A mindennapjainkat is megváltoztatja egy európai uniós pénzügyi irányelv, a PSD2. Az unió egyik célja, hogy a lakossági pénzforgalom közös irányelvek alapján legyen szabályozva. Ez azt jelenti, hogy bármelyik tagországban is fizetsz, a pénzforgalmi szabályok legyenek megegyezőek, te pedig a lehető legegyszerűbb, legmodernebb és legbiztonságosabb módon rendezhesd a számlád. Szeptember 14-től új pénzforgalmi szabályok léptek életbe itthon is ezen uniós irányelv alapján, amelyek több kedvező változást hoztak a bankkártya-tulajdonosok életébe.

Az egyik legkedvezőbb változás a bankkártya-visszaélésekkel kapcsolatos

A korábbi 45 ezer Ft helyett 15 ezer Ft-ra csökken az a kárösszeg, amelyet neked kell állnod, ha ellopták a bankkártyádat. Sőt, még ezt az összeget sem kell megfizetned, ha a kártya ellopását, illetve jogosulatlan használatát a visszaélés előtt nem vehetted észre,  vagy a kár bekövetkezéséért a bank, vagy a pénzügyi  szolgáltató tehető felelőssé, illetve ha az adott szolgáltató nem írt elő erős, egyértelmű ügyfél-hitelesítést a kártyás fizetésekre.

 

 

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy a bank mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a jóvá nem hagyott fizetési tranzakcióval kapcsolatban  “csalárd módon” jártál el, vagy a kárt a kártyahasználati szabályok szándékos vagy súlyosan gondatlan megszegésével okoztad, ilyen ha a PIN-kódot felírtad a bankkártyádra, így az más számára is ismertté válhatott.

A kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség- vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen jelentheted be a kibocsátó banknál. A letiltás feloldására is ugyanezt írja elő a jogszabály. A költségmentesség csak  a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díjat továbbra is meg kell fizetned.

Kedvező változás az is, hogy kártya, illetve az ahhoz tartozó PIN-kód részedre történő megküldésével összefüggő kockázat ezentúl a bankot terheli.

Változnak a bankkártyás fizetési tranzakciók

A bolti kártya használat esetén történő azonosítás

A bolti fizetéseknél azt tapasztalhatod, hogy néha az 5000 Ft alatti kártyás fizetéseknél is meg kell adnod a PIN-kódodat.  A bankod szeretné látni , hogy valóban a birtokodban van a bankkártyád. A bankok választhatnak, hogy vagy minden ötödik fizetésnél, vagy 150 EUR összesített fizetési értéknél kér a rendszer egy PIN-kódos megerősítést.

Ha az 5 kis összegű fizetés vagy a 150 EUR költés közben bármikor azonosítod magad, például készpénzt veszel fel ATM-ből, vagy 5000 Ft-nál nagyobb összegben vásárolsz, a bank meggyőződhet arról, hogy a birtokodban van a kártya, s így előlről kezdődik a számlálás.

Az online vásárlás esetén történő azonosítás

A bankkártyás fizetést szeretné az Európai Bankhatóság biztonságosabbá tenni azzal, hogy a bankkártyákkal kezdeményezett e-kereskedelmi fizetéseknél úgynevezett erős ügyfél-hitelesítést tesz kötelezővé. Erre azonban a bankok egyelőre nem készültek fel technikailag, ezért az MNB 12 hónappal elhalasztotta a változtatás bevezetését.

Lényeges lesz a változás az online fizetéseknél. Bár a bankoknak az online fizetések esetén is joguk lesz mindenféle felmentéseket adni, de főszabályként mindig kétfaktoros ellenőrzést, erős ügyfél-hitelesítést követelnek majd meg.

Mi az erős ügyfél-hitelesítés?

 A gyakorlatban az erős ügyfél-hitelesítés legalább kétféle azonosítási mód egymást kiegészítő, egyidejű alkalmazását jelenti. A PSD2 irányelv az alábbi azonosítási módokat különbözteti meg:

  • ismereten alapuló (pl. PIN-kód, jelszó),
  • birtokláson alapuló (pl. mobiltelefon, token, chipkártya…),
  • biológiai tulajdonságon alapuló (pl. ujjlenyomat, archáló, hangminta, írisz, retina, de akár mozgás, vagy akár a telefon jellemző használata, mozgatása).

Az erős ügyfél-hitelesítés akkor valósul meg, ha a felsorolt kategóriákba tartozó elemek közül legalább két különböző kategóriájú elem megadásával, vagy alkalmazásával hagyod jóvá az adott fizetési tranzakciót.

A teendőd

Ahhoz, hogy az erőd ügyfél-hitelesítés működjön majd az online fizetlseidnél, neked is lehet teendőd. Aktiválnod kell – ha ezt korábban nem tetted meg – az erős ügyfél-hitelesítést lehetővé tévő biztonsági szolgáltatásokat, amelyek bankonként eltérőek lehet: sms-kód, QR-kód vagy egyéb üzenet. Ezt mobilalkalmazásban, internetes banki felületen, telefonos ügyfélszolgálaton vagy személyesen bármelyik bankfiókban megteheted.

8 karácsonyi kiegészítő költség, amire nincs szükséged
Halasztást kaptak a bankok az erős ügyfél-hitelesítés bevezetésére
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.