Jól hangzik, s nagyszerű, ha azt mondod a saját főnököd vagy, de honnan tudod, mikor van ideje felmondani a munkahelyeden és teljes időben vállalkozni?

Amikor a hobbid elkezd pénzt termelni, előfordulhat, hogy elkezdesz azon gondolkodni, hogy ezzel szeretnél foglalkozni teljes munkaidőben. Amit valamikor azért kezdtél el kicsiben, hogy extra pénzt keress – fizetni a gyerekek zongoraóráját, vagy egy nyaralásra – most akár több 10 – 100 ezer forintot hoz havonta. A saját főnöködnek lenni nagyszerű ötletnek tűnik és jól hangzik,  de honnan tudod, mikor van itt az ideje felmondani a munkahelyeden és teljes időben a vállalkozásban dolgozni?

Egy kis szenvedéllyel és önbizalommal meg tudod csinálni!

Én a lassan, de folyamatosan növekvő vállalkozást támogatom, elkerülve az adósságot és azokat a lépéseket, amelyek nagy kockázatot jelentenek! És nem én vagyok az egyetlen, aki így gondolkodik.

Henry Ford 17 éves korában inas lett egy detroiti gépjavítóban, ugyanakkor saját gépjavító műhelye is volt, ahol aratómunkásoknak javította a hordozható mezőgazdasági gépeket.

Steve Wozniak egy időre olyan cégnél helyezkedett el, amely számítógépeket gyártott okmányirodák számára. Itt szerzett chipeket, amelyek segítségével végre megépíthette a korábban tervezett számítógépét. A munkát egy barátja, Bill Fernandez garázsában végezte, aki figyelmébe ajánlotta Steve Jobsot. És sokáig dolgozott a Hewlett-Packardnál, miután összeállította az Apple-t a Steve Jobs-sal.

És mielőtt az eBay elindult, Pierre Omidyar dolgozott egy szoftverfejlesztő cégnél. Ez csak néhány példa arra, hogy a legjelentősebb vállalkozók is  “mellékállású “ vállalkozóként kezdték.

Számos tanulmány megerősíti, hogy a fokozatosan növekvő vállalkozások, amelyeknek tulajdonosai kezdetben teljes munkaidőben dolgoztak egy másik vállalatnál, 30% -kal kevesebb valószínűséggel sikertelenek.

A mellékállású vagy a hobbi vállalkozásból átváltani teljes munkaidõs vállalkozásra nem az, mit könnyedén vehetsz. A nyilvánvaló kérdés az, hogy ésszerűen látod-e, hogy elég pénzt keress főállású vállalkozóként?

Itt van öt dolog, amit érdemes megfontolni:

Kérdezd meg magadtól, hogy ez az, amit igazán akarsz.

Sok nő nem akar teljes munkaidőben vállalkozást működtetni, nyitni egy üzletet, vagy alkalmazottként dolgozni. A versengés, a vállalkozás és értékesítés nem feltétlenül szerepel a céljaik és álmaik listáján – és ez rendben is van! Mindig arra bátorítom az embereket, hogy határozzák meg a saját sikerük mércéjét, saját céljaikat. Ellenkező esetben, valaki más célvonalát fogja átlépi.

Lehet, hogy a vállalkozásod gyorsan növekszik, és a barátaid és a családod ösztönöz, hogy bővíts vagy vegyél fel segítséget, alkalmazottat. De ha az üzleti sikert Te nem ebben méred,akkor nem kell ezt az utat választanod. Legyél sikeres a saját feltételeid szerint. Függetlenül attól, hogy a háttér, a szakma, a csapat tagjai vagy a bevétel szerint mi a jó, Te tudod, milyen mértékben felel meg neked, mint bárki másnak.

Építsd fel a mellékállású vállalkozásod annyira, mintha két teljes munkaidős állásban dolgoznál.

Ha úgy érzed, hogy jelenleg két teljes munkaidős munkát végzel, akkor az jó jel. Zsonglőrködsz az idővel. Azt tanítom, hogy őrült dolgok fognak veled történni, ha felpörgeted a vállalkozásodat. Időnként stresszes lesz, de ha szenvedélyes vagy abban, amit csinálsz, akkor a késő éjszakába nyúló,  a kora reggeli és a hétvégi munka  végül meg fog térülni!

Számold ki, hogy ésszerűen hogyan élhetsz az üzleti tevékenységedből.

Attól, hogy több időt (és / vagy pénzt) fektetsz be vállalkozásodba, ne feltételezd, hogy nagyobb lesz a megtérülés.

Emlékszem valakire, aki másodállású vállalkozó volt, s tíz órát töltött egy héten a vállalkozásával, és az üzlet évente cca egy millió forintot hozott. Feltételezte, hogy ha megnégyszerezi az idejét, akkor a jövedelme is négyszeresére fog nőni. Tehát felmondott a teljes munkaidős munkahelyén, és teljes munkaidőben dolgozott az vállalkozásában. De a bevétele nem négyszereződött meg, hiába volt vállalkozó heti negyven órában, így csak valamivel többet keresett, mint az előző évben.

De ne feletsd el, hogy nem feltétlenül kell a teljes munkaidős jövedelmet helyettesítened. Mit tehetsz? Azt, hogy újraértékeled a költségvetésedet, és eldöntöd, hogy kevesebb bevételből is megélsz-e. Lehet, 500 000 forintot viszel haza a teljes munkaidős munkahelyről, és akár 300 000 forint bevételre is felhúzhatod a  másodállású vállalkozásodat. Meg tudsz élni havi 300 000 forintból? Ha házas vagy, beszéld meg a házastársaddal. Lehet, hogy néhány apróságról le kell mondanod és kisebb költségvetésből kell élned, de a teljes idős, főállású vállalkozás megéri Neked!

Csak ne felejtsd el, hogy milyen többletköltségekkel kell esetleg számolnod, ha a teljes munkaidős vállalkozást válsztod. Például:

  • járulékok,
  • adók,
  • biztosítások,
  • öngondoskodási programok….

Időközben a vállalkozásod növekedhet, és az eddigi bevételeidnél többet kereshetsz. Ez az, amiben te és én reménykedünk. Az viszont nem kellemes, ha a bevétel nem növekedik.

A lényeg az, hogy a bevételeidet elég magasra húzd, hogy ne érezd  szörnyű ugrásnak, amikor elhagyod a „biztonságos” teljes munkaidős állást. A hajót elég közel kell húznod a dokkhoz, hogy ha ezt a lépést megteszed, nem ess bele a vízbe.

Legyen egy üzleti megtakarítási számlád.

Ha nem várod meg, hogy az másodállású vállalkozásod bevétele helyettesítse, kiváltsa főállású jövedelmedet, de  van megtakarított pénzed, hogy egy ideig működjön az életed a megszokott szinten, akkor ez rendben van. Ha adósság-mentes  vagy és megtakarításaid is vannak ahhoz, hogy tudj befektetni az üzletedben, vállalkozásodba, akkor  szinte nyugodt lélekkel kiléphetsz a munkahelyedről. Ez nem rossz helyzet. A te dolgod, mikor döntesz!

Függetlenül attól, hogy készenléti állapotban van-e egy üzleti megtakarítási számlád, számolnod kell azzal, hogy a Te és a családod megélhetése a vállalkozás sikerétől függ, Fel kell készülnöd a nehéz napokra, időszakokra.

Keresd a módját, hogyan tudsz okosan (könnyen) dolgozni

Sokan azt hiszik, hogy ha kilépnek a munkahelyükről és a teljes munkaidejüket az üzleti tevékenységük folytatására fordítják, akkor minden idejüket igénybe veszi, hogy még jobbá tegyék a vállalkozásukat. Amit nem vesznek észre, hogy nem csak a teljes munkaidőben, hanem még azon túl is dolgoznak (mintha még mindig két “állásuk” lenne.)

Az időd véges. Nem tudsz fizikailag minden megcsinálni. És csak azért, mert ez a fő tevékenységed, nem azt jelenti, hogy soha nem akarsz egy szabadnapot, ugye? Fontos, hogy rendelkezz olyan rendszerekkel, amelyek megakadályozzák, hogy a vállalkozás elcsendesedjen, amikor távol vagy.

Tehát mielőtt kilépnél a főállásodból, készíts egy tervet arról, hogy hogyan tudod kezelni majd az átállást. Íme néhány módja annak, hogy időt takaríts meg:

  • Automatizáld a marketinged, s minden üzleti folyamatot, amit csak automatizálni tudsz.
  • Gondold meg egy virtuális asszisztens felvételét.
  • Keresd meg a folyamatok egyszerűsítésének módjait.
  • Hozz létre olyan házi/munkarendet, amely a kikapcsolódásra is ad alkalmat, mint például, ha webáruházad van, csak a hétfőn és csütörtökön fogsz postázni.

Van-e a másodállású vállalkozásodban annyi lendületed, hogy teljes munkaidős munka legyen?

Szóval, szeretnéd felváltani a teljes idős állásod saját vállalkozásra? A legnagyobb dolog, amire szeretném, hogy emlékezz, hogy amikor a másodállsáú vállalkozásod lesz a legfontosabb dolog számodra, ez már nem csupán egy opcionális, szórakoztató, részmunkaidős tevékenység, amely bónusz pénzt eredményez. Az lesz az igazi munkád egy igazi főnökkel (te), és nem engedheted meg magadnak, hogy levedd a lábad a gázról. Az lesz az egyetlen bevételi forrásod, s sok mindent meg kell majd tenned, amit korábban soha.

Tudd meg, mennyi pénzre van szükséged, milyen vállalkozási formában, hogyan adózz, ha átváltasz főállású vállalkozásra. Minden kérdésre választ kapsz a Vállalkozásindító Online Bootcampen.