A modern pszichológia szerint életünk alapvető mintáit a szüleink és gyerekkori környezetünk hagyományozzák ránk. Eric Berne ismert modellje szerint háromféle sorskönyvi mintát kaphatunk szüleinktől örökségül. Lehetünk a szó szerinti született vesztesek, akiknek soha semmi nem sikerül. Lehetünk nem vesztesek, akik sosem jutnak egyről a kettőre – viszont közben azzal vigasztalják magukat, hogy „másoknak még rosszabb”. És lehetünk nyertesek, akik beteljesítik a céljaikat. Te vajon melyik csoportba tartozol?

[social_warfare]
Eric Berne Sorskönyv című ismert könyvében leírja, hogy az emberek életének általánosan háromféle kifutása lehet:

  • vesztesek,
  • nem vesztesek és
  • nyertesek.

Ugyanez a séma fedezhető fel a pénzügyekben is. A kérdés az, hogy Te melyik csoportba tartozol – és ha nem nyertes, hogyan tudsz azzá lenni.

Talán nem leplek meg azzal a kijelentéssel, hogy a magyar (és világszintű) népesség legnagyobb része vesztes. A vesztesek a sorskönyvi tézis szerint a legdurvább esetekben a pszichiátrián, a börtönben vagy a hullaházban végzik (mármint öngyilkosság vagy gyilkosság miatt), de ha ennyire nem is fajul el a helyzet, akkor is állandó elégedetlenségben élnek. Sorra elszabotálják a céljaikat, és egyre lejjebb csúsznak – de nem tesznek aktívan a sorsuk megváltoztatásáért. A második legnagyobb csoport a nem vesztesek csoportja: ők látszólag jól élnek, de nincsenek valódi céljaik, jobb híján a fogyasztói társadalom és a társadalmi szokások mentén lavíroznak. Nyertes sorskönyvvel csupán a népesség töredéke rendelkezik. Nekik pozitív, önálló életcéljaik vannak, amelyeket el is érnek.

A pénzügyekben is ugyanez a három sorskönyv működik.

A szegény (vesztes) pénzügyi sorskönyvű ember az anyagiakat tekintve mindig rossz lóra tesz: ő az, aki adósságcsapdába kerül, neki kell évtizedeken át rabszolgaként robotolnia, hogy eltartsa magát és a családját, öregkorában pedig jó eséllyel nyomorogni fog. A középosztálybeli (nem vesztes) sorskönyvű ember semelyik irányban nem tűnik ki a tömegből. Látszólag jól él, de az anyagiak szintjén képtelen túllépni a „saját lakás – jó kocsi – külföldi nyaralás” korlátolt horizontján. Abban bízik, hogy a nagyszüleihez hasonlóan ő is meg fog tudni élni a bejelentett munkája utáni állami nyugdíjból.A gazdag (nyertes) sorskönyvű ember olyan pénzügyi célokat állít maga elé, amelyek kifejezetten az anyagi függetlenség felé tartanak. Lehet, hogy e célokért éveken vagy évtizedeken keresztül dolgoznia kell, de addig megy előre, amíg így vagy úgy oda nem jut. Ahogy Berne mondja:

[bctt tweet=”„A nyertes olyan személy, aki teljesíti a világgal és önmagával kötött szerződését.”” username=”@penzugyitanoda”]

A három pénzügyi sorskönyv összehasonlítása az alapkészségek szintjén

szegény sorskönyv középosztálybeli sorskönyv gazdag sorskönyv
bevétel fajtája  alkalmi munkák, segélyek, bűnözés  bejelentett állás vagy vállalkozás
(aktív jövedelem)
 befektetések
(passzív jövedelem)
megtakarítás  nincs nincs vagy legfeljebb csak egy-két hónapra elegendő 1 vagy több évre elegendő
pénzügyi célok nincs csak a saját lakás megszerzéséig részletes pénzügyi célok éstervek az anyagi függetlenség eléréséről 
kiadások követése nincs nincs részletes
önképzés nincs csak a kötelező munkahelyi képzések rendszeres önfejlesztés könyvek, képzések, szemináriumok formájában
nyugdíjterv nincs, „majd a gyerekek…” állami nyugdíj saját megtakarítás és befektetések

A fenti gondolatok alapján érdemes átgondolnod, hogy melyik csoportba tartozol. (Statisztikailag az a leginkább valószínű, hogy középosztálybeli sorskönyvű vagy, mivel a szegény sorskönyvű emberek nem olvasnak efféle cikkeket.) Ha szeretnél a gazdag pénzügyi sorskönyvűek csoportjába tartozni, innentől fogva azon kell dolgoznod, hogy kifejlessz magadban gazdag sorskönyvű tulajdonságokat. Ha kitartóan képzed magad, és valódi pénzügyi célokat állítasz magad elé, Neked is megvan arra a lehetőséged, hogy akár már az aktív életed vége előtt anyagilag függetlenné válj.

[social_warfare]
Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*