Az év eleje remek alkalom az összegzésre és a tervezésre. A tervezésnek fontos részét képezzék a pénzügyeid is, ezért ülj le, szánj egy kis időt erre, és gondold végig, mit szeretnél 2018-ban. Segítségül itt van egy rövid lista.

[social_warfare]

1. Kiadási szokások ellenőrzése

Mire és hogyan költöttél 2017-ben? Fontos, hogy tisztában legyél a kiadásokkal, ezért ezeket érdemes vezetni akár egy füzetbe, akár Excel táblába vagy egy applikációba.  Így könnyen átláthatod melyik hónapban milyen kiadásaid voltak.

A kiadási szokások megértése jó alapot kínál a pénzügyi jövő tervezéséhez. Jó, ha ennél a pontnál átgondolod a bankolási szokásaidat is, és végignézed a bankok számlavezetési ajánlatait. Egy bankváltással évi több ezer forintot megspórolhatsz.

2. Megtakarítási célok és költségvetés

Miután ellenőrizted kiadási szokásaidat, jöhet a megtakarítás tervezése. Meg kell nézni az állandó havi bevételt majd az állandó fizetendő költségeket, például lakbér, rezsi. Ami ezen felül marad, az mehet a megtakarításokba. Ehhez fogalmazz meg konkrét célokat, például a gyerek oktatásához előtakarékosság, utazás, autó- vagy lakásvásárlás. Priorizáld ezeket a célokat, és határozd meg, melyik célra, mennyit teszel félre idén!

3. Megtakarítások automatizálása

Ha már látod, mennyi marad havonta a bankszámládon, azt érdemes automatikus átutalással különböző megtakarítási számlákra helyezni. Így megakadályozhatod, hogy elköltsd egy-egy impulzív vásárlás során. A rendszeres megtakarítás a hozamokkal együtt megnyugtató is. Később újabb és újabb célokat is kitűzhetsz, bővülnek a lehetőségeid.

4. Adósságok törlesztése

A hitelkártyák esetében nagyon fontos, hogy mindig időben törleszd az adósságot, ellenkező esetben az egyik legköltségesebb hitellel számolhatsz. A legtöbb bank 37-40 százalék közötti THM-mel kínálja ezeket a termékeket. A személyi kölcsönök esetében már nagyobb a szórás, ott 10-24 százalék közötti THM-mel kalkulálhatsz. Olyan hitel esetében, ahol lehetőség nyílik kedvezményes előtörlesztésre (például a diákhitelnél), élj a lehetőséggel! Később a hitel törlesztőrészlete helyett már a megtakarítási számládat növelheted.

“évtervező"

5. Vésztartalék

Bárkivel előfordulhat, hogy váratlan kiadással kell számolnia: elromlik egy nagy értékű háztartásigép vagy javítani kell az autót, esetleg betegség vagy a munkahely elvesztése is felmerülhet. Ilyenkor jól jön, ha van egy kis vésztartalék. Arról, hogy mekkora legyen ez az összeg, az egyéni életmódtól függ. Ökölszabály szerint azonban 3-6 hónapnyi megélhetéshez szükséges pénzmennyiséget érdemes tartalékolni.

6. Biztosítás

A jól megválasztott biztosítás nagyon fontos akár életedről, akár értékeidről van szó. A váratlan kiadások esetén nagy segítséget jelentenek. Érdemes év elején átgondolni, hogy a legjobb biztosítási terméket választottad-e. Ha más termékkel jobban jársz, ne habozz váltani!

7. Egészségpénztári tagság

Váratlan vagy rendszeres egészségügyi kiadások esetére jól jöhet az egészségpénztári tagság. Nemcsak kedvezményesen vásárolhatsz gyógyszereket és gyógyeszközöket, hanem az átutalt összeg után adókedvezményben is részesülhetsz.

8. Tervezd a nyugdíjas éveket is

Az öngondoskodás egyik fontos lépése, hogy gondolj és tegyél a nyugodt nyugdíjas évekért. Egy friss kutatásból kiderül, hogy 10 megkérdezettből ma 7 magyar állampolgár azt mondja, tudja, hogy nem lesz elég a nyugdíja, közülük három mégis azzal tervez, hogy az állam által nyújtott ellátásból fog megélni.

Pedig több lehetőség is van, amelyből választani lehet.

Hova tedd a megtakarított pénzed? Milyen pénzügyi megoldást válassz? Valódi válaszokat, tanácsokat kapsz itt! Kattints!

[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*