Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy ma a hazánkban „pénzügyi tanácsadóként”, „befektetési tanácsadóként” dolgozók nagy része alig ért a pénzügyekhez, nem végzett közgazdasági tanulmányokat…
Rengeteg a magát független pénzügyi tanácsadónak nevező üzletkötő és az őket tömörítő közvetítő cég. De függetlenségük korántsem az. Néhány biztosító-társaság, pénzintézet termékeit értékesítik, de ez a kínálat nem fedi le a teljes piacot, s az üzletkötők tudása leginkább egy termékre korlátozódik. (Ez a termék tavaly január óta a nyugdíjbiztosítás, hiszen lassan ráébrednek honfitársaink, hogy a fogyó népesség, az elvándorlás miatt nem lesz annyi fiatal, aki a mai 35-55 éves korosztályt eltartsa…. Most erről nem írok, ebben a posztban megtettem.)

Munkájukkal a legfőbb probléma a Te szempontodból..

….hogy érdekkonfliktus van közted és a ” pénzügyi tanácsadó” között.

 

Ha arra a felismerésre jutsz, hogy szükséged van valakire, aki segít neked a pénzügyi döntések meghozatalában és azok realizálásában, ezt komolyan kell venni. Az idő és a pénz, amit egy kompetens szakember megtalálása és igénybevétele jelent, megterülhet még akkor is ha szerényebb jövedelemmel, vagyonnal rendelkezel.

De tudnod kell, mit kapsz a pénzedért. Mert minden esetben fizetsz a tanácsért. Még akkor is, ha úgy tudod, ingyen tanácsadáson vettél részt…

Merthogy a pénzügyi tanácsadók és vagyonkezelők a saját pénzüket az alábbi módokon szerzik meg:

  • pénzügyi termék értékesítése után jutalékban részesülnek,
  • az általuk kezelt vagyon meghatározott százalékát kapják,
  • óradíjban, vagy fix díjazásban részesülnek. (Én ebbe a csoportban tartozom.)

Amit a jutalékért dolgozó tanácsadókról tudnod kell

Róluk szólt a bevezető rész. Ők nem igazi tanácsadók, hanem üzletkötők. A pénzügyi és a biztosítási piac brókerei (valóságban üzletkötői). Pénzügyi tanácsadóként, pénzügyi tervezőként, vagyontervezőként mutatkoznak be. Ezek a titulusok elrejtik valódi funkciójukat és a tudásukat, s azt is , hogyan történik a díjazásuk. Feladatuk a termék értékesítse, s általában nem a minőségi munka, lehetőségek és következmények mérlegelése az erősségük. A jutalékos rendszer, a díjazásuk a minél több szerződés megkötésében teszi őket érdekeltté.  Elsődleges érdekük az eladás és nem az, hogy teljes körű, korrekt tájékoztatást adjon a termékkel kapcsolatban. (Sokszor nem is rendelkeznek az ehhez szükséges megfelelő ismeretekkel.) Tehát általában nem az ügyfelek, azaz a Te érdekeidet nézik, hanem azt, hogy minél több legyen a jutalékuk. Erre rengeteg példát látok, amikor ügyfeleim meglévő szerződéseit átnézem.

jutalékA tanácsadóként fellépő értékesítők és brókerek erős érdeknyomás alatt állnak, amikor 1-1 termék – természetesen arra a termékre, amelyik után a legtöbb jutalékot kapja – megvételére rá akarnak venni. Az érdekütközés viszi őket arra, hogy akkor is a vásárlásra, a szerződés aláírására ösztönöznek, amikor inkább azt kellene tanácsolniuk, hogy az adósságod számold fel… 

Ha a „tanácsadás” során kiderül, hogy nincs egy vasad sem, amit bele tudna „passzítani” valamelyik megoldásba, akkor összecsapja a mappáját és angolosan távozik. Nem segít, hogy összepakolj egy kis kezdőtőkét, nem segít rendbe tenni a számláidat, spórolni a költségeken….

Mekkora jutalékra tehetnek szert az üzletkötő „pénzügyi tanácsadók”?

Néhány példa:

  • Életbiztosítás – határozott időre szóló – 5 – 25 ezer forint
  • Életbiztosítás – teljes életre szóló – 40-100 ezer forint
  • Unit-Linked biztosítás  – 30 – 120 ezer forint

Ezeket a jutalékokat a biztosító társaságok, pénzintézetek az általad befizetett pénzből „gazdálkodják ki”.

Ha azt látod egy tanácsadó, vagy egy tanácsadó cég oldalán, hogy ingyenes konzultációra invitál, számíts rá, hogy el akar Neked adni valamit a találkozón, ha élsz a „lehetőséggel.”

Ha érdekütközés mentes, kompetens tanácsra van szükséged, jelentkezz óradíjas, értékesítés mentes tanácsadásra. Nincs rejtett költség, nincs tukmálás.

 

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com