Érdemes körülnézni: ki az, aki a környezetedben az utóbbi hónapokban megvalósította régen dédelgetett vágyát, elérte a célját? Mit tanulhatsz tőle?

Mi köze Dwayne Johnsonnak a célokhoz?

Láttad a „Központi hírszerzés” című filmvígjátékot Dwayne Johnsonnal? Ha nem, nézd meg, jót fogsz szórakozni, de most elég lesz ha csak az előzetes első 40-45 másodpercét megnézed. Katt a képre:

A kövér srác elhatározta, hogy nem lesz többé gúnyolódások célpontja. Amikor néhány év múlva megjelent volt osztálytársa életében, az nem akart hinni a szemének: guruló gömböcből egy izmos, sportos izomkolosszus lett. A titok nyitja az átváltozásnál: naponta 6 órát edz.

A barátnőm lánya egyszer azzal ment haza a suliból, hogy „ilyen rossz osztályzatokkal az életben nem vesznek föl oda, ahová menni szeretnék. A jegyeimet ki kell javítanom, ki kell javítanom!

Mi a közös a két esetben?

Az energikusság, a lelkesedés és az erőbedobás. Árad belőlük a már-már ragályos lelkesedés, hogy megvalósítsák céljaikat. Mindketten sikerrel járnak.

Ellentétben azokkal akik céljaikról így beszélnek:

„Naponta szeretnék edzeni, hogy tegyek valamit az egészségemért, az alakomért, de tegnap és ma közbejött valami.”

„Hetek óta akarok új blogbejegyzéseket írni, a régieket pedig kicsit alakítanám, de még nem tudtam megfelelő időpontot találnom. El kellett mennem a beteg barátomhoz is….”

Aki nem szívvel-lélekkel akar valamit, annak állandóan közbejön valami.

Ha az osztályzatokkal, továbbtanulással kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy „javítanom kell, ha jobb helyen akarok továbbtanulni”, akkor ezt a választ az ész, a logika diktálja.  Ha viszont úgy fogalmaz, hogy „ki kell javítanom, ki kell!”, akkor energikusan a szív, az érzelem szólal meg.

Melyik kívánság mögött rejlik több érelem, több lelkesedés? Melyik óhaj teljesül inkább?

Nem a fej, vagyis az észérvek által előbbre rangsorolt kívánság teljesül, hanem az, amelyet a szív szorgalmaz. Ha az óhaj szívbéli kívánsággá válik, a lelkesedés szárnyakat ad. Az érzelmek ezek a szárnyak.

Érzelmi ráhangolás

A célokat természetesen hideg számítással és tárgyilagosan kell kitűznöd, és átgondoltan kell megtervezned, hogyan cselekedj. De mire jutnál csupán az értelemmel, ha a célod nem szívügyed?

Akkor leszel sikeres, akkor éred el céljaidat, ha szíved minden dobbanásával elakarod érni azokat. Ha érzelmileg erre fókuszálsz teljesen. Azok, akiknek mindig közbe jön valami, nem érik el céljaikat, nem lesznek sikerek.

Miért okoz problémát a célok elérése a legtöbb nőnek?

Azért, mert mi nők egyszerre több feladatot is el tudunk látni. Jellemző ránk, hogy egyszerre 5 dologgal is képesek vagyunk foglalkozni. Egy nap alatt akár száz folyamatot is figyelemmel kísérünk, rengeteg ügyet intézünk, rohangálunk – ezeknek egy része viszont teljesen mellékes. Így könnyen megfeledkezünk azokról a kérdésekről, amelyeket pedig napjában, óránként, olykor percenként fel kellene tennünk magunknak:

  • Mi az igazán fontos számodra?
  • Hová húz éppen a szíved – leginkább?
  • Miben lelnéd igazán örömödet?

Ugye, érzed? Elég csupán hallgatni az érzelmeidre és máris új erőre kap az óhajod. Olyan erő ez, amelyet a szíved táplál.

Ha szívvel-lélekkel koncentrálsz valamire, meg fogod érezni, hogy neked mi az igazán fontos, és határozottan tudsz tenni a megvalósításáért. Ha érzed, hogy mi a szívügyed, akkor nem lehet egykönnyen letéríteni az utadról.

Nem annyira intellektuális, mint inkább érzelmi rangsor felállítására van szükség. Bármilyen bőségesen támasztja is alá meggyőző érvekkel az értelem 1-1 cél fontosságát, ha nem érzed emocionálisan is ezt az intellektuális elsőbbséget. S ha nem érzed, akkor csak vesződve és kemény önfegyelemmel tudod céljaidat megvalósítani.

Nem sokat használ, ha csak az eszed int arra, hogy most már végre határozottan cselekedned kellene. Mindannyian ismerjük ezeket a „kellene” figyelmeztetéseket:” kellene egy költségvetést csinálnom, hogy stabilizálódjon a családi kassza”, „változtatnom kellene a pénzügyi helyzetemen”,”meg kellene már végre csinálnom a NAIH bejelentést”, „végre meg kellene írnom a sales leveleket”…

Az értelem azonnal készségesen szállítja a teljesen nyilvánvaló és nyomós okokat:

„képtelenség ennyi pénzt jobban beosztani,” „a gyerek fontosabb, mint a papírmunka”….stb

Ám e magától értetődő indokok nem motiválnak eléggé. Sőt: kevésbé serkentenek cselekvésre, ha nyomás nehezedik rád – ez pedig gyakran előfordulhat.

Mi a reakció? Esetleg szemrehányást teszel magadnak, mert hiányzik belőled a vasfegyelem, ám az értelem azonnal ontja  a nyomós okokat. Nem ez a helyes út. Ugyanis ilyenkor nem az értelem játszik, hanem az érzelem. Több érzést! Minél több érzés és erősebb érzést hívsz elő magadban a kívánságod megvalósítása érdekében, annál sikeresebb leszel. A kulcsszó az „előhívás”. Az érzések ugyanis a közhiedelemmel ellentétben nem jönnek maguktól. Fel kell éleszteni, ki kell fejleszteni, táplálni kell őket.

Sok útja-módja van annak, hogyan ébreszd föl magadban azokat az érzéseket, amelyekre a kívánságok és célok szempontjából szükséged van.

Érzelmi tuningra van szükséged? Megoldás a coaching! Kattints ide!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le az önfejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*