2016. október 1.-től az OTP Nyugdíjpénztár bővíti a választható befektetési lehetőségeket. Bevezeti az óvatos portfóliót. Ez a bejegyzés arról szól, miben térnek el egymástól a portfóliók, s melyik kinek való. A cikk elolvasása 2 percet vesz igénybe.

Mi a különbség a választható befektetési portfóliók között?

A választható portfóliók abban térnek el el egymástól, hogy különböző arányban tartalmaznak befektetési eszközöket – alapvetően kötvényeket és részvényeket – s ezzel adnak eltérő kockázatú és hozamú befektetésre lehetőséget.  A vagyonkezelés akkor a legeredményesebb, ha a befektetés a Te (mint pénztártag) befektetési időtávodhoz, hozamelvárásodhoz és a kockázatvállalási hajlandóságodhoz igazodik.

Választható portfóliók az OTP Nyugdíjpénztár kínálatában

  • kockázatkerülő
  • klasszikus
  • óvatos (2016.10.01.-től kerül bevezetésre)
  • kiegyensúlyozott
  • növekedési
  • dinamikus

Kinek való az új, Óvatos portfólió?

A kockázati besorolása szerint a Klasszikus és a Kiegyensúlyozott portfólió között helyezkedik el. Alacsony részvényhányad tartalma miatt akkor való Neked, ha mérsékelt kockázatot vállalsz, illetve 55-60 év közötti a korod, s megelégszel a várhatóan kisebb, de biztosabb hozammal.

otp-nyugdijpenztar-portfoliok

Ezeket gondold át portfólióváltás előtt!

 

Portfólióváltás előtt tájékozódj az egyes portfóliók elért és várható teljesítményeiről. A befektetési eredmények és a portfóliód árfolyamok a pénztárak honlapján és az MNB által kiadott éves hozamlistán lekérdezhetőek. (Katt a pdf-re!)pdf.icon
Mérlegeld a hozamelvárásodat, illetve a személyes kockázatvállalási hajlandóságodat.
Megfelelően hosszú befektetési időtávon a magasabb kockázatú eszközök jobban teljesítenek, mint az alacsonyabb kockázatú eszközök. Ez azonban rövidtávon akár nagyon magas ingadozást okozhat. Amennyiben ezt a kockázatot mindenképpen szeretnéd elkerülni, lehetőséged van akár a legkisebb kockázatú portfóliót is választani, de egy kisebb kockázatú portfólióban a hosszabb távon elérhető hozam várhatóan elmarad majd a kockázatosabb portfóliók hozamától. pénzügyi kifogasok
elsősorban azt érdemes figyelembe venned, hogy mennyi időn belül válsz jogosulttá a nyugdíjpénztári szolgáltatás igénybevételére, és ennek az időpontnak megfelelő portfóliót célszerű választanod. Ez akár azt is jelentheti, hogy érdemes az eddiginél magasabb kockázatú, de hosszabb távon magasabb várható hozamú portfólióra váltanod.
Jelenlegi portfóliódat akkor váltsd alacsonyabb kockázatú portfólióra, ha az elért eredményt szeretnéd rögzíteni, vagy rövid időn belül szeretnéd felvenni a megtakarításodat, mert egy a váltást megelőző esetlegesen kedvezőtlen hozamteljesítményt alacsonyabb kockázatú, de emiatt alacsonyabb hozamú portfólió nem képes kompenzálni.

Ha valódi, objektív pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*