Ha idősebb korodban is szeretnéd megtartani a megszokott életszínvonaladat, akkor már fiatalon érdemes öngondoskodásba kezdeni. Kíváncsi vagy arra, hogy havi kisebb összegekkel hogyan érdemes indulnod? Vagy erre a célra többet is félre tudnál tenni havonta? Ebben a cikkben a nyugdíjjal kapcsolatos esetleges kérdéseidre válaszolok. 

Mi a legnehezebb a nyugdíjról való gondoskodásban?

A legnehezebb, de ugyanakkor a legfontosabb azt megérteni, hogy

  • nem most, illetve nem csak most lesz szükséged a pénzre, illetve azt,
  • hogy különkiadásokra sajnos mindig számítanod kell.

Nehéz elfogadni azt is, hogy valószínűleg most keresel a legjobban – ez nem egy létra, amelyen folyamatosan felfelé tudsz  kapaszkodni. A legfelső fokot lehet, hogy elérted már. Sajnos csak keveseknek adatik meg, hogy karrierjük folyamatosan felfelé ível. Ráadásul, mindig úgy érezheted, hogy a pénzre most van szükséged, később majd nem lesz olyan fontos. Később majd megoldod valahogy. Akkor vagy a legrosszabb helyzetben, ha arra számítasz, hogy az államtól majd megkapod a jól megérdemelt nyugdíjadat és abból eléldegélsz.

Rossz hírem van: nem fogsz tudni megélni.

Pénzre szükség lesz, és minél később jössz erre rá, annál rosszabb helyzetbe kerülsz,  annál kevesebbet tudsz összegyűjteni idős korodra.

Mikor kezdj el gondoskodni a nyugdíjadról?

Ha még csak pályakezdő vagy, akkor most rögtön. Ha már nem vagy pályakezdő, de már családalapítás előtt állsz, s eddig még meg sem fordult a fejedben az öngondoskodás. Minél előbb. Mielőtt gyereked születik kezdj el számolgatni, hogy

  • mit kell majd biztosítanod a számára és
  • mennyi pénz kell majd neked, hogy a jelenlegi életszínvonaladat tartani tudd.

Ez egy komoly, felrázó élmény lesz.

Milyen pénzügyi termékek igénybevételével gondoskodhatsz a nyugdíjadról? Hogyan diverzifikálj ezek között?

NYESZ, TBSZ, nyugdíjpénztár

Ha ingatlanterveid is vannak, és gyermeked/gyerekeid jövőjét is szeretnéd biztosítani,akkor sok „zsebbe” kell dugnod a pénzed, így a nyugdíj csak az egyik prioritás.

Nem kell túlbonyolítani a dolgot: érdemes kihasználnod a nyugdíj-megtakarítások adókedvezményeit, tartsd be az alapvető befektetési szabályokat a kockázatok tekintetében, és ha tudsz, akkor érdemes minél többet félre tenni, megtakarítani havonta ezekbe a zsebekbe.

Hozam-túra

Mit tegyél, ha csak havi 5-10 ezer forintot tudsz félretenni nyugdíjcélra?

Első sorban azt értsd meg: nincs olyan, hogy „csak”. Minden forint számítani fog, és hó elején érdemes (kell!!)  félre tenni ezt az összeget és a maradék legyen  elegendő minden másra.  Fontos, hogy a havi megtakarítási összegeket  hó elején utald el, s abból próbálj gazdálkodni, ami marad. ha nem így teszel, nem fog semmi maradni, mert mindig lesz, amire el kell költened pénzt. Ha időben kezdesz takarékoskodni, félre tenni a különböző céljaidra, hosszabb időtartamban gondolkodj.

Mit tegyél ha , havi  50-100 ezer forintot is félre tudsz tenni nyugdíjcélra?

Használd ki a különböző lehetőségeket, gondolkodj el a magasabb hozam kínálta lehetőségeken is és ne éld  bele magad abba, hogy ha most  jól megy, akkor mindig is így fog menni. Olvasgass cikkeket  portfoliómenedzsmentről, kockázatkezelésről és beszélj egy tanácsadóval.

 

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!