Bő 5 hét és itt a karácsony. Mostantól az üzletek vasárnap is nyitva lesznek. Elkezdődnek a karácsonyi akciók. Ha nem akarod, hogy az ünnepek leszívják az energiád és a pénztárcád, készülj fel időben, légy szervezett. Ehhez kapsz tőlem segítséget.

Hangolódj rá az ünnepre! Egy csésze téli tea vagy forrócsoki mellett gondold végig, idén hogyan szeretnél ünnepelni. Gondos előkészítéssel élvezni fogod!

Visszaszámlálás indul!

Gondold végig, meddig fogsz dolgozni az ünnepek előtt. Ha tervezel szabadságot, kalkuláld be azt is, hogy az utolsó pillanatban még váratlanul beeshet valami SOS munkahelyi teendő. Ne felejtsd el azt sem, hogy a téli időszak az egészséget és energiát erősebben igénybe veszi! Lesz dőzsölés az ünnepek alatt, addig táplálkozz egészségesen és próbálj meg sokat pihenni. Hamarosan kezdődik a karácsonyi céges bulik, baráti vacsorák sora!

Üdvözletek – időben!

Családi és szűk baráti körben mindenképpen képeslapot illik küldeni (nem sms-t vagy emailt)! Küldd el az üdvözlőlapokat hamarabb, ne az ünnep előtt 2 nappal, vagy rosszabb esetben a két ünnep között. Egyfajta ajándék, vagy kedves gesztus a saját készítésű karácsonyi képeslap egy családi fotóval. Ha van gyereked, hagyd érvényesülni a kreativitását, a nagyszülők imádni fogják , Te pedig vagy időt nyersz más tevékenységre,a míg a csemete képeslapot gyárt, vagy pedig ha még egyedül nem boldogulna vele, akkor lesz egy kellemes családi program, amíg közösen képeslapot gyártotok…

A családi és baráti meghívások időpontjait és körét is időben egyeztesd. Gondolj az óvodai, iskolai, hivatalos rendezvényekre is: deríts ki, hogy ezek mikor esedékesek és ennek megfelelően oszd be az idődet.

Nagybevásárlás és nagytakarítás

Ez az a két feladat, amelyet előre lehet tervezni és elvégezni. A nagybevásárlást intézd el november végén, december elején. A nagytakarításra december közepénél előbb nem kell sort keríteni,  a lakásmérettől függően 1-2 napot szánj rá.

Menü és dekoráció

Érdemes december elején eldönteni, hogy mit szeretnél főzni az ünnepek alatt. Több napról van szó, több étkezésről, így írj listát:

melyik napon, mi legyen a menü és milyen sütemény, desszert legyen… . A karácsonyi menü legyen gyors és egyszerű, bevált recept, amely nem szolgál meglepetésekkel és túlzott kihívással.

A menü-lista segít abban, hogy a bevásárlást is könnyen el tudd intézni.

A karácsonyi dekoráció kellékeit már most szerezd be (szaloncukor, gyertya, díszek, mikulás virág, stb.). Ha saját készítésű karácsonyfa díszekkel készülünk, kezdjük el gyártani őket! Ha időben kezded a felkészülést, rengeteg pénzt spórolhatsz meg.

Ellenőrizd a készleteket! Bosszantó, ha karácsonyfa-díszítés közben derül ki, hogy az égősor nem jó, hiányzik pár izzó… Már most nézz utána, hogy

 • működik-e a bel- és kültéri karácsonyi világítás,
 • megvan-e és használható is a karácsonyfatartó,
 • van elegendő karácsonyfadísz?

Karácsonyi ajándékok

Biztosan Te is megfogadtad már néhányszor, hogy legközelebb novemberre meglesz mindenkinek az ajándéka…Ez lenne az ideális állapot. De ez az emberek 1%-ra  igaz. Ne csüggedj, amiért nem tartottad be ezt a fogadalmadat. Láss hozzá és írj gyorsan egy listát: kinek-mit?

 • Lehetőleg  valami hasznosat, személyre szólót.
 • Gyűjts be jó ötleteket a karácsonyi magazinokból, vagy egyszerűen kérd meg a családtagjaidat, hogy legyenek pár percre gyerekek,  „írjanak a Jézuskának” kívánságlistát.
 • Ha energia- és időmilliomos vagy, saját készítésű karácsonyi ajándékokat is készíthetsz.

Ne felejtsd el, hogy vannak, akiknek az ajándékot már az ünnepek előtt át kell adnod!

Csapatmunka 

Ne akard egyedül megváltani a világot, mert nem fog sikerülni és csak frusztrált leszel. A takarításba, bevásárlásba vond be a családtagokat:

 •  karácsonyfa beszerzése férfimunka,
 • ha a családban, baráti körben összebeszéltek, ki milyen süteményt süt, s mindenki bevállal egy nagyobb adagot, akkor osztozhattok, cserélhettek, így többféle süteményhez juttok, s nem kell senkinek  7-8  félét sütnie.

Dolgozz előre!

A sós- és teasütemények, a székelykáposzta, a halászlé és a kocsonya mind előre elkészíthető ételek, ne hagyd az utolsó napokra az elkészítésüket. A fasírozott, pörkölt, töltött paprika olyan, amely lefagyasztható…

Az adventi előkészület részeként tedd fel a kültéri világítást is.
A fát pedig már utolsó előtti napon állíttasd be a talpba.

Hagyj időt magadra is!

Ne az utolsó pillanatba menj fodrászhoz, de az utolsó előtti nap legyen a Tiéd: töltsd az ajándékok csomagolásával, örömteli várakozás és pihenés.
Ha teheted gondolj azokra is, akiknek nem olyan szép a karácsonya, mint a Tiéd. Ha van a környezetedben rászoruló, lepd meg egy kis figyelmességgel, s ha van gyereked, vond be ebbe őt is, hogy lássa, nem csak kapni, adni is öröm.

forrócsokiS mára végezetül a kedvenc forrócsokim receptje (2 személyre):

 • 0,5 l tej,
 • 10 dkg tejcsokoládé,
 • 3 evőkanál mogyorókrém,
 • 1 evőkanál méz

A hozzávalókat forrald jól össze, töltsd bögrébe és máris kortyolgathatod.
Jó munkát és sok sikert kívánok a karácsonyi előkészületekhez!

Van kérdésed? button (7) Egyedül nem megy? jelentkezz

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com