A befektetési alap egy nagyon kényelmes befektetési forma

S ráadásul az egyik leghatékonyabb is. Egy olyan megtakarítási forma, amelyben egyszerre sok befektető helyezi el a pénzét, megosztva a költségeket és a kockázatot. A közösködésből kifolyólag a befektetés nyereségéből is közösen részesülnek. Azt nem állítom, hogy a befektetési alapok kiválasztása, megvásárlása semmiféle tudást nem igényel, ezért foglalkozzunk egy kicsit a befektetési alapokkal kapcsolatos alapismeretekkel.

Kicsit száraz olvasmány, még a legnagyobb jóakarattal sem tudom színessé tenni, de fontos. Türelem, majd lesz izgisebb téma is:  a befektetési alap vásárlásának gyakorlati szempontjai.

money-investmentsA befektetési alap vagyonát, vagyis a nettó eszközértéket, az alapkezelő szakértői fektetik be, az alap befektetési politikájának megfelelően. A befektetési politika előre rögzített, az alapkezelő csak a megadott kereteknek megfelelően mozgathatja a pénzt, így a befektetők kockázata is szigorúan kézben tartható.
A befektetési alap vagyonát a letétkezelő őrzi. A letétkezelő vezeti az alap bankszámláját és értékpapírszámláját, vagyis a letétkezelő az, aki ténylegesen nyilvántartja az alap értékpapírjait és pénzét. Emellett a letétkezelő felügyeli azt is, hogy az alapkezelő betartsa az alap befektetési politikáját.

A befektetési politika döntően meghatározza egy alap kockázatát és a várható hozamát. Ezért ez a legfontosabb jellemzője. Minél nagyobb egy alap kockázata, annál hosszabb időtávra érdemes vásárolni. A legfontosabb alaptípusok növekvő kockázati sorrendben a következők:
pénzpiaci alapok, kötvény alapok, ingatlan alapok, vegyes alapok, részvény alapok, származtatott alapok, nyersanyag alapok.

Hogyan tudsz a befektetési alapokból  vásárolni?

Befektetési alapok nettó eszközértékét jegyekre bontják. Például, ha van egy alap, melynek értéke 10 000 000 000 Ft és a jegyek száma 10 000 000 db, akkor egy jegy nettó eszközértéke 1 000 Ft. Egy jegy névértéke az alap induláskor egy jegyre jutó nettó eszközértékével egyezik meg. Nyílt alapokat az alap működése során bármikor (kivételes esetektől eltekintve), míg zárt végűeket jegyzéskor vásárolhatsz a befektetési társaságoknál (Pl. Biztosító társaság a Unit Linked esetében). Zárt végű alapokat a jegyzés lezárta után csak a tőzsdén vásárolhatsz és eladhatsz, de az alacsony forgalom miatt ez nem javasolt.

Mi történik, ha az alapkezelő vagy a letétkezelő tönkremegy?

A jóhiszemű magánbefektetők védelmét a befektetési szolgáltatók és alapkezelők befizetéseiből létrehozott Befektető-védelmi Alap (BEVA) biztosítja. Ha az alapkezelő tönkremegy és felszámolják, akkor a BEVA maximum 6 millióig kártalanítja a befektetőket.

Ki szeretnéd majd venni a pénzed az alapból?

Mit jelent az, hogy T+3 napos elszámolás?

Tudnod kell, hogy az alapok bár likvidek, nem juthatsz a pénzedhez azonnal, csak a visszaváltás után néhány nappal. Ha például egy alap elszámolása T+3 nap, akkor arra kell figyelned, hogy a pénzedet csak a visszaváltás után 3 nappal kaphatod meg készpénzben.

Mit tegyél, ha befektetési alapokba szeretnél befektetni?

Az első és legfontosabb, hogy el kell döntsd, hogy a befektetési háromszög melyik oldalán szeretnél mozogni. Vagyis fogj papírt, ceruzát és írd fel rá a befektetésed célját, az időtávját és azt, hogy mennyi kockázatot vagy hajlandó elviselni.

Például  így: „Szeretnék rendszeresen befektetni, negyedévente *** Ft-t, hogy 4 év múlva világ körüli utat tehessek. Sajnos előfordulhat, hogy néha hozzá kell nyúlnom a pénz egy részéhez, ezért nem szeretném, ha nagyon ingadozna a befektetésem értéke.”

Nagyon fontos!

Ezt a mondatot még az előtt írd le, hogy elkezdenél böngészni a befektetési alapok hozamai után, különben óhatatlan a legmagasabb hozamú befektetési alapot fogod választani. Márpedig a hozam csak egy jellemzője egy alapnak, az alap kockázata egyáltalán nem mellékes.

Ha már felismerted, hogy a leírt célodnak és időtávnak milyen kockázat és időtáv felel meg, akkor jöhet a befektetési alap kiválasztása. Először válogasd ki a kockázat alapján szóba jöhető befektetési alapokat. Ennek legegyszerűbb módja, hogy eldöntöd a típusát.

Utolsó lépésben vizsgáld meg a kiválasztott alapok elmúlt években elért teljesítményét, vagyis hasonlítsd össze az éves hozamokat. Mindig több évre visszamenőleg nézd meg a teljesítményeket! A rövid időn belül elért magas hozam nagyon megtévesztő lehet. Ha mindezzel készen vagy, akkor keress forgalmazót, nyiss számlát és vásárolj a kiválasztott alapból.

Bár ez azért mégsem ilyen egyszerű. Hiszen ahhoz, hogy egy igazán hatékony befektetés tulajdonosa legyél, szükséged  van egy szakszerűen összeállított, diverzifikált portfolióra.

Van kérdésed? button (7) Egyedül nem megy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds