A gazdasági válság óta eltelt években sok minden változott. A pénz- és tőkepiacok nehéz időszakon vannak túl. Alacsonyak a betét kamatok, szintén szemmel alig látható mértékűek az állampapír kamatok is, világszerte alacsonyak a kötvény hozamok… A befektetési lehetőségek terén bizonytalanságot okoznak a brókerbotrányok. Teljesen természetes, hogy sokan érzik úgy: nem képesek egyedül átlátni a pénzügyi megoldásokat, elvesznek az információ rengetegben…Ebben a bejegyzésben azt veszem sorra, mire kell odafigyelned, ha pénzügyi tanácsadást akarsz igénybe venni.
Rengeteg szolgáltatásért vagyunk hajlandóak fizetni: szépségápolás, szórakozás, fitnesz, kerti munka, autószerelés….

A pénzügyi ismeretek, információk megszerzése sajnos nem tartozik közéjük. Sokan azt várják, hogy a pénzügyi tanácsadás ne kerüljön semmibe.
A pénzügyi tudással is hasonló a helyzet. Kevesen tartják fontosnak és még kevesebben tanulják. Ezért nem is költenek rá egy fillért se.

Hiába tűnik ingyenesnek, nem az

Te kitől szoktál pénzügyi tanácsot kérni, kapni? Biztosan kértél/kaptál már. A banki tanácsadódtól, a biztosítási közvetítődtől, a nyugdíj tanácsadódtól, a hitel közvetítődtől, vagy a pénzügyi brókeredtől?

A bankban nem kérdezted még meg soha, hogy mivel tartozol az ügyintéző által felajánlott, s általad megkötött pénzügyi termékkel kapcsolatos tájékoztatásért. Ugye, így van?

Ha a biztosítós üzletkötőtől meg is kérdezed, azt mondja, a tanácsadás ingyenes. Igaz? Legfeljebb a tanácsért „cserébe” kéri, hogy mondj x számú ismerőst, akiknek szintén hasznos lehet az általad épp aláírt, „megvett” termék. Volt már ilyen is, ugye?

Ha tőlük kérsz tanácsot, akkor nekik, ott a tanácsadás alkalmával nem is fogsz fizetni a tanácsadásért. Ők eladnak Neked egy szolgáltatást. A tanácsadás díja viszont bele van építve a szolgáltatás árába. Így azonnal nem is látod, hogy mennyibe is került neked az „ingyenes” pénzügyi tanácsadás. A tanácsadók az általuk értékesített szolgáltatások után kapnak jutalékot. S bizony nem mindegy, melyik szolgáltatást adják el, mert nem egyforma a jutalék, szolgáltatásonként más-más. Akár banki, akár közvetítő-hálózatban értékesített terméket veszel.

Az ingyenes pénzügyi tanácsadás veszélyei

Talán a fentiekből érzed, hogy miért vagy veszélyben, ha ingyenes a tanácsadás.

  1. Lehet, hogy olyan terméket veszel igénybe, ami nem éppen a legmegfelelőbb számodra, vagy nem is arra van szükséged. Hogy miért? A pénzügyi intézmények, a pénzügyi tanácsadók, az ügynökök elsődleges célja az, hogy eladjanak Neked valamit.S az a valami éppen saját termékük.
  2. Lehet, hogy drágábban vásárolsz, mint tehetnéd. A piacon ugyanazt a terméket megvehetnéd, vagy helyettesíthetnéd esetleg olcsóbbal is. A pénzügyi intézményeknek, a pénzügyi tanácsadóknak, az ügynököknek azt a szolgáltatást, pénzügyi megoldást éri meg leginkább eladniuk, amin a legtöbbet tudnak keresni. (Erre céloztam már az előző bekezdés végén.) Ahhoz nem kell nagyon elmélyedni a matekban, hogy kilogikázzuk: minél olcsóbb terméket ajánl, annál kevesebbet keres ő maga. Arról nem is beszélve, hogy amiért nem kap jutalékot, azt (lehet, hogy épp a te problémádra, esetedre épp legmegfelelőbbet) meg sem említi. (Mostanában égető téma a nyugdíjelőtakarékosság. A csapból is a nyugdíjbiztosítás folyik, mint megoldás, pedig nem csak az létezik, sőt, az a legdrágább. Erről is kevesen beszélnek)

Mi a helyzet az óradíjas, sikerdíjas tanácsadással?

Egyre több olyan tanácsadó jelenik meg a piacon, aki díjazás (vagy éppen sikerdíjért) vállal független pénzügyi tanácsadást. Ők jellemzően egyszemélyes tanácsadók vagy kisebb vállalkozások, akik közül többen korábban multinacionális pénzügyi szolgáltatóknál dolgoztak. Előnyük, hogy sokkal függetlenebb ajánlásokat tehetnek, mint egy biztosítási ügynök vagy éppen egy banki tanácsadó.

“Aki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen a tudatlanság.” Benjamin Franklin

Hogyan kerülheted el a pénzügyi tanácsadás veszélyeit?

  1.  Mindig gondolkozz el azon, kinek és miért áll érdekében, hogy tanácsot adjon neked és időt szakítson rád.
  2. Az esetek 99%-ban a tanácsadó biztosan pénzt szeretne azzal keresni, hogy egy bizonyos terméket javasol a számodra. Érdemes ezt a motivációt és – lehetőség szerint – ennek mértékét is, pontosan feltérképezni és ennek tükrében dönteni a jövőben.
  3. Derítsd ki – főleg ha biztosítási ügynök, közvetítő-, hogy a tanácsadó mióta dolgozik pénzügyi területen, melyik szolgáltatónál dolgozott előtte…(veszélyes helyzet, amikor egy haver, rokon, volt munkatárs bejelentkezik egy „jó pénzügyi megoldással”..)
  4. Semmilyen pénzügyi szerződést ne írj alá úgy, hogy előtte nem olvastad el a hozzá tartozó szerződési feltételeket, azaz az apróbetűs részt. Ha nem érted, valami nem világos, inkább ne írd alá, bármennyire csábító az ajánlat!
  5. Nézz körül a piacon.
  6. Képezd magad, szerezz pénzügyi ismeretek.
Pénzügyi döntéshelyzetben vagy? Engedd, hogy külső szakértőként segítsek!

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*