A BudaCash, Questor botrány után joggal kérdezheted, hogy „Akkor most merre tovább?”, hiszen ezekben a brókerházakban nem csak kockázatos papírokat vásároltak az ügyfelek; nem csak devizakereskedést folytattak, hanem kevésbé kockázatos értékpapírokat vásároltak, forgattak…

Sok ügyfelem  véleménye: „Befektetni veszélyes és kockázatos.”

Én pedig azt mondom, hogy nem, csak vannak „szabályok”, amiket be kell tartani. (A kockázattal kapcsolatban írtam már, pl.: ezt.)

 

Alkalmazz olyan befektetési technikát, amellyel hatékonyan tudod a befektetési kockázatodat csökkenteni.

Ne egy kosárba pakold az összes pénzed!

(A Pénz+ műsorban is beszéltem erről, nézd meg itt.)

Alakíts ki egy portfóliót magadnak!

P+TV.Papszt_Kriszta
Ne kattints el, mert neked csak kis összegű megtakarításod van. Ehhez nem kell milliókkal rendelkezned. Ha a havi megtakarításod pár ezer forint, akkor is elkezdheted a portfóliód kialakítását.

Mi az a portfólió?

Nem az ördögtől való dolog. Egész egyszerűen azt jelenti, hogy egy időben többféle befektetésben tartod a pénzed. Nem csak bankbetétben, vagy csak állampapírban; nem csak X vagy  csak Y bankban tartod a pénzed… Ha a megtakarításod már 2 féle befektetésben tartod, már van egy „mini” portfóliód.

Miért jó, ha portfólióban gondolkodsz?

Mert ha több helyre, többféle befektetésbe teszed a pénzed csökkented a kockázatot.

Egy egyszerű példa:

Ha a pénzed felét magas kockázatú befektetésbe teszed, a másik felét pedig kockázatmentes eszközbe, akkor hiába esik a kockázatos befektetésed értéke 20%-ot, a teljes befektetett vagyonodban csak 10%-os visszaesés következik be! Minél több felé osztod a pénzedet, annál kevésbé érint, ha valamelyik befektetésed veszít az értékéből. De nem érdemes nagyon elaprózni a pénzedet. Sokféle befektetést nem biztos, hogy tudsz követni és a költségek (leginkább a minimumdíjak) is befolyásolják,hogy mennyire oszd szét a pénzedet.

Ha nem akarsz részvényekkel foglalkozni

A jelenlegi banki kamatok mellett nem nagyon tudod látványosan gyarapítani a pénzed. Javíthatsz a helyzeten, ha a portfóliódba teszel részvényt. Azonban, ha még nem vagy ennyire kockázatvállaló, de a banki lekötésen túl akarsz még valamit, akkor válassz befektetési alapot, alapokat.

A befektetési alapkezelők portfólióiból kockázatvállalásodnak megfelelően tudsz választani. Havi pár ezer forint megtakarításodat gyarapíthatod ezekben a konstrukciókban. Választhatsz tőkegarantáltat, abszolút hozamút, nyílt végűt , vagy zártvégűt…

Egy a lényeg: ne egy megoldásban tartsd az összes pénzed.

Van kérdésed? Tedd fel! Jelentkezz egy értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra. A kockázatkezelésre, befektetésre nem egy unit-linked biztosítást fogok ajánlani, sőt semmilyen szerződést nem fogok veled köttetni. Csak tanácsokat kapsz.

 

Teljes nevem*
Email-címem*
Választott konzultációs forma*
Telefonszámom*
Számlázási név*
Számlázási cím*
Kuponkódod


 

 

 

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a megtakarítók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074