A pénz befektetésének egyik módja a vállalkozás. Ebben a cikkben nem a vállalkozás alapításáról, indításáról írok. Nem lesz szó a vállalkozási formákról sem. Mindezek helyett arról írok, hogy mikre figyelj oda, ha családi vállalkozásban dolgozol. Mire kell odafigyelni, hogy egyensúlyban legyél mint vállalkozó és mint családtag, magánszemély. Azaz mit kell tenni, hogy a családi vállalkozás is és a család is működjön.

Senki ne legyen alárendelt!

Mindegy, melyik fél, a feleség vagy a férj a „fő” vállalkozó a családban. A családi vállalkozásban általában valaki viszi az üzletet, a másik fél pedig a logisztikát, hátteret viszi. A leggyakoribb hiba az, ha az egyik fél alárendelt helyzetbe kerül. Ebbe az alárendelt helyzetbe általában a nők kerülnek. Sokszor a férfiak/férjek, a vállalkozás mozgatói úgy tekintenek a feleségre, mint aki CSAK felveszi a telefonokat, elmegy a bankba, postára, tartja a kapcsolatot a vevőkkel, ügyfelekkel, rendezi a papírokat a könyvelésre, stb… Munkája nem olyan látványos, de azért -valljuk be- nélkülözhetetlen. Sok esetben az is előfordul, hogy rendes fizetést  nem kap, pedig dolgozik ő is rendesen.Vigyázz!! Az alárendelt szereplő hosszú távon bele fog fáradni ebbe a helyzetbe, és ez a vállalkozás és a család rovására megy. Az egyik legfontosabb dolog, hogy a szerepek már az elején le legyenek osztva. Ki miért felelős, ki miről dönthet, hogyan születnek a döntések; s mindenki legyen kifizetve.

Az se forduljon elő, hogy mindenkit kifizettek, de magatokat nem. Így nem lehet sokáig működtetni egy vállalkozást.

Ezt olvastad már?

vállalkozás-indítása

vallalkozoi-mentor-programok

Ne halogass, ne oldalazz!

Van egy üzleti ötleted, egy álmod, amit meg akarsz valósítani? De a megvalósításhoz nincs elég pénz? Sokan ebben a helyzetben elkezdenek valami mással pénzt teremteni és a vállalkozásuk beindítását halogatni, Belefognak olyan „félvállalkozásba”, ami nem igényel nagy kezdő tőkét, s arra várnak, hogy összejöjjön ebből a tevékenységből az álom megvalósításához szükséges összeg. Ne így csináld! Ez a  halogató oldalazó viselkedés is hiba. A félgőzzel végzett tevékenységek, a „kényszer vállalkozások” nem működnek sikeresen. Rengeteg időt és energiát emészt fel, s nem jutsz közelebb a célodhoz. Az oldalazás helyett építs kapcsolatokat, tanulj, tervezz, végezz piackutatást, figyeld a konkurenciát. A teljesen más területen működtetett kényszer vállalkozás helyett inkább légy alkalmazott a célpiacod szerinti munkahelyen, vagy indíts kapcsolódó vállalkozást. Tapasztalatom szerint, ha egy nagyszerű alkalmazott szabadúszó akar lenni, mindig sikerrel jár. A célodért dolgozz!

Kommunikálj – tisztán!

Nincsen evőeszköz csörgés nélkül, mondja felénk a közmondás. Azaz egy „szimpla” vállalkozásban is vannak összezörrenések, viták. Egy vállalkozás életében is vannak hullámvölgyek. Minden esetben javít a helyzeten a tiszta kommunikáció. Soha ne ferdíts! Ha épp nem megy jól az üzlet, nem jönnek a vevők, sok a kintlévőség….ne hallgasd el a problémát a párod előtt. Az nem megoldás, ha szépíted a helyzetet. Helyette üljetek le és beszéljétek meg, hogy mik a lehetőségeitek a helyzet javítására. A problémák megbeszélése előbbre viszi a vállalkozást és a családot is.

Ki veszi át a stafétát?

Vannak többgenerációs vállalkozások. Olyanok, amelyeket a nagyszülők alapítottak, s évtizedeken át a felnövő generáció viszi tovább a vállalkozást. A gyerek/ek a vállalkozásba nőnek bele, a profilnak megfelelően tanulnak tovább, szereznek diplomát, mert ők akarják tovább vinni majd a vállalkozást… S kezdenek feszültségek lenni. Az idősebb generáció még aktív, s az általa kialakított rend szerint akarja, engedi működtetni a vállalkozást, de ott van a fiatal „titán”, aki a friss tudással, a trendeket figyelve, meg akarja újítani a céget, másként akar marketingelni….Az ötletek kiválóak, de a megvalósítás falba ütközik: az idősebb generáció (akinek még esze ágában sincs visszavonulni) nem enged változtatni. Ez vezethet akár a vállalkozás halálához is.

S van az az eset, amikor a szülő akarja, hogy a gyerek vigye tovább a céget, hiszen „neki csinálta”, „ne kelljen küzdenie az életben”…De a gyerek nem akar munkaruhakészítő „kisiparos”, borász, éttermes, panziós, fodrász… lenni, mert őt éppen teljesen más érdekli. Ha ilyen helyzetbe kerülsz, ne akard rákényszeríteni a Te vállalkozásodat a gyerekedre. Ő is járja a saját útját, úgy, mint ahogy Te. Ha nem így teszel, a vállalkozásod is rá mehet, hiszen a kényszerrel végzett tevékenységek nem szülnek jó eredményeket, s a gyermekeddel való viszonyod is jócskán sérülhet.Tedd a vállalkozásod önjáróvá, s lehet, hogy idővel fordul a dolog…

Ezek a helyzetek, problémák jó kommunikációval, szükség estén coach segítségével, viszonylag egyszerűen megoldhatók. Ha odafigyelsz az apró jelekre, s időben  teszel a problémák megoldásáért, akkor a vállalkozásod is lesz sikeres, és a családod is boldog lesz. Együtt fogtok haladni, s nem több különböző irányba.

 

Ha vállalkozásfejlesztési tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*