Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a befektetési alapok iránti érdeklődés egyre jobban nő. A pénzintézetek, szolgáltatók befektetési alap – kínálata széles körű. Ha e mellett a befektetési termék mellett döntesz, nehéz dolgod van a megfelelő alap kiválasztásával. Ma már az egyes kategóriákon belül (kötvény-, részvény- vegyes-alap…) is veszíthetsz vagy nyerhetsz akár 100.000 Ft-ot. Hogy hozd meg a döntést?

Hogyan válaszd ki a befektetési alapot?

Ha netán a befektetési alapról, mint befektetési formáról még nem sokat tudsz, akkor először olvasd el ezt az írásom, illetve nézd meg ezt a kis animációt:

A megvásárolható alapoktól a BAMOSZ oldalán tudsz elsősorban, egy helyen tájékozódni. Ha átkattintottál a linkre, láthatod, hogy rengeteg alapból lehet választani. Na, de mégis hogy – ilyen óriási kínálatból? S nem elég, hogy rengeteg féle alap van, a teljesítményük is nagyon eltér egymástól. 

Néhány trükk a tévedések elkerülésére

Nem látunk a jövőbe,s a legjobb befektetési alap megtalálására nincs garantált recept. Vannak azonban olyan könnyen elsajátítható trükkök, amelyekkel a legnagyobb tévedések jó eséllyel elkerülhetőek.

A példa kedvéért gondoljuk azt, hogy nem az összes alap közül kell választanod, hanem csak a dinamikus vegyes alapok közül akarsz választani. Tehát először is szemelj ki egy alaptípust.

A cél tehát az, hogy a dinamikus vegyes alapok között megtaláld azt az egyet, ami a lehető legjobban fog teljesíteni a következő év/évek során. (Tehát nem azt keresed, ami az elmúlt x időszakban a legjobb volt.)

Első körben az alábbi kérdések alapján szűkítsd a befektetési alapok körét:

  • Az adott befektetés alap mögött áll-e erős pénzintézet?
  • Mióta működik az alap?

Zárd ki azokat az alapokat, amelyek fiatalok, nincs még elég hosszú múlt mögöttük, ami alapján meg tudod ítélni, hogy a különböző gazdasági – politikai szituációkban hogyan viselkedtek. Fontos tudnod, hogy a múltbéli hozamok sosem jelentenek garanciát a jövőre nézve, de ettől még a múltbéli teljesítményeket is meg kell nézni.

Áss mélyre!

Az első szempontok alapján úgy rostálod ki az alapokat, hogy a múltbeli hozamaikra rá sem néztél még. (Elsősorban nem a múlt, hanem a jövő érdekel.) Most viszont itt az idő.

A következő szempontok:

  • Milyen teljesítményt mutattak a múltban a rostádon eddig fenn maradt alapok?

A cél most sem az, hogy ez alapján kiszámold, mekkora hozamod lesz a jövőben (ez nem is lehetséges).

  • Milyen mögöttes befektetések hatnak az alap teljesítményére?

A befektetési alapok teljesítményéért azok mögöttes befektetései felelősek. Ajánlott a befektetési alapok néhány féléves/éves jelentésébe belenézni. Kösd fel a fehérneműt: ha nincs pénzügyi végzettséged, nehéz olvasmány lesz.

Ha sem kedved, sem tudásod nincs az alapok befektetéseinek elemzéséhez, tehetsz egy dolgot: független szakember véleményét kéred. A szakember meglátja egy-egy alap gyengeségét, erősségét.

Ha ez az utolsó, elemző szempont fog ki rajtad, a többinek hasznát veszed akkor is ha szakemberhez fordulsz. Írd fel a szűkített listádat, s a független tanácsadó könnyebben tud majd segíteni a választásban.

Van kérdésed? button (7) Szakértő, független segítség kell

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*