Már elkezdődött az esküvői szezon. Sokan kérik meg párjuk kezét, kötik össze életüket, s ez életük egyik legboldogabb időszaka.  A pénzügyek ezekből boldog órákból sem maradnak, maradhatnak ki. Fontos kérdések merülnek fel ilyenkor: Mennyit költsetek az esküvőre és a nászútra? Közös vagy külön kassza legyen? Albérletben vagy saját lakásban folytatjátok a közös életeteket? Mit tudtok egymás pénzügyeiről?

A te pénzügyeiddel minden rendben?

A párok nagy része hosszabb-rövidebb ideig  együtt él már a házasságkötés, esküvő előtt is. Azonban szép számmal akadnak olyanok, akik semmit sem tudnak a párjuk pénzügyeiről. Sajnos az is előfordul, hogy sokan még a saját pénzügyeikkel sincsenek tisztában. Ezzel kell kezdened. A bevétellel szinte mindenki, mindig tisztában van. Többé-kevésbé a kiadásokkal  is. De a kiadások összetétele már kevésbé szokott meglenni. Minimum egyszer, legalább egy hónapig írj fel minden kiadásodat. (Ha nagyon tudatos vagy, akkor úgyis tudod az utolsó kiadott forintod is.) Először légy tisztában a saját pénzügyeiddel, csak azután kezdj hozzá a közös pénzügyekhez.

A párod pénzügyei

Ami az esküvő előtt csak a párodra, illetve csak rád tartozott, az az esküvő után mindkettőtökre fog. Beszéljetek a pénzügyekről. DE ne rohand le a párod a pénzügyi kérdéseiddel! Fontos, hogy könnyedén tudjatok erről a kényes témáról beszélni. Fontos tudnotok, hogy melyikőtök hogyan viszonyul a pénzügyekhez, milyen mintát látott a szüleitől, milyen érzései vannak a pénzzel, a pénzkezeléssel kapcsolatban.

Előfordulhat, hogy  extrém nagy vagyoni különbség van köztetek. Ilyenkor felmerülhet a házassági szerződés lehetősége is. Persze a szerelem okozta rózsaszín ködfátyol miatt sokan gondolják úgy, hogy ez felesleges, hiszen megbíznak egymásban…. Ilyenkor gondolj Gábor Zsazsára, a magyar származású színésznőre, aki nem a színészi tehetsége, hanem házasságai révén lett híres:hazasság-pénzügyek

Ha a párod pénzügyeiről nem tudsz meg, vagy megsértődsz, vagy nem. Azonban a  házassági szerződés nélkül így olyan kockázatot vállalsz, ami érzelmileg védhető, de pénzügyileg biztosan nem. A házasságkötés után szerzett vagyon akkor is közös, ha nem a párod, hanem a saját nevedre kerül. Ne bukj el olyasmit, amiről azt gondolod, hogy a tiéd…

Közös pénzügyek 

Ha megismerted, tisztában vagy a saját és párod pénzügyeivel, akkor kezdődhet a pénzügyileg is közös élet. Első sorban azt döntsétek el, hogy a közös pénzügyek tényleg  közösek lesznek-e. Több módszer közül válogathattok, a legfontosabbak:

  • Külön kassza: Mindkettőtöknek van külön számlája, bevétele. A kiadásokat vagy fele-fele arányban, vagy jövedelemarányosan megosztjátok. ( Az adminisztrációs terhe ennek a legnagyobb.)
  • Külön számlák, közös pénzügyek: Mindenkinek van külön számlája, bevétele. Ám a kiadásokat közösen rendezitek, és nincs utána elszámolás. A megtakarított pénzt is közös vagyonként kezelitek, mindegy, kinek a  számláján jelentkezik.
  • Közös kassza: egy közös bankszámla, közös kiadáskezelés, közös megtakarítás, közös pénzügyek.

Külön számlák

Mindegy, melyik módot  választjátok. Ha mindketten külön számlával rendelkeztek, annak az előnye, hogy pl. a párodnak szánt meglepetés valóban meglepetés lesz (és nem szúrja ki a párod a számlakivonatról az ékszerboltot). Ha valamelyikőtök számlája valamiért nem hozzáférhető (zárolás, banki leállás), akkor is pénzhez tudtok jutni, vagy fizetni a másik számláról. (Ha külön számlátok van, más-más kártyatársaság kártyáit  igényeljétek, és legalább az egyik dombornyomott kártya legyen). Hátránya ennek a módszernek, hogy többlet költsége van: elég, ha csak a számlavezetési- és kártyadíjakat nézed.

Közös számla

Amennyiben közös számlát szeretnétek, megoldható a tulajdonos és meghatalmazott felállással. A teljes körű meghatalmazás esetében a meghatalmazott  mindent csinálhat a számlán, de megszüntetni, vagy újabb meghatalmazottat hozzáadni nem tud. Ezeket csak a számlatulajdonos teheti meg, ő viszont bármikor visszavonhatja a meghatalmazást is. Az  Amit a közös bankszámláról tudnod kell című posztban részletesen írtam, mire figyeljetek.

A közös bankszámlának is megvannak az előnyei és a hátrányai. Legnagyobb előnye, hogy olcsó: csak egy számla fenntartási költségeit kell fizetnetek. Viszont, ha netán fennakadás, karbantartás van a netbankkal, vagy zárolás van a számlán, akkor csak a készpénz segíthet. A közös bankszámla esetén nehezebb meglepetést szerezni a egymásnak, hiszen a netbankba belépve látja, hol vásároltál…

A közös jövő

A házasságkötéssel kifejezitek azt, hogy közösen tervezitek a jövőt. Így  távlati tervvel is rendelkeznetek kell ám! Friss házasként úgy gondoljátok, hogy a kis lakás épp megfelelő számotokra, de természetes, hogy előbb vagy utóbb megérkezik a közös baby. Ilyenkor megváltoznak a család pénzügyei, ilyenkor gyakran előfordul, hogy  a lakás is kicsinek bizonyul. Ezekre a helyzetekre előre kell felkészülnötök. Vagy saját megtakarítást halmoztok fel, vagy lakáshitelt vesztek fel.Fontos! Ha nincs vagyonmegosztási (házassági) szerződés köztetek, akkor a nagyobb lakás érdekében felvett lakáshitelbe mind a kettőtöket bevonja a bank, mint adóst és adóstársat.

Gondolkodjatok el azon, mit hozhat a jövő, és arra pénzügyileg is készüljetek fel. Ha sokat beszélgettek, nem csak a kapcsolatotok, de pénzügyeitek is megerősödik.

 

Van kérdésed? button (7) Segítség kell a közös tervezéshez?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds