Valószínűleg azért olvasod ezt a cikket, mert érdekelnek a szegények és a gazdagok gondolkodása és cselekvése közötti különbségek. Valószínűleg a gazdagok szokásait szeretnéd alkalmazni a saját életedben, igaz? Nos, egy dolog biztos: gazdagság gondolkodásmóddal kezdődik.

Ha komolyan gondolod a sikert, akkor meg kell értened a különbséget a gazdag és a szegény mentalitás között. A gazdag emberek életének tanulmányozása során észrevehetsz egyet: a növekedési gondolkodásmódot.

Minden idők egyik kedvenc idézete Dale Carnegie-től származik. „A legtöbb fontos dolgot a világon olyan emberek hajtották végre, akik akkor is tovább próbálkoztak, amikor úgy tűnt, nincs remény.”

A gazdag gondolkodásmód végső soron az önfejlesztésről és a kitartásról szól, amíg el nem éred a kívánt eredményt. A legjfontosabb? A gazdag vs szegény gondolkodásmód megértése.

Készen állsz arra, hogy megtanuld, mi különbözteti meg a gazdag és a szegény gondolkodásmódot? Nézzük!

A különbség a gazdag és a szegény mentalitás között

Ha bármennyi időt töltesz a közösségi médiában, például az Instagramon, a Facebookon és a YouTube-on, akkor kétségtelenül láthatod, hogy az emberek hihetetlenül pazar életmódjukkal kapcsolatos tartalmakat tesznek közzé. Egyesek képei a valóságot, a valódi gazdagságot mutatják. Másoknál azonban a színfalak mögött sok az adósság, rossz hitelek és nulla megtakarítás van.

A rendkívül lebilincselő könyvben, a The Millionaire Next Door-ben a szerző több évtizeden keresztül tanulmányozta a milliomosokat. Tudod mit talált? A milliomosok többsége nem Hollywoodban él. A legtöbb milliomos a közvetlen környezetedben van – a szomszédodban él, használt autót vezet, és az 5 évvel ezelőtti iPhone-t használja.

Annyit lehet tanulni ezektől a milliomosoktól. Cégtulajdonosok, akik az alapoktól kezdve építették fel a birodalmukat, nők és férfiak, akik megőrizték régi életmódjukat, miközben ingatlanokat építettek és a gazdag gondolkodásmódot alkalmazták.

Fontos felismerni, hogy az igazán gazdag emberek gyakran nem kérkednek ezzel. És részben ez az oka annak, hogy tovább növekszik a vagyonuk. Nem a legújabb szerkentyűket veszik meg, hanem eszközöket építenek.

Ez a fő különbség a gazdag és a szegény emberek között. A luxus élet a szegény gondolkodásmód egyik szokása lehet. De gazdaggá válni lehetséges, és sokkal több gazdag ember van, mint gondolnád. Olyan emberekről van szó, akik csendesen építették fel a vagyonukat.

Mi a szegény gondolkodásmód?

A spektrum másik végén jelentős számú ember ragadt meg a szegénységgel kapcsolatos gondolkodásmódban. A szegénység és a szegénnyé válni összetett dolog. Környezetünk, expozíciónk és élettapasztalataink csapdában tarthatnak bennünket.

Ezt nehéz lehet leküzdeni. Ha azonban úgy döntesz, hogy megváltoztatod a gondolkodásmódodat, ki tudod alakítani a kiutat. Tehát melyek azok a gondolati minták, amelyek visszatarthatnak attól, hogy gazdaggá válj?

1. A szegény gondolkodásmód miatt azt hiszed, hogy a dolgok nem fognak változni.

A szegény gondolkodásmód meggyőzi az embereket arról, hogy körülményeik meghatározottak, és hogy fizetéstől fizetésig élni a legjobb, amit tehetnek. Úgy gondolják, nem sokat tehetnek körülményeik javítása érdekében. Ez nagy különbség a gazdag és a szegény mentalitás között.

2. A szegény azt hiszi, hogy nem tudja leküzdeni a kihívásokat.

Ha valaki szegényes gondolkodásmóddal ál, azt hiszi, hogy ami nehézséget az élet dob, azt még soha senki nem tapasztalta, és a kihívásokat lehetetlen leküzdeni. Irigységet érezhetnek a gazdagok iránt is.

Ez a személy nem veszi észre, hogy mindenki durva dolgokon megy keresztül. Oprah Winfrey nem jutott volna el addig, ahol most van, anélkül, hogy komoly személyes és szakmai kihívásokkal ne kellett volna szembenéznie, ahogy a néhai és nagyszerű Kobe Bryant sem.

Ehelyett gazdag mentalitásúak voltak, és az alábbiakban bemutatom a gazdag emberek szokásait, amelyek megkülönböztetik őket a többiektől.

10 gazdag gondolkodásmód, amelyet most érdemes utánozni

Most, hogy már tudod, mi a különbség a gazdag és a szegény gondolkodásmód között, ismerkedj meg a gazdag gondolkodásmóddal, amelyeken már ma elkezdhetsz dolgozni.

1. A gazdag embereknek mindig van jövőképe

Mielőtt nekivágnál, tedd fel magadnak a kérdést: mi az elképzelésed? Jonathan Swift helyesen mondta, amikor azt mondta: „A látás annak művészete, hogy meglássuk azt, ami mások számára láthatatlan.”

Vannak olyan vágyaid és álmaid, amelyek megvalósításán folyamatosan gondolkodsz? Nagyobb az álmod, mint amit ma képesnek gondolsz? Megváltoztatja-e az életedet, a családod vagy a közösséged életét a jövőben, amit magadban látsz?

Ha csak azt látod, ahol ma tartasz, kihívást jelent egy jövőkép felépítése. Ha egyszer megtetted, rájössz, hogy ez nem egyszeri dolog. Ehelyett ez egy mindennapi folyamat, amelyben az elméd tovább álmodik arról, ami lehetséges. A gazdagok kitartóak és folyamatosan dolgoznak elképzeléseik és céljaik felé; hatalmas különbség van a gazdag és a szegény gondolkodásmód között.

2. A gazdag embereknek produktív rutinjuk van

A Netflix, a YouTube és a TikTok az utóbbi időben uralják a szórakoztató szcénát. Naponta több millió órát töltenek meg. Noha ez nagyszerű nekik, kevésbé jót tesz veled – és ezt a gazdagok is tudják. A legtöbb gazdag ember produktív az idejével.

A gazdagok szándékosak. Vannak rutinjaik. És megértik, hogy nem csak szorgalmas emberként élnek. Amikor a rutinokról beszélek, nem csak arra gondolok, hogy minden nap hajnali 5-kor kell ébredni. Ez csak egy kis része. Ehelyett a gazdag emberek általános környezetére gondolok.

A gazdagok szándékosan törődnek a barátaikkal. Odafigyelnek arra, hogy mivel táplálják az elméjüket. A gazdag emberek olyan környezetbe helyezik magukat, ahol a legvalószínűbb a siker.

A rutinok mindezen összetevőkből állnak – időből, környezetből és szokásokból. Például, amikor otthon, home officeból dolgozol, akkor az ágyadból dolgozol? Ha igen, valószínűleg sokkal kevesebb feladatot fogsz elvégezni. Kijelölt munkaterülettel sokkal előrébb juthatsz.

Alapvetően olyan életet kell teremteni, amely elkerülhetetlenné teszi a sikert. A rutin megbízhatósága segíthet a sikerben. A gazdagok tudják ezt, és szándékosan követik a következetes rutinjukat.

3. A gazdag gondolkodásmód eredményorientált

A gazdag emberek az eredményekre összpontosítanak. Célok kitűzésével és azok elérésével teljes felelősséget vállalnak. És nem építenek rutinokat a kérkedésre. Senki sem kel hajnali 5-kor, hogy posztolhasson róla az Instagramon. Nem. A gazdag emberek az eredményekre összpontosítanak, és elkötelezik magukat, hogy megteszik, ami szükséges ezek eléréséhez.

A rutinok önmagukban javítják életminőségedet. De nem tesznek semmit a bankszámládért. A célzott cselekvéssel párosuló rutinok meghozzák az eredményeket.

Tehát mi a legjobb módja az eredmények elérésének? Tudd, mit akarsz. Ha világos elképzelésed van arról, hogy mi a végcél, sokkal könnyebb lesz kitalálni, mi kell ahhoz, hogy elérd!

4. A gazdagok beismerik, ha nem tudnak valamit

Találd ki, mitől leszel okos ember? A gazdag ember bevallja, ha valamit nem tud, és tudja, hogyan kell értelmes kérdéseket feltennie.

A gazdag emberek tudják ezt, és gazdag gondolkodásmódjuk részeként folyamatosan keresik a tudást. Ha mentortól tanulsz, tájékozódj okos kérdésekkel.

Tanulj az előtted álló kihívásokkal kapcsolatban. Értsd meg, a gazdagok mit próbálnak elérni, hogyan tervezik elérni céljaikat, és mit tanultak a korábbi tapasztalatokból.

A hallgatás mindig kifizetődő, és ezt a gazdagok is tudják. Információkat gyűjtenek a legjobb gyakorlatokról, az új lehetőségekről, valamint a lehetséges kihívásokról és megoldásokról. Ezt a készségüket tanulás, tárgyalás, felfedezés, hálózatépítés során használják – alapvetően minden emberi interakció során!

5. A gazdag gondolkodású emberek nem a pénzért dolgoznak

Jól olvastad. A gazdagok azért dolgoznak, hogy tanuljanak. A szegény emberek gyakran dolgoznak a következő fizetésükért. Ez óriási különbség a gazdagok és a szegények gondolkodásmódjában.

Ezt látod magad körül. Szegény emberek fizetéstől fizetésig dolgoznak, s alig kapnak pénzt. A gazdagok eközben fejlesztik készségeiket és képességeiket, és folyamatosan emelkednek a ranglétrán.

Ha a pénzt teszed a végcéllá, akkor meg fogsz dolgozni érte, anélkül, hogy növekedne a tehetséged és képességeid, amelyekkel pedig több bevételre tehetnél szert. Ha azért dolgozol, hogy tanulj, jó úton haladsz a siker felé.

6. A gazdagoknak mentorai vannak

Az élet a kapcsolatokról szól. Biztosan hallottad már azt a mondást, hogy „a hálózatod a nettó vagyonod”. Ez igaz. De ez nem jelenti azt, hogy el kell menned és dobnod kell a barátaidat. Ehelyett azt jelenti, hogy bővítened kell a körödet.

Látod, a gazdagok kapcsolatba lépnek másokkal. Meghatározzák a sztárokat a szakterületükön, tanulmányozzák őket, és a hit révén megteremtik ezt a kapcsolatot. S megint a gondolkodásmódnál vagyunk. Ki inspirál téged? Mit csodálsz benne? Mit remélsz, hogy tanulhatsz tőle? És sorolhatnám a kérdéseket….

A gazdag gondolkodásmód azt kérdezi, hogyan tud kapcsolatot teremteni ezzel a személlyel. Ahhoz, hogy bárkivel kapcsolatba léphess a világon, akivel szeretnél, először őt kell kiszolgálnod. Ismerd meg a világát, és találd ki, hogyan adhatsz hozzá értéket. Sokkal fogékonyabbak lesznek a mentorálásra, ha már felépült egy kapcsolat.

7. A gazdagok mindig keresik a lehetőségeket

A Cápák között egy lenyűgöző show. Mint oly sok show-műsor, ez is amerikai licence. Kint is és itthon is minden alkalommal maroknyi vállalkozó áll a cápák elé, és új ötleteket mutatnak be. Némelyikük vad.

Elképzelted volna, hogy egy mosolygó arc alakú szivacs több száz millió dollárt keres kitalálóinak? Vagy egy vécéssámlit, amely megkönnyíti a székletürítést? Scrub Daddy és Squatty Potty pont ezt tette. Alapítóik látnokok voltak, akik lehetőséget láttak egy-egy hétköznapi tevékenységben.

A szegény gondolkodásmód egyik szokása, hogy nem akarunk javítani a dolgokon. A gazdag ember mindig igyekszik javítani azon, ami van – és mindig van hova fejlődni. Jó és rossz gazdaságokban egyaránt.

A múltbeli recesszió olyan cégeket hozott létre, mint az Airbnb, a Disney, a Venmo, a Slack és az Uber. A recessziók és a gazdasági bizonytalanság időszakai a valaha elképzelhető legnagyobb visszatérési történetek egyikét hozták létre. Ilyen időkben szembetűnők a különbségek a gazdag és a szegény gondolkodásmódú emberek között.

8. A gazdagok hisznek a bőségben

A gazdag vs szegény gondolkodásmódban gyakran van egy alapvető hit, amely visszatartja a szegény embereket. Az a hiedelem, hogy az erőforrások korlátozottak. Az a hiedelem, hogy ha a szomszédomnak sikerül, akkor nekem kevesebb esélyem lesz a sikerre.

Ez gyakran nehezteléshez és olyan feltételezéshez vezethet, hogy a gazdagok csak a saját érdekeiket nézik. Egy rossz gondolkodású ember számára az erőforrások mindig szűkösek.

A gazdagok viszont hisznek a bőségben. Sikerült? KIRÁLY! A gazdagok tudják, hogy bőven van mit körbejárni. Nem alkalmazzák a „mi kontra ők” mentalitást. Arra koncentrálnak, hogy minél több értéket biztosítsanak annyi embernek, amennyit csak tudnak. Ez a sikerképletük.

Zig Ziglar jól összefoglalta, amikor azt mondta: „Mindent megkaphatsz az életben, amit csak akarsz, ha segítesz másoknak elérni, amit akarnak.”

9. A gazdag gondolkodású ember megtanulja, hogyan kezelje pénzügyeit

Senki sem úgy születik, hogy tudja, hogyan bánjon a pénzével. Persze vannak olyanok, akik olyan családokba születnek, ahol a pénzügyi menedzsment jól van kialakítva. De legtöbbünk esetében ez nem így van.

A gazdagok tudják ezt, és proaktívan kezelik pénzügyeiket. A gazdag embernek van költségvetése. Egy gazdag ember megtanulta, hogyan kell a tőzsdén befektetni. Egy sikeres ember kiemelten kezelte az adósságból való kilábalást.

Ezen túlmenően a gazdag emberek értik, hogyan használhatják fel a pénzt a maguk javára. Ahelyett, hogy több százezer- millió forintnyi fogyasztói adósságot halmoznának fel, a gazdagok szükség esetén vállalkozásalapításra fordítják. Adósságot építenek, és felelősséggel fizetik.

10. A gazdagok nem félnek a kudarctól

A gazdagok nem félnek a kudarctól. Nem félnek valami újat kipróbálni. Látják a problémát, és gyorsan kitalálják a megoldást. Senkinek sincs 100%-os tudása a pénzügyekkel és a befektetésekkel kapcsolatban, néha csak kiszámított kockázatot kell vállalni.

A kudarc nem aggasztja őket, mert addig nem buknak el, amíg tanulnak. Hajlandók időnként, saját felelősségükre kockáztatni, mert fejlődni szeretnének, és igyekeznek sikeresebbek lenni.

A múltban biztosan értél el győzelmeket, de valószínűleg előfordult már, hogy a győzelmek előtt nem a tervek szerint alakultak a dolgok. Nézz vissza mindegyikre, és észre fogod venni azokat a leckéket, amelyeket megtanultál, hogy elérd a sikert.

Használj gazdag gondolkodásmódot és légy gazdag!

Most már tudod, mi a különbség a gazdag és a szegény mentalitás között. Gazdaggá válni nem nehéz, de időt és erőfeszítést igényel.

Csak el kell kezdened olyan szokásokat kialakítani, amelyek elvezetnek odáig, hogy megértsd a gazdag és a szegény gondolkodásmódot. Gyakorold azokat a szokásokat, amelyek gazdaggá tesznek, ne pedig a szegények szokásait.

Mint sokan előtted, te is milliomossá válhatsz. Ez nem fog egyik napról a másikra megtörténni, de következetes és szorgalmas erőfeszítéssel jó úton haladsz a gazdagság felé.

Tehát felteszem a következő kérdéseket:

  • Mi az elképzelésed?
  • Hová tartasz?
  • Ki akarsz lenni?

A mai nap remek alkalom arra, hogy elkezd a gazdagok gondolkodásmódjának kifejlesztését magadban és tegyél valamit a céljaid eléréséért.

Ha új dolgokat szeretnél megtudni a szokásokról és a pénzügyekről, hallgasd meg a podcastomat. Vagy nézd meg ezeket a könyveket, ha még több információt szeretnél mentalitásról, pénzről, akkor pedig iratkozz fel a hírlevelemre.

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds