Egyre többször hallható az önkéntes nyugdíjpénztárakkal szembeni érvként, hogy azok csak állampapírba fektethetnek, s emiatt a hozamaik nem fogják meghaladni az állampapír-kamatokat. Így miért választanák azt a nyugdíjcélú megtakarítások közül? Ez azonban tévedés: az önkéntes nyugdíjpénztárak  más eszközökbe is fektetnek. Sőt vannak olyan portfóliók, ahol az állampapírok aránya sokkal kisebb, mint 50%. Hogyan lehetett volna 10% feletti hozamot elérni csak állampapír befektetéssel?

[social_warfare]

Milyen nyugdíjcélú megtakarítások közül választhatsz?

Jelenleg három „címkézett” nyugdíjcélú megtakarítás létezik Magyarországon:

  1. a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ),
  2. a nyugdíjbiztosítás,
  3.  és az önkéntes nyugdíjpénztár.

Ezek közül az első és az utolsó olcsó megoldás. Így a nyugdíjra való felkészülésnél már csak egyetlen kérdés maradt: melyikkel és mekkora hozamot tudnak elérni a szolgáltatók (amit természetesen mérsékelnek a költségek)?

Milyen befektetések vannak a nyugdíjcélú megtakarítások mögött?

A nyugdíj-előtakarékossági számlán – bizonyos keretek között – abba fektetsz, amibe csak akarsz: a megtakarított pénzed teheted állampapírba, befektetési alapba, de akár részvényekbe is. Így a hozamok csak rátermettségedtől függnek.

A legtöbb nyugdíjbiztosítás unit-linked típusú, azaz befektetési egységekhez kötött. az eszközalapokra tekinthetsz úgy, mint befektetési alapokra. Itt is szükséges az aktív részvétel a befektetések kiválasztásában, de csak egy szűkebb palettáról válogathatsz. Ezt lehet előnyként (előszűrt befektetések) és hátrányként (korlát) értelmezni. De az biztos, hogy itt sem tudsz egyértelmű hozamot a termék mögé állítani, mert ahány befektető, annyiféle hozam lesz.

Az önkéntes nyugdíjpénztári számláknál már más a helyzet. Ezeknek a befektetési lehetőségeit valóban sokkal jobban szabályozza a törvény, mint az előző két nyugdíjcélú megtakarítás esetében. De ez inkább csak kockázatot maximalizáló (adminisztratív) korlát. Például hitelintézetek által kibocsátott magyarországi kötvényeken kívüli kötvényekből nem tarthat egyetlen nyugdíjpénztár 10%-ot meghaladó mértékben. Ilyen és ehhez hasonló korlátokkal csökkentik a nyugdíjpénztárak kockázatának maximumát. Ám ez a korlát nem jelenti azt, hogy az önkéntes nyugdíjpénztárak csak állampapírba fektetnek!

A tavalyi év során az önkéntes nyugdíjpénztári tagok többsége 5,5-7,7% közötti hozamot ért el költségekkel csökkentve. Ekkora hozamot elérni pedig állampapírral nehezen lehetett volna 2016-ban. (Az összes önkéntes nyugdíijpéntár 2016-os hozamadatait itt találod.)

Példa

Példának nézzük az Erste Nyugdíjpénztár portfólióit, mert a honlapjukon könnyedén elérhető, hogy milyen referenciaindexszel dolgoznak az egyes portfóliói. Ez tulajdonképpen indirekt módon mutatja a befektetések összetételét is, hiszen csak állampapírokkal nehezen lehetne versenyezni a részvénypiaci hozamokkal.

(Kis magyarázat az indexekhez:  A MAX index az egy évnél hosszabb futamidejű magyar állampapírok piaci volumennel súlyozott hozamindexe. Az RMAX index 3-12 hónap közötti futamidejű magyar állampapírok árfolyamának változását mutatja. A CMAX index 3 hónapnál hosszabb futamidejű magyar állampapírok árfolyamának változását mutatja. A BIX index a hazai ingatlan befektetési alapok egy jegyre jutó nettó eszközértékének átlagos árfolyam-alakulását bemutató, az alapok méretével súlyozott indexe. A BUX index a Budapesti Értéktőzsde leglikvidebb magyar tőzsdei részvényeknek a kibocsátási volumennel súlyozott indexe. A DJEU50 index az 50 legfontosabb európai fejlett piaci részvény tőkepiaci kapitalizációjával súlyozott indexe.  Az MSCI World index a globális nemzetközi, a világ fejlett piacainak részvényeit tartalmazza. A Morningstar Emerging Market Corporate Bond Index, vállalati kötvényeket tartalmazó ETF. Az MSCI Emerging index, a feltörekvő piacok részvényindexe. )A CECE Compisit index EUR, amely Közép-kelet európai részvényeket tartalmaz.)

A nyugdíjhoz közel állóknak ajánlott Kiszámítható portfólióban  hatalmas az állampapírok aránya, de a fiatalabbaknak javasolható Lendület portfólió többségét már nem az állampapírok teszik ki. A tavalyi év során volt olyan önkéntes nyugdíjpénztár, amelyik növekedés orientált portfóliójával több, mint 10%-ot ért el. Az nyilvánvaló, hogy ezt nem sikerült volna állampapír túlsúlyos befektetéssel elérni.

Szeretnéd tudni, hogy honnan és miből lesz nyugdíjad? Szeretnéd tudni, hogy mire lesz elég a megtakarításod? Mindhárom nyugdíjcélú megtakarítás előnyeit, hátrányait ismerem. Kérdezz és segítek kiválasztani a számodra legmegfelelőbb nyugdíjcélú megtakarítást!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre