Jobb, kedvezőbb kamatokat, hozamokat ígérő befektetéseket találtál? Jobb számlavezetési feltételek is vannak? Költöztetnéd a TBSZ számládat? Lehet, viheted, költöztetheted. Így néz ki a gyakorlatban.

A 2014 előtt nyitott tartós befektetési számlák mozgatása nem volt megengedett. Mint sok minden, ez is változott. Az elmúlt év januárjától lehetőség van a befektetés költöztetésére a szerződési paraméterek változatlanul hagyása mellett. (Ez a poszt azért született, mert egyre több ügyfél jön, hogy a legdrágább díjazású számlavezető, befektetési szolgáltatótól elvinné a TBSZ azámlán levő befektetését, s ha lehet, akkor hogyan…?)

Ez azt jelenti, hogy ha az aktuális banki TBSZ hozama, kondíciói… nem tetszenek, nem vagy elégedett, s szimpatikusabb, jobb, kedvezőbb van helyette, akkor anélkül, hogy meg kellene szüntetni a számlát, befektetést, a számla most már egyik bankból a másikba mozgatható megszüntetés, felbontás… nélkül. A lekötés, befektetés megszakítása nélkül helyezhetjük át teljes megtakarításunk egyik hitelintézettől, befektetési szolgáltatótól a másikhoz.

Hogy néz ki a gyakorlatban a „költözés”?

TBSZ-költöztetésTavaly év elejétől lehetőség van a TBSZ számla elmozdítása attól a pénzügyi szolgáltatótól, ahol az korábban megnyílt.

Nem agysebészet, bár különbség van a lekötött betétet és az értékpapírokat „tartalmazó” TBSZ áthelyezése között. Az utóbbi picit bonyolultabb.

Gyakorlatban a korábbi számládat kell megszünteted és a számlán lévő teljes megtakarítást a megszűnt szerződéssel azonos évben nyitott tartós befektetési számlára kell transzferáltatnod (így hívjuk a befektetés, értékpapír „átutalását”). Nem probléma, ha még nem rendelkezel az újonnan választott banknál, szolgáltatónál TBSZ számlával, ezt megnyitják részedre, így nem vesznek el az eltelt évek.

Az áthelyezés alkalmával jövedelem nem keletkezik, így a tranzakciónak semmilyen adózási vonzata sincs.

A betétszámla típusú TBSZ-en megtakarításod előre meghatározott futamidejű lekötött betét formájában lett elhelyezve. Ne feledkezz meg róla, hogy a lekötés felbontása a betétre járó kamat teljes elvesztésével is járhat.

Tájékozódj előre, hogy

  • milyen feltételek mellett szabadíthatod fel a számlán elhelyezett pénzed,
  • milyen díj kerül felszámolásra az utalásra kerülő összeg után,
  • milyen egyéb költségek merülnek fel a megszüntetés alkalmával.

Az értékpapír típusú TBSZ-ek költöztetésekor figyelj arra, hogy

  • az új banknál, befektetés szolgáltatónál megkapd a megfelelő szintű kiszolgálást,
  • széles termék paletta legyen,
  • és a befektetési döntéseid során számíthatsz-e támogatásra. (Ha inkább külső szakértőt szeretnél segítségül, ide kattints.)

Bár az értékpapír transzferálás gördülékeny folyamat, de egyáltalán nem biztos, hogy az új szolgáltató forgalmazza a birtokodban lévő értékpapírt. Itt elsősorban nem a részvényekre és állampapírokra gondolok, hanem arra, hogy az adott pénzügyi szolgáltató által kibocsátott befektetési alapokat és kötvényeket az új szolgáltató forgalmazza-e. Előfordulhat, hogy a befektetési jegyek, kötvények eladása nem kerülhető el. Ebben az esetben se feledkezz meg a költségekről (transzferálás, utalás, megszüntetés, stb.).

A TBSZ áthelyezéssel történt megszüntetésekor az átadó bank, befektetési szolgáltató a lekötési átutalással érintett pénzösszegekre, befektetési eszközökre vonatkozó igazolást ad

  • az elhelyezés, számlanyitás naptári évéről és a tartós befektetési szerződés alapján befizetett (lekötött, befektetett) összegről,
  • az átutalt pénzösszegekről, pénzügyi eszközökről, az eltranszferált pénzügyi eszközök megszerzésére fordított összegekről és
  • az átutalás napjáról.

Ha az áthelyezésben érintett TBSZ állományból korábban részkifizetés történt, akkor a lekötési igazolás a részkifizetés során lekötési nyilvántartásból kivont pénzösszeget, és a részkifizetésre jutó TBSZ jövedelmet is tartalmazza.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta

pénzügyi  és vállalkozásfejlesztő tanácsadó, coach, mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com