Kipróbáltál már sokféle befektetést, de egyik sem jelentett számodra igazi kihívást vagy egyiknél sem érted el a várt nyereséget? Akkor a tőkeáttételes befektetés nagyon csábító lehetőséget jelenthet számodra. De vigyázz: ez a befektetési forma komoly kockázatokkal is jár! Mik lehetnek a buktatók, érdemes-e és mikor ehhez az eszközhöz nyúlnod? Erről szól ez a cikk.

Mi is az a tőkeáttétel?

A tőkeáttétel lényege, hogy a segítségével képes lehetsz a számládon elhelyezett összegnél nagyobb befektetésekkel rendelkezni akkor, amikor nem áll rendelkezésedre annyi tőke, amivel kereskedni szeretnél. Elég, ha a pozíció bizonyos százalékával rendelkezel fedezetként. Lehetséges készpénz fedezet, de más értékpapírt is befogadhat a pénzintézet, ám az utóbbit csökkentett értéken veszi figyelembe.

A tőkeáttétel egy olyan lehetőség, amelynek következménye a nyereség vagy a veszteség felnagyítása. Vegyük például azt, hogy rendelkezel 100 dollár tőkével. Ha tőkeáttétel nélkül kereskednél ezzel a pénzzel, 1 százalékos hozam esetén egy dollárral lenne több pénzed. Amennyiben viszont százszoros tőkeáttételt nézel, akkor máris 10 000 dollár befektetéssel számolhatsz. Létezik ennél alacsonyabb (például húsz- illetve harmincszoros tőkeáttétel), de magasabb szorzójú áttétellel is. A szorzó mindig azt mutatja meg, hogy hányszor annyi befektetést (például részvényt, devizát) vehetsz, mint amennyi az alapletéted. Tehát, ennek értelmében az alapletétedért cserében 10 000 dollárral kereskedhetsz. Ennél az összegnél az előbb említett 1 százalékos elmozdulás már 100 százalékos nyereséget jelent. (Nagyon leegyszerűsítve 100 dollárt kell letenned, hogy 10 000 dollár értékben kereskedj. Amennyi pénzed lesz 10 000 dollár felett, az a nyereséged.)

A bukatatók

Ez mind szép és jó, de most nézzük mik a buktatói. Egyértelmű hátránya a magas kockázat. Gondolj bele, ha negatív irányba mozdul el a piac. A fenti példánál maradva, nem 1 százalék nyereséged lesz, hanem veszteséged. Ebben az esetben, ha nem használsz tőkeáttételt, akkor csak egy dollárral csökken a pénzed, viszont ha tőkeáttételes a befektetésed, akkor nemcsak a nyereséged lesz 100 %-kal nagyobb, de a veszteséged is. Míg az első esetben csak egy százalékkal csökken a beletett pénzed, a második esetben mindet elbukhatod. Sőt! Ha egy százaléknál nagyobb az elmozdulás, akkor nemcsak a letétként betett pénzedet bukod el, még befizetési kötelezettséged is keletkezhet!

Azt is érdemes észben tartanod, hogy felmerülhetnek bizonyos költségek, mint például a finanszírozási díj vagy lehet a kötésnek is díja. Ahhoz, hogy bebiztosítsa magát a bank, zárolni fogja az alapletétedet, ami felett még egy változó letétet is előírhatnak. Egy esetleges jelentős bukásnál felszólítanak (margin call), hogy fizess be még több pénzt vagy lezárják a pozíciódat, tehát egy ellentétes pozícióval megszüntetik a befektetésedet. Mivel sok pénzt mozgatsz, az is könnyen előfordulhat, hogy többet kell fizetned, mint amennyit az elején beletettél. Viszont, ha nagy volt az elmozdulás, akkor nincs elég időd plusz pénzt a számládra tenni, egyből megszüntetik a befektetésedet.

Befektetési hitel

Több pénzintézetnél van lehetőség arra, hogy a tőkeáttételt úgynevezett befektetési hitel igénybevételével érd el. Ilyenkor egy gyors és általában már online is elérhető hitelkérelem elfogadása (és a keretszerződés megkötése) után kereskedhetsz. Fontos, hogy csak a tényleges befektetési időre fizetsz ilyenkor kamatot és az értékpapír eladásával a hitel automatikusan visszafizetésre kerül.

A tőkeáttételes befektetéseknél elkerülhetetlen a kockázatmenedzsment. Egy megnyitott pozíciónál soha ne vállalj nagyobb kockázatot, mint amit el tudsz viselni! Tekints az alapletétre úgy, hogy akár többszörösét is elveszítheted. Még a kereskedés előtt határozd meg a célárat (ameddig várod a befektetés árfolyamát) és a stop árat is (ha az árfolyam kedvezőtlen irányba mozdul, ezen az áron realizálod a veszteségedet, megvédve magad egy nagyobbtól).

Neked való a tőkeáttételes befektetés?

Összességében elmondható, hogy a tőkeáttételes befektetés egy nagyon jó üzleti lehetőség lehet, ha hozzáértő kezekben van. A tőkeáttételes kereskedésnél fennállhat a teljes tőkevesztés, de akár a befektetett tőkét meghaladó veszteségek lehetősége is. Neked való,

  • ha ismered a piacot,
  • ha van tapasztalatod az ilyen típusú kereskedelemben,
  • illetve  magas kockázatvállalási hajlandósággal rendelkezel,
  • kifejezetten kockázatkereső vagy, aki nem esik könnyen pánikba a nehéz helyzetekben.
Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*