A becslések szerint a jövőben egyre kevesebb nyugdíjra számíthatunk. Néhány évtizeden belül az állami nyugdíjrendszer egyre több problémával fog küzdeni. Még most érdemes cselekedni és tenni a nyugdíjad érdekében, amihez több megoldás közül választhatsz, attól függően mennyire értesz a befektetésekhez, vagy éppen mennyire akarod Te magad menedzselni a nyugdíjtőkéd gyarapodását, mennyire vagy kockázatvállaló, stb. A legkényelmesebb megoldást az önkéntes nyugdíjpénztárak nyújtják.  Ha 1970 után születtél, akkor Téged eléggé érinteni fog a felosztó-kirovó rendszer problémája. Azaz Neked van a legnagyobb szükséged arra, hogy önkéntes alapon felépítsd a nyugdíjalapod. Ha kellő időben elkezded a nyugdíjcélú megtakarítást,  kis összegekből is szép summát tudsz összerakni: 40 év után havi 5 ezer forintunkból akár 7,4 millió forintod is összegyűlhet, ami már jó nyugdíj-kiegészítésként szolgálhat.

Jó megoldás, ha nyugdíjra teszel félre

Az önkéntes nyugdíjpénztár jó megoldás, ha nyugdíjas éveidre akarsz takarékoskodni.

  • Működése egyszerű, és kockázattűrő képességednek megfelelő portfóliót tudsz választani.
  • S nem csak a saját pénzed gyűlhet ebben a nyugdíjcélú megtakarításban, hiszen az állam 20 százalékos támogatással is honorálja a befizetéseidet (maximum 150 ezer forint értékben), ami jelentős előnyt jelent számunkra.

A pozitívumai ellenére csak kicsit több, mint 1 millió ember takarékoskodik ebben formában. A legoptimistább becslés szerint is csak minden ötödik magyar tagja valamelyik önkéntes nyugdíjpénztárnak. Ügyfeleim között többen attól tartottak (s ezért nem indítottak előbb ilyen megtakarítást), hogy az önkéntes nyugdíjpénztári számlákat is beolvaszthatja a kormány a központi költségvetésbe.

Ha Te is ettől tartasz, akkor meg kell nyugtassalak

Erre nagyon kevés az esély. Ez csak akkor fordulhat elő, ha Magyarország csődöt mond. Mivel az önkéntes nyugdíjpénztárban a saját, már adózott jövedelmedből teszel félre magadnak, ez teljes mértékig a Te magánvagyonod. A magánnyugdíjpénztári számlákon összegyűlt vagyont pedig azért lehetett „államosítani”, mert eredendően olyan összegek lettek oda irányítva, ami eredendően a központi kasszába ment volna. Tömören.

 

Megéri korán elkezdeni nyugdíj célra félre tenni

A fiataloknak is fontos előre gondolkodni és nyugdíjcélra takarékoskodni- Ha te is 1970 után születtél, akkor Te is  a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozol.  A becslések szerint a jelenleg működő, felosztó-kiróvó nyugdíjrendszer 2035-ig tud fennakadás nélkül működni, vagyis  mi, az 1970 után születettek fogunk leginkább szembesülni a problémával.

Tudom, hogy sokan vannak, akik csak később eszmélnek fel, később kezdenek el a nyugdíjra takarékoskodni. A tanulás is sokáig húzódik manapság, így keresővé is később válnak a fiatalok.

Nagyon lényeges, ha lehetőséged van rá, hogy minél hamarabb elkezdd a megtakarítást. Nem érdemes halogatni. Nem jársz jobban, ha azt gondolod, hogy még ráérsz később is elkezdeni. Ne feledd: minél hosszabb időd van a pénz felhasználásig, sok éved van a vagyongyarapításra, a kamatos kamat annál jobban tudja kifejteni a hatását. Ráadásul az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az állami támogatás is nagy sokat jelent.

Ezt olvastad már? >> Bárki vissza tud vonulni 10 (vagy kevesebb) év múlva

Példa

Ha 25 éves korodban kezdesz el a takarékoskodni, és 40 éven keresztül havi 5 ezer forintot fizetsz egy önkéntes pénztárba, összesen 7,4 millió forintod gyűlik össze (4,5 %-os hozammal számolva, és állandó befizetést feltételezve). Ebből csak a hozam lenne 3,9 millió, míg az állami támogatás 1,3 milliót dobna az egyenlegeden.

Ugyanezt az eredményt idősebb korunkban indítva a megtakarítás, már jóval nagyobb havi összegbefizetésével tudod csak elérni, hogy bepótold az elvesztegetett éveket. Ha már csak 20 éved van vissza a nyugdíjba vonulásig, akkor kb. havi 17.000 forintot kellene befizetned, hogy a 7,4 millió összegyűljön a számládon.

A tanulság


Sosem késő ráébredni, hogy a csak állami nyugdíjból nem fogod fenntartani a megszokott életszínvonaladat nyugdíjas korodban. Sosem késő elkezdeni nyugdíjcélra takarékoskodni. De érdemes minél korábban rászánni magad, hiszen minél előbb kezded, annál kevésbé megterhelő, pár ezer forintos összeggel is szép summát tudsz összegyűjteni. Szerencsére  vannak olyanok, akik már pályakezdőként is tudatosan félretesznek. Ha pályakezdő vagy , nem kell óriási összeget, elég havi 5000 forintot nélkülöznöd, hogy az időskori biztonságodat megteremtsd.

Ha több információra van szükséged a döntés előtt, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*