Vállalkozónak lenni nehéz feladat, de a legtöbb problémával csak akkor találják szemben magukat a vállalkozók, miután elindították vállalkozásukat. Ez a cikk arról szól, hogy tudd mik azok a dolgok, amelyekkel tisztában kell lenned, mielőtt elindítanád saját vállalkozásodat.

Azok, akik vállalkozó dinasztiában nőnek fel, talán jobban képesek átlátni, milyen áldozatokkal, lemondásokkal jár az, hogy ne csak megéljenek a vállalkozásból, hanem sikeresen is vezessék azt. A rengeteg stressz, az állandó megfelelési kényszer természetes dolog lesz számukra és később ők maguk is úgy tudnak vállalkozóvá válni, hogy képesek minden kockázattal előre szembe nézni. De vannak dolgok, amik felett mégis könnyen átsiklanak, pedig ezek az információk sokszor a vállalkozás bukását is okozhatják.

Azaz általános nézet, hogy az üzleti életben legalább 5 évet kell eltölteni ahhoz, hogy átlásd és megértsd, hogyan működnek a kapcsolatok, milyen tényezőkre kell nagyon odafigyelni, hogyan kell a piaci változásokhoz alkalmazkodni, mivel is jár vállalkozást vezetni. Azt ne várd, hogy néhány hónap elég a vállalkozásodat sikerre vinni.

Fel kell készülnöd minden eshetőségre. 

Fogadd el azt a tényt, hogy a bukás annak ellenére is bekövetkezhet, hogy Te mindent megtettél a sikerért. A saját vállalkozás elindítása előtt sokan gondolják úgy, hogy amennyiben a legjobbat hozzák ki magukból, akkor nem lesz probléma a vállalkozással és minden a terveik szerint halad majd. De a valóság, az üzleti élet nem ilyen egyszerű. Számolj azzal a ténnyel, hogy bár a legjobb csapattal dolgozol, a legjobb helyen bérelsz üzlethelyiséget, irodát, s a piaci elemzések is kedvezőnek tűnnek a várt siker mégis elmarad.

Az üzletben semmire sincs biztosíték, így lelkileg is készülj fel arra az eshetőségre, hogy mégsem sikerül megvalósítani a tervedet. Minden lehetőségre próbálj felkészülni és legyen minimum 2-3 ötleted arra az esetre, ha az eredeti terveidtől el kell térned.

üzleti-koncepcio

Segédlet vállalkozási koncepciód kidolgozásához

Kikre és milyen mértékben számíthatsz a vállalkozásoddal kapcsolatban?

Sokan indítanak egyszemélyes, egyéni vállalkozást, ami a családra nézve jelet többletterhet. Ezért érdemes azokkal is alaposan átbeszélned a vállalkozási terveidet, akik közvetlenül nem fognak a vállalkozásodban, az üzletmenetben részt venni.

Ha alkalmazottat is szeretnél foglalkoztatni, akkor minderre még jobban oda kell figyelned. Tedd meg a lehető legtöbbet azért, hogy reálisan tájékoztasd leendő munkatársadat az elvárásaidról, az előnyökről és a hátrányokról. Ügyelj arra, hogy a rosszabb forgatókönyvet helyezd kilátásba, mert ha az előzetes tervektől pozitív irányba halad majd a vállalkozásod, akkor annak együtt örülhettek. Ha viszont negatív irányba haladnak a vállalkozás dolgai, akkor plusz teherként nehezedik majd rád, hogy az ígéretedet is meg kell szegned.

Próbáld meg reálisan megbecsülni, hogy milyen szaktudással és munkatapasztalattal rendelkező kollégára lesz szükséged az induláshoz. Majd a későbbiekben mennyi alkalmazott szükséges ahhoz, hogy mindenkire csak annyi munka háruljon, amennyit el tud látni. Sokan vannak, a kik a vállalkozás indulásakor egyedül, vagy legfeljebb 1-2 alkalmazottal dolgoznak, majd néhány hét vagy hónap után rájönnek, hogy túl sokféle munkát kell ellátni egyszemélyben és annyira elfáradnak, hogy idővel feladják.  Ne ess ebbe a hibába!

Írd össze az ellátandó feladatköröket és munkamennyiséget, de a legrosszabb forgatókönyvvel számolj.

Amint megvan a szükséges munkaerő és rendelkezésre áll az üzleti terved is, fogalmazd meg a vállalkozásfejlesztés pontos tervét. A célokat és az irányt. amerre a vállalkozásod halad majd. Ezeket a terveket részletesen mond el mindazoknak, akik veled együtt dolgoznak, mert fontos, hogy ne csak tudják és megértsék a céljaidat, hanem át is érezzék azokat. Elhivatottság nélkül sokkal nehezebb sikeressé tenni egy vállalkozást.

Ne állj a saját utadba!

Gyakori hiba, hogy valaki éjszakákon át dolgozik a saját vállalkozási álmáért, s mikor a vállalkozás létrejön és sikereket ér el, egy idő után megreked és képtelen további sikereket elérni, tovább növekedni. Újabb munkatársak bevonása és a felelősség átadása nélkül egyetlen vállalkozás sem képes fejlődni és legtöbbször maga a tulajdonos az, aki mindennek az útjában áll. Hogy ezt elkerüld, már az elején szoktasd magad ahhoz a gondolathoz, hogy eljön majd az idő, amikor át kell adnod a feladataid egy részét. Lesz, amitől nem szívesen válnál meg, de igyekezz ezek számát minimálisra csökkenteni. Ha a legtöbb feladathoz ragaszkodsz, azzal Te magad állítod meg a növekedést és kőbe vésed, hogy a vállalkozásod elérte a felső határát és nem lesz képes további növekedésre. Ez egyébként nem feltétlenül probléma, hiszen  nem kell minden vállalkozást multi méretig fejleszteni, viszont ezért is fontos előre meghatározni a célokat és közölni a munkatársaiddal, hogy mindenki tudja, mire számíthat hosszútávon.

Annak érdekében, hogy a vállalkozásod növekedni tudjon , rendelkezned kell egy írásos üzletmenettel, üzleti tervvel. Lehet, hogy fejben már mindent elterveztél, minden összeállt és pontosan tudod az irányt, mégis szükséges az, hogy mindezt írásban is lefektesd. Ezzel azt is megelőzheted, hogy kialakuljon egy olyan helyzet, amikor a vállalkozásod egyetlen emberre támaszkodik és az ő tudása nélkül képtelenné válik. Hiába alkalmazod a világ legbízhatóbb emberét, ne felejtsd el: az üzletben nincs barátság. Ne hagyd, hogy előforduljon olyan helyzet, amikor valaki visszaélhet a pozíciójával, vagy épp a kiesése megbénítja a vállalkozásod működését. A vállalkozásban tevékenykedőknek mindenkinek legyenek meg a saját feladatai és felelősségi körei, de ezeket írásban, pontosan rögzítve tartsd nyilván az összes pozíció kapcsán.

Gondolj arra, hogy az embereidnek szabadságra és pihenésre is szükségük van

Lesznek olyan időszakok, amikor az ő munkájukat neked kell átvenned, vagy a helyettesítést kell megoldanod. Ezt nem fogod tudni megtenni a munkafolyamatok pontos ismerete nélkül. Ezen kívül arra is fel kell készülnöd, hogy évek múlva egy nagyobb vállalat felvásárolná a vállalkozásod. Azzal a feltételel nem tudod eladni, hogy „XY-t feltétlenül meg kell tartani, mert egyedül ő ért a kulcsfontosságú feladathoz, területhez…”

Így kerülheted el a csődöt

Ahogy a vállalkozásod növekszik, lehet majd olyan időszak, hogy a kiadásaid meghaladják a bevételeket. Különösen a kereskedelem terén lehet olyan, hogy a gyártási költségekre egy ideig lényegesen többet kell költeni és az eladások csak később fogják behozni ezeket a megnövekedett költségeket. Tudd, hogy a legtöbb vállalkozás csődjét nem az okozza, hogy a bevétel nem növekszik eléggé, hanem hogy a kiadások nagyobb ütemben  növekednek, mint ahogyan a bevételek követni tudják azt. Hosszú távon ez csődhöz vezet. Ezért fontos, hogy időről-időre ellenőrizd a vállalkozásod költségeit és a bevétel helyett a profit növekedésére koncentrálj. Folyamatosan figyeld a vásárlóid, ügyfeleid folyamatosan változó igényeit, a versenytársaid, konkurenseid aktivitását, az innovációkat, az újonnan megjelenő kapcsolódó termékeket, szolgáltatásokat és járj nyitott szemmel a világban.

Bukás nélkül nincs győzelem

Ne hagyd, hogy elbizonytalanítson azok száma, akik már belebuktak vállalkozásba. Inspiráljon az, milyen sokakkal megtörténik az, hogy az egyik vállalkozásuk megbukott, majd a következőben sikert sikerre ért el.

Ha valami nem az elvárásaid szerint alakul, akkor szedd össze magad, tanulj  a hibákból és próbáld meg újra.

 

Ha vállalkozás-indítási, üzletfejlesztési, stratégiai, pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*