Sokszor hangsúlyozom a költések kézben tartását, mert rendkívüli veszélynek teszed ki magad, ha fogalmad sincs arról, hogy mennyit és mire költesz egy-egy hónapban. Éppen ezért hasznos, ha naponta listát, háztartási naplót vezetsz az összes kiadásodról.

A pénzügyi nehézségek nem mindig abból adódnak, hogy egy-egy nagyobb pénzösszegre vonatkozó rossz befektetési döntést hozol, hanem legtöbb esetben abból, hogy kevésbé jelentősnek tűnő, kis összegű kiadásokat nem veszel észre, illetve figyelembe.Ezek észrevétlenül apasztják a pénztárcád.

Kevés olyan ember van, aki havonta több százezer forintért vásárol különböző drága cuccokat, tartós fogyasztási cikkeket (hűtő, tv, bútor…). Annál többen vannak viszont, akik naponta a munkahelyi büfében reggeliznek, kávéznak akár többször is; különböző magazinokat vesznek, amelyeket nem olvasnak el… Ezek a dolgok, szokások az adott pillanatban nem jelentenek nagy kiadást, de havi szinten összeadva jelentős tételt tesznek ki.

Tudom, nem egyszerű dolog folyamatosan nyomon követni a kiadásokat, főleg ha több számlád, bank- és hitelkártyád van. A hitelkártyák remek eszközök, ha okosan használod őket, de ha nem, akkor nagy veszélyt jelentenek az anyagi helyzetedre.

Tudod pontosan, mire mennyit költöttél a múlt hónapban?

Több, mint 20 éves tapasztalatom szerint, nagyon kevés ember tudja pontosan erre a kérdésre a választ. Ha a Te becslésed eltér a valós összegtől 10, 20, 35, vagy akár 50%-kal, akkor az vagy azt jelenti, hogy a pénzügyeidet nem megfelelően irányítod, vagy azt, hogy olyan sok pénzed van, hogy úgy gondolod, megengedheted magadnak a kontroll nélküli költekezést.

költekezés
Ha nem tudod pontosan, mire mennyit költesz, akkor arra buzdítalak, hogy legalább egy hónapon keresztül vezess pontos nyilvántartást kiadásaidról. Minden kiadásod jegyezz fel:

  • buszjegy,
  • büfé kávé,
  • újság, mozi, szórakozás,
  • bevásárlás,
  • rezsi költség,
  • benzin,
  • kutyakaja…

Ne emlékezetből „dolgozz”, hanem naponta, valós időben.

Miért fontos, hogy naponta, rendszeresen vezess nyilvántartást a kiadásaidról és ne időközönként, emlékezetből?

 

Mert az idő távlatából nem pontos összegeket fogsz beírni az applikációba, kis füzetbe, programba, hanem elnagyoltan…

Egy hónap elteltével add össze a kiadásaidat. Az eredmény lehet, hogy  nagyon megrázó lesz. Válogasd külön a rendszeres kiadásokat és az eseti, változó tételeket.  Ha ezt a feladatot elvégzed, elmondhatod, hogy pontos ismeretekkel rendelkezel a kiadásod mértékéről. Láss hozzá a további szükséges lépések megtételéhez. Például jelentkezz egy értékesítés mentes pénzügyi tanácsadásra.

 

 

Van kérdésed? button (7) Úgy gondolod, van teendőd a pénzügyeidet illetően?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*