Beszéljünk egy kicsit a nyugdíjtervezésről.

Rendkívül fontos téma. Nincs is olyan ügyféllel történő beszélgetésem, tanácsadásom, amelyen ne kerülne szóba. Vannak szép számmal akikkel azért, mert meg akarják oldani saját maguk a nyugdíjukat, nem várnak az állami nyugdíjra; s vannak, akiknek „ébresztőt fújok”, mert eddig nem foglalkozott a kérdéssel, „ó messze van az még….” hozzáállást tanúsítva.

Száz szónak is egy a vége…

nyugdíjtervezésÉbresztő, ha eddig nem tetted, gondoskodj a saját nyugdíjtőkéd összegyűjtéséről, mert ha nem teszed, fel fog kopni az állad, ha megéred a nyugdíjas kort!

Tudom, hogy fontosabb a havi megtakarításból a gyereknek új cipőt, meg ruhát venni; muszáj elmenni pihenni, s ki kell fizetni a rezsit is, hiába a rezsicsökkentés… De legyen fontos a távoli jövőben megvalósuló dolgokra is gyűjteni. Az idő gyorsan telik, ha halogatsz, egyszer csak azt veszed észre: hopp, már csak pár éved van vissza a nyugdíjig, s nincs többmilliós megtakarításod.

Mi a terved erre az esetre?

Egy felmérés szerint a nyugdíj előtt álló felnőtt lakosság 34 százaléka rendelkezik az idős korára szánt tartalékkal. Te is közéjük akarsz tartozni? Nem lesz más választásod, mint tovább dolgozni.

Nézzük a statisztikát:

  • 2012-ben 75 ezer, 2013-ban 62 200, tavaly pedig már csak 50 ezer magyar ment öregségi nyugdíjba.
  •  87 ezerrel kevesebb nyugdíjas él jelenleg az országban, mint öt éve, jelenleg 1 millió 995 ezren lehetnek.

Ezt a cca. 2 millió nyugdíjast a felosztó-kirovó rendszerben, mi aktív dolgozók tartjuk el. Minket azonban már alig lesz, aki eltartson.

 Csak magadra számíthatsz!

Legyen fontos számodra is az öngondoskodás, nyugdíjtervezés. Kezdj el nyugdíjas korodra félre tenni! Mondhatnám azt is , hogy mindegy mibe, csak csináld! De mégsem mindegy!

Van 3 direkt erre a célra szolgáló pénzügyi megoldás:

  • Önkéntes nyugdíjpénztár
  • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)
  • Nyugdíjbiztosítás

Melyiket válaszd megoldásként? Az sok tényezőtől függ.

Egy azonban biztos. A nyugdíjbiztosítás esetén nem Te aratsz (hogy vissza térjek a címben feltett kérdéshez). Ne tévesszen meg az MNB által szabályozott, alacsonyabb mérték TKM (Teljes Költség Mutató), ez a termék még mindig nagyon drága.

Itt egy példa:

  • éves nyugdíjcélú megtakarítás összege : 500.000 Ft
  • hozam: 8%
  • kezelési költség: 1%
  • megtakarítási idő: 20 év

Eredmény, ha nyugdíjbiztosításba teszem az éves megtakarítást: cca. 13.840 ezer Ft.

Eredmény, ha „csak” befektetési alapokban elhelyezett pénzzel készülök a nyugdíjra: cca. 21.930 ezer Ft.

A „csak” befektetési alapokban történő gyűjtögetés esetén nem vehetem igénybe az adójóváírást, ellentétben a nyugdíjbiztosításban történő megtakarítással. De még így is 8.090. ezer forinttal többet tudok összehozni magamnak.

Akarsz erről beszélni? Jelentkezz értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra. Nem tukmálok rád semmit, csak megtaláljuk a számodra legoptimálisabb megoldásokat, amelyekkel nyugodtan várhatod a nyugdíjas kort.

 

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com