Húsvétkor sokan elutaznak; vannak akik végig látogatják a családot; s vannak, akik otthon töltik az ünnepet. A locsolás azonban a legtöbb -főleg vidéki – család esetében a hagyomány részét képzi. De vajon mennyi locsolópénzt kapnak idén a gyerekek? Hogyan érdemes ezzel gazdálkodniuk? A locsolópénz, mint a pénzügyi nevelés egyik „eszköze”…

 Húsvét a gyerekek ünnepe

Izgatottan készülnek.  A fiúk locsolóverssel (huh, a fiam anno milyen verseket tanult meg),  a lányok pedig piros tojással várják az ünnepet. Igaz, ez a tradíció visszaszorulóban van, és mindinkább előtérbe kerül az ajándékozás, de a legtöbb helyen még a húsvéti szokások közé tartozik a locsolás. A szülők pedig általában kisebb játékkal, csokival és más édességgel kedveskednek, a gyerekeknek.

A fiúk 500 és 1000 forint közötti összeget kapnak a locsolásért

A családtagok esetenként nagyobb összegekkel is kedveskednek. Fontos azonban a mértéktartás. Érdemes megbeszélni a gyerekekkel, hogy mennyi locsolópénzre számíthatnak, ezzel is elősegítve a tanulási folyamatot, miként takarékoskodjanak, és hogyan érjék el a vágyott célt.

A locsolásért kapott fémpénzből komolyabb összegeket is begyűjthetnek a fiúk. Tapasztalatok szerint az összegyűjtött pénz 4000 forinttól akár 20.000 forintig is terjedhet.Általában ez nagyobb összeg, mint ami sokszor zsebpénzből gyűlik össze, ezért érdemes a gyerekeknek/gyerekekkel átgondolni az új helyzetet.

Útmutatás okos döntésekhez

A megkeresett pénzt – sok felnőtthöz hasonlóan – fejben gyorsan elköltik a gyerekek, de az okos döntésekhez nem árt egy kis útmutatás, okítás. A nagy összeg láttán hamar csábulnak el a gyerekek, amitől jó, ha visszatartod, megóvod őket. A locsoló fiúk ugyan úgy érzik, mivel megdolgoztak a jutalomért, így annak felhasználásáról is ők dönthetnek. Ez valóban jó, ha így van, mert a felelősség is így élhető át, így tanulható, tanítható. De a gondolkodásukat jó kérdésekkel és esetleg tanácsokkal segítheted.

A mérlegelés, a tervezés, információgyűjtés mind a helyes pénzügyi döntések alapjai

Hogyan csináld?

Fontos, hogy együtt üljetek le és közösen beszéljetek a pénzügyekről, illetve játékos formában közelíts a téma felé, hiszen minél előbb megismerkedik a gyereked az alapvető pénzügyi fogalmakkal, annál előbb megtanul meg – többek között – tervezni és beosztani, ezáltal okosabb, magabiztosabb de mindenképpen pénzügyileg tudatos döntéseket hoznak majd a későbbiekben. Ennek a gyakorlatnak az elsajátítására is egy nagyon jó fejtörő a locsolópénzzel való gazdálkodás.
Te vagy pénzügyi döntéshelyzetben?? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*