Pénzügyi tanácsadáson sokszor felvetődik a kérdés: van hitel, van havi megtakarításra szánt pénz, de mit kezdjenek a megtakarított pénzzel. Ilyenkor megkérdezem a részleteket, és általában egyből meg is találjuk a legmegfelelőbb befektetést, ami nem más, mint a hitel-előtörlesztés. 

Miért éri meg előtörleszteni, s nem egyéb befektetésbe tenni a megtakarított pénzt ?

Ha a fennálló hiteltartozásod mellett befektetnéd a megtakarított pénzed, akkor az kellene legyen az elsődleges célod, hogy a hitelkamatnál magasabb hozamot érj el a befektetéseddel. Fontos! A hitel egy biztos, állandó, rendszeres  kiadás, így a befektetéseknél is a biztos, kockázatmentes hozamokat kell figyelembe venni. Lehet, hogy akár 10%-ot is elvárhatsz 1-1 kockázatosabb befektetéstől, de mi van, ha nem sikerül a legmegfelelőbb befektetést kiválasztanod és negatív hozamot érsz el?
pénzügyi-workshop-postit

Nézzük a számokat!

 • A hiteleknél már találsz 4%-nál alacsonyabb ajánlatokat, de az átlagos hitelkamat azért még mindig 6% körül mozog.
 • A betéteknél viszont alig találsz 2% feletti ajánlatot, ráadásul ezeknek egy része rövid időtávra szól, a hiteled viszont hosszú távú tartozás, fizetési kötelezettség.
 • Az állampapírok között is a legnagyobb hozamot (3,8%) a 2026-ban lejáró Bónusz Magyar Államkötvény N sorozata nyújtja.
 • Azt is figyelembe kell venned, hogy a hiteled fizetési terhei bizonyos időszakonként (kamatperiódustól függő időtartam) változhat, ahogy a fentebb említett, jelenleg legjobb állampapír is változó kamatozású. Tehát, ha ki szeretnéd zárni annak a kockázatát, hogy futamidő alatt megforduljanak az arányok, akkor végig fix termékeket kell találnod – azonos futamidővel.
 • Például 10 éves futamidő esetén :
  • a hitelek THM szintjei pillanatok alatt 6% feletti magasságba ugranak, ugyanakkor
  •  a fix állampapírok hozamszintje 3% alá.

Összegezve:

Tehát évente 1 millió forintonként 30 ezer forinttal kevesebb pénzed lesz, ha a fennálló  hiteled mellett befektetsz. Gondolom, abban egyetértünk, hogy akkor is megéri inkább előtörleszteni, ha az általánosságban 1%-os egyszeri előtörlesztési díjnál többet kell fizetned. Abban is egyetérthetünk, hogy a kockázatmentes befektetések hozamait nem tudod növelni,  a hiteledet viszont kedvezőbbre cserélheted.

A kivételek, amelyek erősítik a „szabályt”

Azaz, mikor éri meg mégis befektetni a megtakarított pénzed a hitel mellett ?

 • Van néhány szitu, amikor megfér egymás mellett a befektetés és a hitel. Például, amikor a hitel kamata alacsonyabb, mint az elérhető hozam. Láttam már olyat, hogy a kockázatmentes hozamnál is alacsonyabb hiteltörlesztőt kellett fizetnie az ügyfélnek. A 2008-as válság előtt sokan tudtak olcsóbb hitelt felvenni, mint amennyi az állampapírral hozama volt. Azonban az ilyen piaci rendellenességek általában nem  tartósak.
 • Hitel mellett is tartsd meg a fizetőképességed, a likviditásod! Előfordulhat, hogy elromlik az autód, csőtörés lesz vagy lebetegszel, és máris borulhat a családi kassza. Ezekre az estekre legyen  (költési szokásaidnak megfelelő) 3-12 havi költéseidet fedező, könnyen hozzáférhető, bármikor pénzé tehető megtakarításod, befektetésed. Ez lehet a lekötött betét, pénzpiaci alap, vagy rövid lejáratú állampapírok.
 •  Ha hiteled van, akkor sem szabad megfeledkezned a hosszabb távú céljaidról, azaz  a nyugdíj-előtakarékosságról,, gyermeked taníttatási költségének félre rakásáról, vagy akár az autód, ingatlanod évek múlva esedékes lecserélésére szánt pénz elhelyezéséről. Ezekre is félre kell tenni a majdani a fedezetet.

Magánvagyon a hitel mögött

Előfordul, hogy a bankok úgy adnak hitelt  ügyfeleiknek, hogy a hitelkeret egy részét (vagy egészét) lekötésben (ritkább esetben állampapírban) kell tartani.  Sőt bizonyos vállalkozások csak abban az esetben hitelezhetőek, ha a tulajdonos magánszámláján a hitel bizonyos része fedezetként megjelenik. Ilyenkor a hitel feltétele a megtakarítás.

Összegzés

A fentiekből kiderül, hogy a hitel és a befektetés általában nem járnak kéz a kézben, de nem feltétlenül zárják ki egymást. Ha van valamekkora összegű megtakarított pénzed, akkor nagy valószínűséggel a hiteled csökkentése a legjobb befektetés számodra is.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!