Ezt a pénzügyi blogot azért írom, mert azt szeretném, hogy a magyar emberek pénzügyi kultúrája, pénzügyi intelligenciája fejlődjön és egyre kevesebben sétáljanak bele a különböző pénzügyi csapdákba.
Hírlevél olvasóimnak, pénzügyi tanácsadásra jelentkező ügyfeleimnek segítek, hogy sikeresen eligazodjanak a pénzügyi eszközök rengetegjében, hiszen a pénzintézetek és a közvetítők, mind a mi pénzünkért versengenek.

salesman-300x300
Tele vannak a fórumok a sok „lehúzással” kapcsolatos véleménnyel; hiszen mindenki (szerintem Te is) ismer valakit a baráti, ismeretségi körében, akit „behúztak a csőbe” a magát pénzügyi tanácsadónak nevező (valójában csak gyorsan meggazdagodni akaró, jutalék éhes) üzletkötők. Ezért ebben a bejegyzésben a családi pénzgazdálkodásról, a személyes pénzmenedzsment lehetőségeiről, illetve a pénzügyi tanácsadókról írok.

Milyen lehetőségeid vannak a személyes pénzügyeid menedzselésére?

Általában három eset fordul elő.
1. Nem csinálsz semmit.
2. Magad próbálod a saját pénzgazdálkodásodat, pénzügyeidet intézni.
3. Valakitől segítséget kérsz.

Nem csinálsz semmit

Ha ebben a csoportban vagy, akkor sajnos nem vagy egyedül, sőt nagyon sok sorstársad van, aki „nem ér rá” a pénzügyeivel foglalkozni. Tudod-e, hogy ez a nemtörődöm hozzáállás sok és nagy veszélyt rejt magában. Tulajdonképpen a mának élsz. Pedig ha nem foglalkozol a pénzügyeiddel:

  • felesleges pénzkiadások sorozatát követed el,
  • ingatlan- és/vagy kockázati életbiztosítás hiányában egy káresetnél nem tudsz hova, mihez nyúlni,
  • nyugdíjcélú megtakarítás hiányában hamar elszáll az a pár év és azt fogod észre venni, hogy életed végéig kénytelen leszel dolgozni…

Nem sorolom, inkább azt ajánlom, hogy változtass a dolgon, kezdj el foglalkozni a pénzügyeiddel. (Ha még nem tetted meg, iratkozz fel a hírlevelemre, legyen ez az első lépés a tudatos pénzkezelés felé.)

Magad kezeled a pénzügyeidet

Ha ezt választottad, akkor nagyon sokat kell tanulnod, hogy felkészülten hozz önálló döntéseket. Folyamatosan frissítened kell a pénzügyi ismereteidet. Te melyik csoportba tartozol? A pénzügyeid kezelése kihívást jelent? Vagy arra koncentrálsz, hogy minél eredményesebben kezeld a pénzügyeidet?

A pénzügyek menedzselésének legnehezebb és legidőigényesebb része a felkészülés, az ismeretek megszerzése (s persze ezt az iskolában nem tanítják), a teendők feltérképezése.

Segítséget veszel igénybe

Ha úgy gondolod, hogy szükséged van valakire, aki segít neked a pénzügyeid menedzselésében, a fontosabb döntések meghozatalában, akkor azt jól fontold meg. Ne sajnáld az időt és a pénzt a kompetens, hozzáértő szakértő, tanácsadó megtalálására és igénybe vételére. A jó segítségre fordított pénz, megtérül. Arról, hogyan keress pénzügyi tanácsadót, már írtam, itt olvasd el.

Miért kerül a pénzügyi segítség pénzbe?

Ugye, nem gondolod, hogy az ingyenes pénzügyi tanácsadás (azaz amikor te nem adsz a segítő kezébe ilyen jogcímen pénzt) nem kerül pénzbe?

A pénzügyi tanácsadók, vagyonkezelők így keresik a pénzüket:

  • pénzügyi termékek értékesítése alapján jutalékot kapnak,
  • a kezelt vagyon meghatározott százalékát kapják.

Ha azt gondolod, hogy a bankban ingyen kapsz az ügyintézőtől segítséget, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak. Ugye, tapasztaltad már, hogy amikor egy dolgot akartál elintézni a bankban, kaptál más ajánlatot is. Lehet, hogy épp úgy kötöttél egy teljesen új szerződést? Nohát, azért ajánlgatnak ezt-azt a banki ügyintézők Neked, mert ők is kapnak jutalékot.

Ezzel a jutalékos rendszerrel „csak” az a probléma, hogy egyből érdekütközés van a két fél, azaz a tanácsadó és az ügyfél között.

Én nem szeretem az ellentéteket, ütközeteket, így óradíjért dolgozom. Nem értékesítek semmit, abban segítek, hogy átfogó képet kapj a pénzügyekről, megtakarításokról, befektetésekről, hogy jó pénzügyi döntést hozhass.

Ha eleged van a jutalékos, „ingyen pénzügyi tanácsokból és tanácsadókból”, de segítségre van szükséged pénzügyeid menedzseléséhez, jelentkezz egy értékesítés mentes, objektív pénzügyi tanácsadásra.