Olvastam egy posztot, amelyben épp az egyik fajta kölcsönt szapulta a blog írója. Nevezetesen a személyi kölcsönt, személyi hitelt, s közben baromira keverte a kölcsön/hitel fogalmát. Gondoltam, megírom a véleményem a hitel – kölcsön témakörről. Elöljáróban még annyi: nem vagyok hitel-barát, de van az az eset, amikor kell máshonnan is forrás, nem elég a saját tőkénk.

Van-e különbség a hitel és a kölcsön között?

Van. A kölcsön kézbe (oda)adott pénz. A hitel pedig egy keret, ameddig, illetve amennyire „hiteles” vagy a bank számára. Tehát kölcsön nem csak a haver adhat, hanem a bank is.

A különbséget legegyszerűbben így szemléltetem: ha hiteled van, kölcsönt vehetsz fel, ha pedig nincs hiteled, nem juthatsz kölcsönhöz.

A hitel a pénzhez jutás lehetőségét jelenti, a kölcsön pedig a ténylegesen felvett pénzösszeget. A hitelnek is ára van, amit azért fizetünk, mert a bank „rendelkezésünkre tartja” a pénzt. Fizetned kell. Általában nem is keveset.

forrás: 123rf.com

forrás: 123rf.com

A bank számára ezek a pénzkihelyezések – legyen az folyószámlahitel-keret, hitelkártya-keret, személyi kölcsön…) kockázatosabbak, mint a jelzálog alapú hitelek, mert itt a jövedelmed a fedezet. Amennyiben elveszíted azt, a bank sokkal nehezebben szerezheti vissza a pénzét tőled. A veszteségeket úgy tudja kompenzálni, hogy mindenkinek drágában adja ezeket, így a jól fizetők után keletkező extraprofitból fedezi a behajthatatlan követelések veszteségeit.

Kölcsönt rengeteg dologra lehet kérni a bankoktól

  • Átmeneti pénzzavar áthidalására: folyószámlahitel-keretet, hitelkártyát, személyi kölcsönt…
  • Tanulmányok finanszírozására: Diákhitel 2-őt,
  • Lakásvásárlásra, felújításra: jelzáloghiteleket,
  • Fogyasztási cikkek vásárlására: áruhitel, fogyasztási kölcsön…

Az már más kérdés, hogy melyiknek, mik a buktatói. Alapesetben csak „jó hitelt” szabad felvenni, de erről majd máskor.

Van kérdésed?button (7)Pénzügyi döntéshelyzetben vagy?jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com