem a várakozásaidnak megfelelően alakulnak a dolgok, nagyot bukhatsz. Fentebb olvashattad, hogy befektetési hitel fedezete lehet elég sok minden, ami „füstté válik”, ha nem jön be a számításod.

Példa:

A MOL részvény árfolyama áprilisban 16 875 forint volt, neked pedig 1 millió forint szabad pénzed volt akkor. Ebből 59 db részvényt vehettél, de a saját erőt a hitellel (5 millió forint, ötszörös áttétel) kiegészítve akár 296 db MOL részvényt tudtál venni. Ha belekezdtél, és 2016 dec. 28-án 20.605 Ft-on értékesítetted volna a papírokat,  6.099.080 Ft-od lenne, azaz a saját tőkére vetítve 110 százalékos növekedést értél volna el, hiszen így a saját tőkéd 1 millióról 2,09 millióra nőtt. Ez így nagyon jól hangzik. De mi lett volna akkor, ha a MOL részvények véletlenül nem 20605 Ft-ra erősödtek volna, hanem például az OPEC-nek,  a romló céges teljesítménynek, az INA-ügynek, és még sorolhatnánk, köszönhetően visszatért volna az árfolyam a 2016 év eleji, 12 880 Ft-os szintre? Akkor 3 812.480 forinton kellett volna kiszállnod, már ha előbb észbe nem  nem kaptál volna … Így a saját tőkédet elégetted volna, plusz még a fedezetből is ki kellene fizetned közel 200 ezer Ft-ot.e

Konklúzió

Nagyon csábító a lehetőség, de befektetési döntések meghozatalakor mindig meg kell vizsgálnod az összes faktort. Például azt, hogy eléggé oda tudsz-e figyelni befektetésedre. Ha nem, akkor ne ezt a formát válaszd. Az is lehet azonban, hogy felméred a kockázatokat, és megfelelően körbebástyázod magad, akkor elég szépen tudsz keresni egy tőkeáttétellel.

 

Külső, szakmai vélemény befektetési döntésekhez. Érdekel? Kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*