Lehet bármilyen pszichológiai tesztnek alávetni a bankba, dolgozni vágyó embereket, ha ők fifikásak, hátsó szándékaik vannak,  a leghosszabb, több órás alkalmassági tesztek sem képesek őket kiszűrni. Sajnos tapasztalatból mondom. 

Banki alkalmazott lopott milliókat – eljátszotta a bank pénzét

Az egyik pénzintézet kecskeméti fiókjának alkalmazottja milliókat játszott el szerencsejátékon a bank pénzéből.
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 2017. január 5-én őrizetbe vett egy 35 éves kecskeméti lakost. A férfi a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. szeptemberében és októberében az egyik bank tanácsadójaként előre eltervezve, a bank információs rendszerébe valótlan adatokat vitt be, illetve egyéb műveletek elvégzésével az információs rendszer működését befolyásolta. Pénztárosként a nap elején fiktív befizetéseket könyvelt le az ügyfelek számláira, ezeket a nap folyamán az ügyfelek nevében külföldi számlákra utalta. Az így megszerzett pénz felhasználásával online szerencsejáték-oldalakon fogadott, majd a nap végén – mivel nem nyert és nem tudta visszatenni az ellopott pénzt – sztornózta a reggeli befizetéseket, így több mint 58 millió forint kárt okozott a banknak. Jelent meg a hír a police.hu-n tegnap.

A délelőtt folyamán hívtak a TV2 Tények című műsorából, hogy beszélgessünk pár percet arról, hogy történhet ilyesmi.

Mit tehetünk magánemberként a csalások ellen?

Mivel az interjú készítésekor nem állt rendelkezésre több információ, mint amit fentebb olvashatsz, és nem vagyok bankbiztonsági szakember, sem informatikus, inkább arra hívtam fel a figyelmet, hogy mit tehetünk magánemberként a banki csalások ellen.

Mivel ebben a csalássorozatban az eddigi adatok alapján az elkövető fiktív befizetéseket könyvelt le és aztán átutalásokat kezdeményezett ügyfélszámlákról, felhívom a figyelmet a banki sms-szolgáltatások használatára. Igaz, hogy ez nem ingyenes szolgáltatása a bankoknak, azt gondolom, hogy az a pár forint nem felesleges kiadás, hiszen lehet, hogy egy 20 Ft árú sms-ből értesülhetsz arról, ha a bankkártyád adatai adathalászok birtokába került, s azt használják is; vagy épp a kecskeméti esethez hasonlóan a számládon nem általad kezdeményezett/végzett tranzakció történik.

A Tények riporterével folytatott beszélgetés részleteit az adás 21. percétől tudod megnézni, ha a képre kattintasz:

Mint a bevezetőben írtam, saját tapasztalatom van e téren. Évekkel ezelőtt, amikor egy nagy fiókban voltam fiókigazgató, volt „szerencsém” két ügyintézőt csaláson, ügyfelek megkárosításán fogni. Őket a belső, vezetői ellenőrzés, valamint az ügyfél-reklamációk, ügyfélbejelentések buktatták le.

Védd meg értékeidet, használd a biztonsági szolgáltatásokat, ha valami rendellenes forgalmat veszel észre a számlakivonatodon, járj utána.

 

Külső, szakmai vélemény pénzügyi döntésekhez. Érdekel? Kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*