Itt a nyár, sokan a szabadságukat külföldön töltik. Nem szabad ilyenkor sem megfeledkezni a biztonságról. Fontos utasbiztosításról is gondoskodni. De az sem árt, ha megnézed a bankkártyádat. Lehet, hogy ahhoz is tartozik utasbiztosítás.

budget-nyaralásA biztosító társaságok felmérései alapján honfitársaink nagy része nem köt utasbiztosítást, mert úgy gondolják, hogy:

 • a folyószámlához kapcsolódó biztosítás elegendő,
 • van bankkártya, abban van biztosítás,
 • van európai egészségbiztosítási kártya,
 • úgyse történik semmi, a biztosítás felesleges pénzkidobás.

Az utasbiztosítások célja

…hogy ha külföldön – utazás, nyaralás, üzleti út…. alkalmával – váratlan esemény történik, azonnal legyen  segítséged, megoldásod. Kapj orvosi ellátást; ha magadtól nem tudnál hazajutni, akkor hazaszállítsanak….

Ami itthon nem jelent gondot, az külföldön kihívás, ha nem vagy felkészült.

Mi van, ha megtörténik a baj

A baj soha nem jön jókor. Nem minden váratlan eseményre „tud” megoldani a bankkártyához „kapcsolt” biztosítás, vagy az EU kártya.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya

 • Csak azoknak az egészségügyi szolgáltatások díját fedezi, amelyek az adott tagállamban való átmeneti tartózkodás során orvosilag szükségesek. Azt, hogy mi szükséges és mi nem, azt kizárólag a kezelő orvos döntheti el.
 • Az eu egészségbiztosítás kártyát csak olyan orvosnál tudod használni, aki szerződött partnere az adott állam társadalombiztosítási szervének. Az is előfordulhat, hogy helyben nincs ilyen orvos, csak távolabbi településen.
 • Minden esetben van önrész!

Bankkártyához kapcsolódó biztosítás

Nézd meg, hogy a bankkártyád éves díja magában foglalja-e az utasbiztosítást. Általánosságban a dombornyomott kártyák tartalmaznak biztosítást, de jobb leellenőrizni, hogy esetedben így van-e.

Ezek a biztosítások úgy működnek, hogy a bank leszerződik egy biztosítótársasággal, és vásárol egy közös, mindenkire kiterjedő biztosítást. Ezek nem egyedi igényekre szólnak, hanem mindenkire ugyanazok a feltételek vonatkoznak. Bankonként eltérő, hogy milyen káreseményekre terjed ki a biztosítás.

A bankkártyához tartozó biztosítások alternatívát jelentenek a külön megköthető utas-, baleset- és poggyászbiztosításokkal szemben, de érdemes megérdeklődnöd a bankodnál, hogy automatikusan jár-e a kártyánkhoz, vagy külön kell igényeled.

Ne az utazás előtti utolsó 1-2 napon kezd el kisilabizálni a bankkártya- szerződésedből, vagy a hirdetményekből, hogy van-e és ha igen, milyen biztosítás tartozik a kártyádhoz.

Tájékozódj!

 • Nézd át a feltételeket (pl. mire terjed ki a szolgáltatás, melyik országokban érvényes).
 • Írd fel:
  • hol és hogyan kell baj esetén jelezned a káreseményt (asszisztencia szolgálat elérhetősége),
  • milyen segítséget vehetsz igénybe,
  • mekkorák a kártérítési összegek, amelyekre számíthatsz kár esetén.

Ha úgy érzed, a bank által kínált biztosítás értékhatárai számodra nem elégségesek, akkor köthetsz egy klasszikus utasbiztosítást is, akár pár perc alatt az interneten.

 

Kellemes nyarat, biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com