Ahogy közeledik az újév, új tervek vannak a fejünkben, újévi fogadalmak sorát tesszük…
Ez az az időszaka az évnek, amikor átgondoljuk a mögöttünk levő évet, és ez a tökéletes idő, hogy újra beszéljünk a célokról. 
Itt az ideje, hogy pénzügyi céljaidat is megfogalmazd. Csináld most. Minél hamarabb teszed meg, annál hamarabb ünnepelsz majd.

[social_warfare]

 Írd le az álmaidat!

Mi volt a legnagyobb pénzcélod 2017-re? Elérted? Ha igen, fontold meg, hogyan építhetsz erre a célra. Ha nem, ülj le a házastársadal, és tűzzetek ki egy új, konkrét célt a következő évre, például, hogy hozzátesztek egy extra összeget a nyugdíjmegtakarításotokhoz.
 Ha nem vagy házas, akkor ülj le csendes asztalhoz a kedvenc kávézódban, és kérdezd meg magadtól ugyanazt a kérdést – természetesen a fejben.
Amíg álmodozol, írj le néhány hosszú távú pénzügyi célt is. Milyennek szeretnéd látni magad 5, 10 és 20 év múlva? hogy fogsz élni? Nyaralni fogsz egy tengerparton? Mit fogsz dolgozni? Vagy visszavonultan fogsz élni, s akkor dolgozol majd, ha kedved tartja, mert a befektetéseidből élsz?
Az álmok nem mindig könnyűek. Éppen ezért olyan fontos, hogy ezeket leírd és gyakran nézz rájuk újra és újra.

Kövesd a terved

Hányszor kezdted el megvalósítani az álmaidat – egy nagy vakációt vagy egy adósság előtörlesztését-, aztán csak egy váratlan műtét vagy autójavítás meghiúsította? Megtörténik az ilyesmi. Éppen ezért kulcsfontosságú része a célok megvalósításáank az apró lépések.
A lépések ütemtervként szolgálnak. Ezeket sorrendben követve el tudod érni a nagy pénzügyi célokat, miközben sikeresen kezeled a napi költségkeretedet. Tekintsük most át a – pénzügyi sikerre vonatkozó – lépésről lépésre szóló útmutatót. A terv követésével olyan célokat hozhatsz létre, amelyek segítségével minden hónapban meghatározhatod 1-1 költségkeret prioritását.
Itt van, hogyan:
1. lépés: 2-500  ezer forintos vészhelyzeti alap a bankban
2. lépés: A tartozások közül a legkisebbektől a legnagyobbakig kezd el kifizetni
3. lépés: Teljes sürgősségi alap, három-hat hónapnyi megélhetési kiadások fedezésére
4. lépés: A nyugdíjazás előtti bevételeid minimum 15% -át befektetni
5. lépés: Befektetés a gyerekek felsőfokú tanítási költségeinek fedezésére
 6. lépés: Fizesd ki a házat/lakást
 7. lépés: Építs fel vagyont
Fókuszálj a lépésekre, fokozatosan haladj – ne ugorj át egyet se,  vagy próbáld meg egyszerre csinálni mindet. Mindegyik fontos mérföldkő a célok eléréséhez.

Értékeld újra a célokat

Miután meghatároztad az álmaidat, állítsd össze a megfelelő lépésekkel. Például, ha jelenleg a 2. lépésnél vagy (adósságot fizetsz ki) és az az év végi célod, hogy többet takaríts meg nyugdíjra, lépj vissza néhány lépést.
Egy realisztikusabb, rövid távú cél az lenne, ha a kölcsön hátralevő részét kifizetnéd. Ezt elérheted 2018 végére, és komoly eredményeket láthatsz A kis győzelem az út mentén motivál, hogy elérd a hosszú távú céljaidat.

A költségvetéssel eléred céljaidat

Eddig a pontig megalapozzuk a siker alapjait. Most jön a szórakoztató rész: a költségvetés.

A költségvetés csak azt mondja meg a pénzednek, hogy hová menjen minden hónapban. Nem bonyolult vagy ijesztő. A költségvetés (családi pénzügyi tervezés) azért van, hogy életedet és céljaidat még tisztábbá tedd.
Szeretnéd, ha ki tudnád fizetni a tartozásaid? Nagyszerű lenne. Egyszerűen több pénzt szánj rá.
Végre szeretnél elmenni egy hosszabb nyaralásra? Fantasztikus. Kihívásod, hogy minden hónapban elindíts egy összeget egy „nyaralási alapba”.
Minden hónapban. Év végén pedig ünnepelhetsz. Ne halogasd tovább az álmaidat. Kezd el a személyes visszaszámlálást már ma!
jól jönne egy kis segítség a pénzügyeid jobb kezeléséhez, a tervezéshez és a tervvhez passzoló pénzügyi megoldások kiválasztásához? Itt megkapod! Kattints!

[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds