Közös bankszámlát szeretnél a pároddal? Milyen lehetőségeitek vannak az ügyintézésre? Mi van ha valamelyikőtök hosszabb ideig külföldön tartózkodik? Milyen jogokat gyakorolhatsz a számla felett tulajdonosként? S mik a jogaid meghatalmazottként?

Mostanában több kérdést kapok a számlatulajdonosi és meghatalmazotti jogokkal kapcsolatban.
Mivel egyre többen dolgoznak külföldön, sokakat érdekel, hogy hogyan tudnak bankszámla-ügyeket intézni akkor, ha közös számla van a hosszabb ideig külföldön tartózkodó házastárssal, partnerrel.
Mit kell/lehet tenni, ha valaki meghatalmazott egy hozzátartozó bankszámlája felett és a családtag/ hozzátartozó elhalálozott.

Fontos tudni, hogy két külön „jogkör” számlatulajdonosnak, társtulajdonosnak, vagy meghatalmazottnak lenni egy számlán.

Rendelkezési jogok, azaz ki férhet hozzá egy számlához?

Az első és legegyszerűbb, amikor egyedüli tulajdonos (hivatalosan fogalmazva) kizárólagos rendelkező vagy a számlán. Ebben az esetben a számlán lévő pénzhez csakegyedül Te, a számla tulajdonosa férhetsz hozzá – senki más. Nem kérdés, Tiéd a számlán elhelyezett pénz.

Másik eset, ha többen is hozzáférhetnek egy adott számlához. A gyakorlatban ez úgy nézket ki, hogy

Te vagy a számlatulajdonos, és a többiek csak meghatalmazottként (rendelkező) bonyolíthatnak ügyleteket a számlán – helyetted. A meghatalmazott is utalhat a számláról, pénzt vehet fel, láthatja az egyenleget, a forgalmat, stb.
vagy többen tulajdonoljátok a számlát.

Mi a különbség a tulajdonos és a meghatalmazott között?

Tömören a lényeg: a számlatulajdonos jogilag tulajdonolja a számlán lévő pénzt, a meghatalmazott csak használhatja. A meghatalmazott jogai korlátozottak:

  • újabb meghatalmazottat nem rendelhet a számlához,
  • szerződésmódosítást nem végezhet,
  • nem szüntetheti meg a számlát (hiszen nem az övé)…

Ha valakit meghatalmazol a számlád felett, teheted állandó meghatalmazottként, és eseti meghatalmazottként. Ez utóbbi, a hogy a neve is mutatja csak egy adott esetre szól.

Nézzünk gyakorlati példát:

  1. Párom a számlatulajdonos és én vagyok a számláján a meghatalmazott. A nagykorú gyerekeinket szeretném meghatalmazni, de hiába megyek be a gyerekekkel a bankba, ezt én meghatalmazottként nem tudom elintézni, csak a párom. Ő az, aki eldöntheti, hogy kinek ad még meghatalmazást a számlája felett,vagy kiét vonja vissza.
  2. Ha mindketten számlatulajdonosok vagyunk, mindketten önállóan rendelkezünk a bankszámla felett. Ebben az esetben már elég ha csak én megyek be agyerekekkel a bankba. Adhatok nekik a számlánk feletti meghatalmazotti jogot.

Eltérő rendelkezés hiányában a számlatulajdonosok tulajdoni hányada egyenlő. A
tulajdonosok a bankszámla felett a banknál bejelentett módon külön-külön,
vagy együttesen rendelkezhetnek.

Külön-külön rendelkezés esetén valamennyi Számlatulajdonos egyetemlegesen,
(bármelyikük a teljes számlakövetelés felett, ideértve a megszüntetést, a levelezési cím és
a kivonat elérési mód megváltoztatását, valamint a bankszámla szüneteltetés igénylését,
illetve a szüneteltetést követő számlaaktiválást is) jogosult a bankszámla feletti
rendelkezésre. A számlatulajdonosok külön-külön rendelkezési joga nem terjed ki a
fizetésiszámla-szerződés módosítására (pl. társtulajdonosi jogviszony létesítésére,
együttes rendelkezés külön-külön rendelkezésre, vagy külön-külön rendelkezés együttes
rendelkezésre történő módosítására, folyószámlahitel igénylésére).
Ma már új számla nyitásakor – több tulajdonos esetén – nem választhatják a tulajdonosok az együttes rendelkezést. A jelenleg még így működő számlák esetén minden számlatulajdonos aláírása kell minden egyes dokumentumra, egymás nélkül nem tudnak semmit sem intézni.

Mi történik, ha a számlatulajdonos meghal?

Ha csak egyedüli tulajdonos és nincs meghatalmazott a számlán, akkor a számla a hagyaték részét képezi. A bank, amint tudomására hut a számlatulajdonos elhalálozásának ténye, zárolja a számlát és majd csak a hagyatékátadó végzést bemutató örökös részére adja át a számlán található követelést. (A temetési költséget számla ellenében kifizeti a bank.)
Ha volt meghatalmazott a számlán, attól az időponttól, ahogy a bank értesül a számlatulajdonos haláláról a meghatalmazottat törli a számláról, s a számla zárolásra kerül, a fent leírt módon a hagyaték részét képezi.

Ha több tulajdonosa van a számlának, akkor csak az elhunyt tulajdonos része kerül zárolás alá.

Hogyan kerülhető el a számla zárolása?

Ha előrelátó vagy, elhalálozási – haláleseti rendelkezéssel, egy-két ezer forint díj megfizetésével elkerülheted a zárolást. Ezzel a rendelkezéssel megadhatod, hogy halálod esetén kié és milyen arányban legyen a számlán lévő pénzed. Ezzel a lépéssel a számlán levő összeg nem képezi hagyaték részét és nem kerül be a hagyatéki eljárásba. Ilyenkor a személyazonosság igazolásával az összeg a haláleseti kedvezményezettet, vagy kedvezményezetteket illeti meg.

A fentiek ismeretében fontos tudnod, hogy milyen jogviszonyban szerepelsz egy számlán. Lehet, hogy meghatalmazott vagy, lehet, hogy tulajdonos, de fontos, hogy tisztában légy a státuszoddal. Ha pedig be szeretnéd biztosítani, hogy szeretteid pénzhez jussanak halálod esetén, akkor adj haláleseti rendelkezést a bankodnak.
Nem tudod, milyen bankszámla jó Neked? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek! >>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a friss cikkekről, iratkozz fel hírlevelemre!