Új év, új fogadalmak. Ilyenkor hangzanak el a nagy ígéretek a nagy változásokra. Ezek viszont gyakran nem valósulnak meg, mert a kezdeti lendület hamar elmúlik. De vajon miért?

[social_warfare]

Az egyik oka a lelkesedés lankadásának, hogy az emberek általában nem az üzleti világban már ismert és használt SMART (magyarul „okos”) célkitűzési tervezési modellel terveznek, másrészt van még 2 igazán nagy akadály, melyet coach tapasztalatom alapján tapasztaltam, ez pedig a változás hatása a környezetre és kapcsolatokra (Impact on environment), illetve a saját érzések a változással kapcsolatban (Feelings, gut-feelings).

Szerintem akkor tud megvalósulni egy okos (SMART) módon megadott cél, ha a környezetre és a kapcsolatokra gyakorolt hatását valamint az azzal kapcsolatos érzéseket is figyelembe veszed.

5 kérdés, amit tegyél fel magadnak!

Nézzük az impact-faktort, azaz a hatást, melynek vizsgálatához ezeket a kérdéseket érdemes végiggondolni:

 1. Milyen hatása lesz a környezetemre és kapcsolataimra, ha változtatok valamit az életemen?
 2. Mit fognak szólni a változásomhoz a családtagjaim, munkatársaim, barátaim?
 3. Támogatják-e, vagy akadályozni fognak benne?
 4. Én mit teszek, ha nem támogatnak?
 5. Honnan kereshetek segítséget máshonnan? Készen vagyok-e arra, hogy változtassak a kapcsolataimon, ahhoz hogy megvalósíthassam a célomat?

Például, ha leszoksz a dohányzásról: hogy fogsz kapcsolatot tartani azokkal a munkatársakkal, akikkel mindig együtt cigiztetek és úgy beszéltétek meg a munkahelyi dolgokat? Vagy, ha ezentúl mindennap kocogsz 1 órát: jön-e veled a párod is, vagy ennyivel kevesebb időtök lesz ezentúl egymásra? Esetleg a munkától veszek el ennyi időt?

Másik példa: ha hirtelen felfuttatsz egy sikeres vállalkozást, jobb anyagi körülményeid lesznek: hogyan fog megváltozni a baráti társaságod, nem fogsz kilógni?

Ami az érzéseket illeti

Ami az érzéseket (feelings) illeti: Ennek vizsgálatához érdemes elképzelni, hogy már megcsináltad a fogadalmadat, elérted a célodat.

 1. Milyen leszel akkor?
 2. Hogyan fogsz viselkedni?
 3. Mit lát majd, aki rád néz?
 4. Milyen lesz a környezeted, a környezetedben levő emberek?
 5. Ha teljesen átéled, hogy milyen lesz, amikor megvalósult a fogadalmad, akkor mit érzel belül?
 6. Mi a megérzésem ezzel a változással kapcsolatban?

Ha örömet érzel a válaszok közben és azt érzékeled, hogy a környezeted is támogat, akkor a megfelelő célt tűzted ki magamnak. Ha viszont kellemetlen érzéseid támadnak, az öröm helyett, akkor érdemes néhány kérdést megvizsgálni, mert valamit figyelmen kívül hagytál: pl. a környezetem reakcióit, vagy a saját fizikai szükségleteidet. Érdemes a kitűzött célt átgondolni, pontosítani és megnézni, hogy vajon mennyire van összhangban az életcéloddal.

Ha a várható hatásokra, következményekre előre felkészíted magadat és jók a megérzéseid a változás megvalósításával kapcsolatban, akkor az akadályokat máris kiiktattad. Már ez nagyon sokat segít, hogy megvalósulhasson a célod.

Célkitűzés: csak okosan!

Hogy minél hatékonyabban haladj a célod felé, fontos, hogy SMART (okos) legyen a cél. Ennek kritériumai az alábbiak, az eredeti SMART modellt kicsit „feltuningolva”.

1. SPECIFIC, STRATEGIC, SELF-INITIATED: (Specifikus, stratégiai, saját magad által kezdeményezhető és menedzselhető) Azaz a specifikusan, pontosan megfogalmazott cél az alap. Ez akkor működik igazán, ha az elérni kívánt cél az életstratégiád része, valamint nem függ mástól, te kezdeményezheted és menedzselheted a folyamatot.

Példák a pontos célmeghatározásra: például az nem túl pontos, hogy „sikeres akarok lenni”. Tudnod kell, hogy mi a sikeresség számodra. Például: X Ft. havi fizetés, autó, cafeteria és előléptetés igazgatói pozícióba 3 hónapon belül?

Tudni kell azt is, hogy miért akarod elérni azt a célt, miért fontos az neked, mit ad hozzá az életedhez. Néhány „miért” kérdéssel el lehet jutni a felsőbb életcélodhoz:

 • Mert anyagi biztonságot teremtesz magadnak, és elismerést kapsz.
 • Miért fontos ez? Mert megnő a biztonságod és az önbizalmad.
 • Miért fontos ez? Mert akkor meg mersz és meg tudsz tenni olyan dolgokat, amiket eddig nem.
 • Miért fontos ez? Mert végre megcsinálhatod, amire mindig is vágytál.
 • Miért fontos ez? Mert ettől boldog lehetek.

Következő kérdés, hogy mit tudsz tenni azért, hogy haladj a célod felé? Például mit tudsz tenni azért, hogy a főnököd elő akarjon léptetni?

2. MEASURABLE, MOTIVATING: (Mérhető és motiváló) legyen a cél. Azaz Te döntöd el, mi az a magas cél, ami motiváló számodra. Van amikor a legnehezebbnek tűnő dolog a legegyszerűbben elérhető, mert szívvel-lélekkel el akarom érni, azaz az IF feltételből a „Feeling” teljesül.

3. ACTION ORIENTED, ALIGNED WITH ENVIRONMENT AND MYSELF, ACHIEVABLE (cselekvés központú, a környezeteddel és magaddal összhangban van, elérhető) a cél.

A legtöbb SMART értelmezésnél az A betűnél az Achievable (elérhető) kritérium, de én ezt szándékosan tettem hátrébb, mivel az „elérhető” egyfajta korlátozás. Mitől függ, hogy mi elérhető? Céges tervezésekben gyakran +x%-nyi növekedés az elérhetőnek ítélt cél, a korábbiakhoz képesti kicsit hatékonyabb munkával. De ezzel kizárjuk egy teljesen másfajta ötlet hirtelen sikerét. Szerintem ezért az a legfontosabb, hogy legyenek megadva mindig azok a cselekvések, a folyamatos, állandó, kis lépések, amivel megállás nélkül mindig haladsz a célod felé. És ehhez legyen meg az is, hogy a környezettel és magaddal is összhangban teszed ezeket, azaz az IF feltételeknek is eleget teszel, és  a célod felé haladsz. Ekkor nincs korlátozva, hogy mi elérhető. Persze így is érdemes egy minimum szintet meghatározni, ennek csak akkor az a veszélye, hogy ennél megállok, és nem is próbálsz meg sokkal többet elérni.

4. RELEVANT, RESULT BASED, RESOURCED (releváns, eredmény orientált, erőforrások rendelkezésre állnak)

Akkor releváns számodra a cél, ha hajlandó és képes vagy a célért dolgozni. Ehhez érdemes végiggondolni, hogy:

 • hasonló dolgokat hogyan tudtál korábban megoldani?
 • milyen körülményeknek kell teljesülni ahhoz, hogy ez az eredmény elérhető legyen?
 • kik, mik az erőforrásaid?

5. TIME-BOUND, TIMED (behatárolt, időzített)

A „majd valamikor”, meg az „ej ráérünk arra még”  határidővel kitűzött cél tapasztalatom szerint nem szokott megvalósulni. Tehát konkrét időpontokat is érdemes megadni a cselekvéseidhez, hogy ahhoz képest követhető és számon kérhető legyen a haladás.

A SMART tervezéssel megadott célod, újévi fogadalmad megvalósulása csak rajtad múlik.

Van kérdésed? button (7) Egyedül nem megy?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Név*
Email*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds