A válás után is lehet „boldogan élni, amíg meg nem halunk”, de fontos, hogy ezt ne szabotáljuk rossz pénzügyi tervezéssel.

Hadd legyek egyértelmű: a válás pusztító – a szó minden értelmében. Érzelmileg. Lelkileg. És igen, pénzügyileg is. Lehet, hogy most nem úgy tűnik, de mindig van fény az alagút végén. 

Függetlenül a válás okaitól, nagy az esélye annak, hogy Te a káosz közepén vagy, a jogi dokumentumok és a felfokozott érzelmek véget nem érő örvényében, ráadásul a mindennapi kötelezettségeid mellett. 

Ez megnehezítheti, hogy a pénzügyi vagyonodnak a partneredétől való függetlenítésére összpontosíts, de ez kulcsfontosságú ahhoz, hogy életednek következő fejezetét jól kezdjed. A vagyon és a pénzügyek tiszta rendezésének prioritást kell élveznie ebben a folyamatban. 

De hogyan koncentrálj a pénzügyeidre, amikor az érzelmeid és a gondolataid milliónyi különböző irányba száguldanak?

A válás pénzügyi ellenőrző listája három fő kategóriában foglalható össze:

 • Tudd, hogy állsz anyagilag
 • Jogi dokumentumok és pénzügyi nyilvántartások összegyűjtése
 • A jogi csapat összeállítása

Válás pénzügyi ellenőrzőlista #1: Tudd, hogy állsz anyagilag

A „házassági/közös vagyon” egy olyan kifejezés lesz, amelyet a válási folyamat során sokat fogsz hallani. Egyszerűen fogalmazva, a házaspár házassági/közös vagyona a házasság alatt szerzett összes vagyontárgy és adósság.

Kapcsolódó cikk: Költségvetési tippek egyedülálló szülőknek

Ha már tudod, hogy a válás elkerülhetetlen, nagyon fontos, hogy tudd, hogy állsz anyagilag.

Ez azért fontos, mert ha Te és válófélben lévő partnered nem tudtok megegyezni abban, hogy hogyan osszátok fel a vagyont, akkor a bíró fogja meghatározni, hogy hogyan osztjátok fel ezeket a vagyontárgyakat és adósságokat. A bírák ezt nem a Te pénzügyi múltad, hanem az állam vagyonmegosztási törvényei alapján teszik.

Más szóval, ha a válófélben lévő házastársad felelős a párkapcsolati adósságnak nagy részéért vagy egészéért, a bíró akkor is feloszthatja ezt az adósságot kettőtök között.

Azzal, hogy tudod, hogy álltok/állsz pénzügyileg, tényalapúan dönthetsz arról, hogy hogyan osszátok fel az egészet, biztosítva, hogy az méltányos és igazságos legyen. 

A válási pénzügyi ellenőrzőlista három tételből áll:

Eszközök

Készíts listát a vagyontárgyaitokról, számláitokról és ingóságaitokról, olyan részletesen amennyire csak tudod. Ezek a vagyontárgyak két kategóriába sorolhatók:

(1) házassági vagyontárgyak és kötelezettségek, valamint 

(2) nem házassági vagyontárgyak és kötelezettségek. 

A házassági vagyontárgyak és kötelezettségek azok, amelyeket a házasság alatt közösen szereztetek. A legtöbb esetben ezeket a felek közösen szerzik meg, de a házasság alatt az egyik fél a másik nevében is szerezhet vagyontárgyakat és kötelezettségeket. 

A nem házassági vagyon (külön vagyon) általában az, amelyet a házasságkötés előtt szerzett egyik, vagy másik fél. Ha például a szüleid a házasságkötés előtt megtakarítási számlával vagy örökséggel ajándékozták meg, ez valószínűleg a válás után is a Tiéd marad, ha még megvan. 

A bankban lévő készpénzen kívül ne feledkezz meg a nyugdíjszámlákról, befektetésekről, életbiztosításokról, valamint az egyéb értékekről sem.

Tartozások

Állítsd össze a jelzáloghitel, az autóhitel, a lakáshitel, a hitelkártyák és egyéb tartozások teljes listáját. 

A saját magad által felvett adósságok, például a hitelkártyaadósság, azt a házastársat illetik meg, aki azt felvette. 

Költségek

Amint tudod, hogy a válás közeleg, kezdd el nyomon követni a háztartási és a személyes kiadásaitokat. Ez segít megalapozni a válás utáni költségvetés elkészítését. Ha még nem követed nyomon a kiadásaidat, javaslom, hogy olvasd el a korábbi költségvetésről szóló cikkeimet. Jó kiindulópont lehet, ha megtanulod, hogyan hozz létre egy vizuális módszert a kiadások nyomon követésére.

 

Kérd a 8 napos Költségvetés blueprint e-mail kurzust! Katt IDE!

 

Ne feledd, ha Te és válófélben lévő házastársad nem tudtok megegyezni a vagyon és a kötelezettségek megosztásának módjáról, ezt a döntést a bíróra kell bízni. Azzal, hogy dokumentációval rendelkezel a kiadásaitokról, felkészülhetsz a méltányos felosztásra, mivel a bírók figyelembe veszik a pénzügyeiteket. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a Te pénzügyi lehetőségeiden kívül eső feladatokkal terhelnek meg.

A kiadások nyomon követésekor nézz túl a szokásos havi kiadásokon, mint például az élelmiszer, a benzin, az élelmiszer, a gyermekgondozás, a szórakozás és a lakhatás. Az olyan kiadásokat, mint a nyaralások és egyéb utak, vedd figyelembe, különösen, ha gyermekeitek vannak, és ezeket a tevékenységeket a nyári hónapokban végzitek. Más, látszólag „egyszeri” kiadásokat, például az autójavítást is előre lehet tervezni az előző évek alapján.

Ezeket a tételeket át kell adnod az ügyvédednek. Ne feledd, hogy a legtöbb ügyvéd óradíjat számít fel. Nem ritka, hogy a válóperes ügyvédek óránként több mint 35.000 forintot számítanak fel munkaóránként. Mindezek alapján jobb, ha előre elkészíted ezeket az ellenőrző listákat, így időt (és pénzt) takaríthatsz meg azzal, hogy mindent egyszerre adsz át az ügyvédednek felülvizsgálatra.

Válás ellenőrzőlista #2: Jogi dokumentumok és pénzügyi feljegyzések összegyűjtése

Miután listáztad a vagyontárgyaitokat, adósságaitokat és kiadásaitokat, össze kell gyűjtened az egyes tételt bizonyító dokumentumokat, hogy elkerüld, hogy csapdába ess egy „ő mondta, ő mondta” helyzetben.

A vagyonnal kapcsolatos dokumentumok és nyilvántartások a következők lehetnek:

 • Bankszámlakivonatok
 • Befektetések (részvények, kötvények, kriptodevizák stb.)
 • Gépjárművek 
 • Életbiztosítási kötvények
 • Szabadalmak
 • Ékszerek 
 • Régiségek
 • Ingatlanok

 Mielőtt átadnád ezeket az információkat egy ügyvédnek, érdemes másolatokat készítened magadnak. Ne feledd Murphy törvényét: ami elromolhat, az el is romlik – és általában rosszkor romlik el. 

Ha mindenről többszörös másolatot készítesz (akár digitálisan is), az biztosítja, hogy a védelemhez szükséges dokumentációval és nyilvántartással rendelkezz.

Ha adósságokról van szó, gyűjts nyilatkozatokat és dokumentumokat a következőkről:

 • Jelzálog / bérleti díj kifizetések
 • Hitelkártyák
 • Autóhitelek
 • Diákhitelek
 • Adótartozás (adóhátralék) 
 • Bármilyen más rulírozó hitelkeret/törlesztőrészlet
 • Gyermektartás / házastársi támogatás korábbi házasságokból

Végül fel kell mérned a kiadásaidat, és meg kell adnod egy átlagos havi költséget. Ha lehetséges, nézd meg az elmúlt 12 hónap kiadásait a lehető legpontosabb becslés elkészítéséhez. Ne feledd, hogy az „egyszeri” kiadásokat, például az autójavítást is vedd figyelembe, mivel ezek is összeadódhatnak.

A válás előtt és a jövőbeli költségvetés elkészítése során a következő gyakori kiadásokra érdemes odafigyelni:

 • Élelmiszerek
 • Háztartási cikkek/takarítószerek
 • Étkezés házon kívül
 • Szórakozás
 • Biztosítások (orvosi, gépjármű-, élet-, bérlői, lakástulajdonosi stb. biztosítás)
 • Ingatlanadó
 • Közművek
 • Mobiltelefon / internet
 • Közlekedés (autó, tömegközlekedés, Uber / Lyft)
 • Oktatás és tandíj
 • Ajándékok és adományok
 • Havi hozzájárulások megtakarításokhoz és befektetésekhez
 • Gyermekgondozás
 • Lakásfenntartás
 • Autó karbantartása

Ismétlem, a legjobb, ha ezeket az információkat előre összeállítod, hogy átadhasd az ügyvédednek. Ezzel időt, pénzt és fejfájást takaríthatsz meg magadnak.

Minél szervezettebb  vagy, és minél több dokumentációt nyújtasz be az ügyed alátámasztására, annál jobb helyzetben leszel pénzügyi érdekeid védelmében. 

Pénzügyi ellenőrzőlista #3: A jogi csapat összeállítása

Minden válás más és más, és egyedi árnyalatokkal rendelkezik.

Nem ritka, hogy jó szándékú családtagok, barátok és munkatársak kéretlen tanácsokat adnak. Mégis fontos tudni, hogy mikor kell szakember segítségét igénybe venni.

Az ügyvéd felbérlése nem tekinthető agressziónak. Inkább a Te védelmedet és mindkét fél javát szolgálja, ha valaki szakmai, objektív szemmel nézi át az összes pénzügyi, jogi részletet. Ne feledd, hogy a válás folyamata fokozott érzelmekkel jár, amelyek elhomályosíthatják az ítélőképességet és a józan, reális értékelést.

Minél jobban összefonódnak a pénzügyek és a jövedelmek, annál fontosabb, hogy professzionális jogi csapattal dolgozz együtt.

Sok partner például együtt indít üzleti vállalkozást. Az ilyen helyzetek rendkívül árnyaltak lehetnek, ezért egy jogi képviselő az oldaladon kiváló módja annak, hogy megvédd jogaidat. Lehet, hogy ez eleinte drágának tűnik, de a hosszú távú következmények miatt megéri.

Záró gondolatok

Ez egy stresszes, fájdalmas és érzelmekkel teli fejezete az életednek – de ez nem az utolsó fejezet.

Van fény az alagút végén, egy boldogság, amit megérdemelsz.

Ez nem jelenti azt, hogy nem lesznek bukkanók az úton. Lesznek. De minimalizálhatod ezeket a bukkanókat, és már most megalapozhatod a zökkenőmentesebb folytatást. 

Most még fontosabb, mint valaha, hogy a bevételeidet és kiadásaidat nyomon kövesd, és olyan költségvetési technikákat alkalmazz, amelyek működnek.

Ha hasonló gondolkodású emberekkel szeretnél kapcsolatba kerülni és bátorítást kapni olyan emberektől, akik már jártak a Te “cipődben”, akkor arra bátorítalak, hogy csatlakozz a csoportomhoz a Facebookon. Ne feledd, hogy bármilyen nehéz is ez a folyamat, soha nem vagy egyedül!