Egyre szűkebbek a lehetőségek és egyre nagyobb gondot okoz, hogy megtakarított pénzünket mibe fektessük. Sokan egyáltalán nem szeretnének kockázatot vállalni, és e mellett olyan befektetést keresnek, amihez nem kell hosszú távra lemondani a pénzről és még biztonságos is. Íme, ilyen befektetési lehetőségek vannak most a piacon, amelyek megfelelnek az elvárásoknak.

 

[social_warfare]

Mi van a bankbetéten túl?

Pár évvel ezelőtt, ha megtakarításról volt szó, szinte mindenkinek a bankbetét, vagy a megtakarítási számla jutott az eszébe. Ez – mondhatni – természetes is volt, hiszen még 4-5 évvel ezelőtt 5-6%-os kamatot is kaphattunk a pénzünkre, de ma már – a csekély számú kivételes ajánlattól eltekintve – azok a bankbetétek vannak többségben, ahol a kamat a 0,5 %-ot sem éri el.

Naponta találkozom olyan ügyféllel, aki a jól bevált bankbetét alacsony (semmi) kamata miatt nagy dilemmába került, s nem tudja, mibe fektesse a megtakarított pénzét, ha max. 1-2 évre keres megoldást.

 A különböző befektetésekkel milyen hozamot érhetsz el?

 

Befektetés Hozam
Pénzpiaci alap* 0,2 %
Bankbetét 0,5 %
Féléves Kincstárjegy 1,5 %
Ingatlanalap* 1,75 %
Rövid Kötvényalap* 1,8 %
Kamatozó Kincstárjegy 2 %
Kétéves Állampapír 2,5 %

* egy éves hozamot figyelembe véve

Pénzpiaci- és rövid kötvényalapok nem jó megoldások ma

Régebben sokan választották a bankbetét alternatívájaként a pénzpiaci- és rövid kötvényalapokat, de a változó körülmények miatt, ezek most nem számítanak bölcs befektetésnek.

Ma már a pénzpiaci alapokat sem érdemes megcélozni a 0% közeli, akár negatív tartományba is leeső hozamok miatt. Már a kötvényalapoknál is búcsút inthetünk a vonzó teljesítménynek. Az átlagosan elvárható hozam sem több 2-3%-nál

Mostanában – a hazai ingatlanlázzal összefüggésben – az ingatlanalapok nagyon népszerűnek. Azonban ezekkel a befektetésekkel kapcsolatban óvatosságra intelek, mert ezek nem alkalmasak arra, hogy rövid időtávon tartsd bennük a pénzedet. Sőt az ingatlanpiaci viszonyok alakulásától függően, még akkor is veszteségbe is futhatsz az ingatlan alapokkal, ha azokat kifejezetten alacsony kockázatúnak vélted.

Az állampapír a megoldás

Ha a bankbetétekhez hasonló befektetést keresel, akkor ma egyértelműen a lakossági állampapírok jöhetnek szóba.  mivel kockázat nélkül jelenleg ezek kínálnak a betéteknél lényegesen nagyobb hozamot. A rövid futamidejű állampapírok közül jelenleg a 1,5 % kamatot kínáló Féléves Kincstárjegyet és a 2 %-ot ígérő 1 éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyet. valamint a Kétéves Állampapírt is megvásárolhatod, amivel 2,5%-os kamatot érhetsz el.

Hogyan jársz a legjobban?

A mai viszonyok között megfontolandó, hogy érdemes-e a rövidtávú lekötések mellett maradnod, vagy a hosszabb befektetéseket választod inkább. Gondolj vissza, hogy a múltban

  • hányszor fordult elő, hogy az éven belüli lekötésedet fel kellett törnöd, vagy
  • hogy a lejárat után nem fektetted be újra a pénzt.

Valószínűleg nem sokszor volt ilyen.

Ha a maximum 1 éves lekötéseket részesíted előnyben, számításba kell venned, hogy nem tudhatod, hogy milyen kamatok lesznek elérhetőek, amikor lejár a megtakarításod.Az elmúlt években előfordult már, hogy a Kamatozó Kincstárjegynél kamata csökkent, így aki lejáró egyéves befektetését újította volna meg, már csak kedvezőtlenebb feltételeket mellett tehette meg.

Ráadásul most olyan időszakot élünk, mikor a rövid futamidejű befektetéseknél az infláció gyakorlatilag a teljes hozamot eltünteti. Például Kamatozó Kincstárjegyet 2%-os hozam mellett vásárolhatunk, ugyanakkor a várható infláció az idei évre 2,6%-os. Ez azt jelenti, hogy a befektetett pénz értéke 0,6%-kal csökken is. Emellett többek szerint az sem kizárt, hogy jövőre 1%-ra is csökkenjen a Kamatozó Kincstárjegy által kínált kamat, ami lényegesen rontja a kilátásokat.

Ezért érdemes elgondolkodni azon, hogy a hosszabb lejáratú lakossági állampapírok felé tekintgess. A kockázat ebben az esetben sem nagyobb, viszont ezek a papírok infláció felett hoznak és még a piaci hozamok emelkedésével is jól járhatsz.

A lakossági állampapírok közül választani azért is szerencsésebb, mert amíg egy lekötött betétet a lejáratnál korábban feltörsz, a kamatot általában elveszíted, addig az állampapír eladásnál a Magyar Államkincstár csak 1 százalékot von le. Tehát a hosszú futamidejű papírt akkor is megéri tartani, ha lejárat előtt eladnád, hiszen 5-6 hónap után már termel annyi kamatot, amivel nyereségesen szállhatsz ki a befektetésből.
Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*