A statisztikák azt mutatják, hogy túl gyorsan reagálnak a kisbefektetők , mert amint 10-15%-os hozamot értek el, eladják a befektetéseiket. Azonban éveken keresztül hajlandóak a veszteséges befektetéseiken ülni.

Rengeteg cikk jelenik meg az öngondoskodás fontosságáról, arról, hogy

nyugdíjas éveidre időben készülj fel.

Bár lerágott csontnak tűnik: a lakosság öregedése, az aktív korúak fogyása hosszú távon fenntarthatatlanná teszi a csak állami lábakon álló nyugdíjrendszert.

Sokan el sem hiszik, hogy az állami nyugdíj szinte semmire sem lesz majd elég. Vannak, akik fel-illetve beismerik, hogy szükség van az öngondoskodásra, azonban mégsem tesznek semmit.

Miért érdemes akár már holnap elkezdened felépíteni a saját „nyugdíj-portfóliódat”? Mit tegyél?


 • Félretehetsz és befektethetsz egyszeri nagyobb összeget is.
 • Ha nem rendelkezel nagyobb összeggel (mint honfitársaink nagy része), akkor hasznosabb ha rendszeresen, pl havonta, negyedévente, vagy félévente takarítasz meg, teszel félre kisebb-nagyobb összegeket,
 • Bármelyik utat is választod, mindenképpen hosszú, 10-20 (ha még csak most kezded a nagybetűs életet, akkor 30) éves időtartamban gondolkodj.

  3D Character and No EntranceNe felejtsd el az örök szabályt: minél korábban kezded el, annál jobb! Befektetéseid hozama, kamata újra befektetésre kerül, ezért a felhalmozódott tőke és kamat jelentős mértékben kamatozhat.

  Ha a befektetéseidet nem egy összegben fekteted be, tompíthatod az időzítés kockázatát. Lesznek időszakok, mikor olcsóbban szállhatsz be, vásárolhatsz meg egy-egy befektetésbe, máskor kicsit drágábban, de alapvetően nem kell figyelned az időzítésre, amit még a gyakorlott, profi befektetőknek is nehéz eltalálni.

  Nézzünk egy befektetési alapokban történő megtakarítási példát!


  Havonta befektetendő összeg (Ft) 10 év múlva 15 év múlva 20 év múlva
  20 000 3 659 845 6 956 721 11 905 271
  30 000 5 489 767 10 435 082 17 857 906
  40 000 7 319 689 13 913 443 23 810 542  Az eredmény így jön ki:

  • Évente 9% (évesített) árfolyamnyereséggel számolj;
  • 1,5% az éves vagyonkezelési díj;
  • 0,5% az egyéb költség (pl. értékpapír számlavezetési díj)


  Tőkefelhalmozási célú, öngondoskodási portfóliódban kerüld el a tipikus befektetői hibákat!  Stratégia nélkül összeállított értékpapír befektetés.

  Ha te konzervatív befektető vagy, akkor is célszerű hosszú távon (minimum 10 év) a befektetéseidbe -bár nem túlsúlyozva – magasabb kockázatú eszközöket is keverni. Ilyenek például a részvényeket is tartalmazó befektetési alapot.
  Ha bátrabb, kockázatvállalóbb vagy akkor választhatsz tisztán részvényalapokat is.

  Hibát követsz el, ha kizárólag pénzpiaci befektetési alapokban és lekötött betétekben tarod a megtakarításaidat, melyek az inflációt meghaladó reálhozamot hosszú távon aligha fognak elérni.  Ne bízd el magad!

  Befektetéseid során ne értékeld túl önmagad, illetve az addig elért eredményeidet!
  Az első befektetési sikerek után a kisbefektetők többsége jól informált és sikeres befektetőnek tartja magát. Ettől az emelkedett szintű önbizalomból vezérelve az előzetesen átgondolt megtakarításod nagyobb részét meggondolatlanul kockázatos eszközökbe teszed, vagy Te magad akarsz portfólió menedzseré válni.  Nem csak hazai befektetési eszközök léteznek!
  Van még sok más,ezért ne koncentrálj túlzott mértékben, illetve kizárólag a hazai befektetési eszközökre. A hazai megtakarítási eszközök túlsúlyozása nemzetközileg is megfigyelhető tipikus kisbefektetői hiba, nem csak magyar sajátosság. Igaz,hogy pillanatnyilag szép reálhozamot ígérnek a magyar állampapírok, azonban érdemes – pl. a nyugdíjcélú portfólió kialakításánál- több ipari szektor, ország és kontinens között megosztani a megtakarításaidat.  Kitartás

  Próbálj meg hű maradni az előre kitűzött befektetési stratégiádhoz. Ha túl hektikusan reagálsz a tőkepiaci mozgásokra, rosszul jössz majd ki a befektetéseidből. Ebben az esetben is van nyertes: a brókered és értékpapírszámla-vezető bankod, zsebre teszik a tranzakciód után a jutalékot.

  Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
  +36 30 737 5074


  Olvasnál még tőlem? Konzultálnál velem a pénzügyeidről?


  „7fői pénzügyi személyes üzenet”Kattints ide és minden héten kapsz egy hasznos, pénzügyi infót tőlem!
  Személyes Pénzügyi Konzultáció – s máris jobbnak látod a pénzügyi helyzeted! – KATT ide érte!!!

  Megosztok hasznos pénzügyi információkat, híreket a Facebookon is! Csatlakozz, kövesd Velem a pénzvilág eseményeit. Nyomj egy lájkot!

  Letöltheted ingyen az anyagaimat a Scribdről is!