Az emberekre a csordaszellem a jellemző. Ez a tulajdonság működik a befektetési piacokon való mozgás, tevékenykedés közben is. S nincs ez másként akkor sem, ha a befektetési arany a téma. A tömeg akkor vesz aranyat, amikor mindenki más is ezt teszi. A tavaly őszi árfolyam és keresleti csúcs óta mostanra már csendesült világszerte az aranyláz. Azonban mielőtt újra elindul a roham a befektetési aranyért – érdemes tájékozódni!

Mire figyelj, melyek a legnagyobb befektetői hibák az aranyvásárlásnál?

Régen nem volt olyan kedvező az alkalom befektetési arany vásárlásához, mint mostanában. A tavalyi év árfolyamcsúcsa óta forintban számolva 10%-ot korrigált az árfolyam. A veszélyek azonban növekedtek azóta. Az európai országok adósságproblémái tovább mélyültek, a gazdasági növekedés világszerte lassul, és van, ahol már recessziót is mérnek.
A bajok legfőbb forrása jelenleg az eurótérség. Az európai adósságválság ha elszabadul, mindent zúz majd, ami az útjába kerül. A válságkezelés érdemi sikert eddig nem eredményezett, csak időnyerést.
A további adósságleírások, amelyek kilátásban vannak, akkor is érinthetnek Téged, ha a konzervatívnak számító befektetésekben (államkötvény, életbiztosítás, bankbetét) vagy érdekelt.

A befektetési arany piaca jelentős bővülésen ment keresztül. Az aranyforgalmazók közötti verseny a vételi és eladási árfolyam közötti marzsokat minimálisra szorította le. Az adásvétel rejtett költségek, extra díjak nélkül bonyolítható le, ami egyszerűvé teszi az aranybefektetést.

Befektetési aranyat venni és eladni ma már nem jelent problémát itthon, Magyarországon sem. A kínálat azonban időnként beszűkülhet. 2008 ősze óta háromszor ugrott meg a kereslet világszerte olyan mértékben, hogy a kisebb hazai forgalmazók készletei időlegesen kimerültek. Ez az ügyfelek számára akkor több hetes várakozást jelentett. Ma már kevésbé kell ettől tartani, mert az aranytermékeket gyártó finomítók növelték a kapacitásaikat, és a forgalmazók is nagyobb készletet tartanak. Azonban a forgalmazók üzleti modelljében is, valamint a befektetői igényekben lehetnek eltérések, amelyeket – ha aranyvásárlást tervezel – még a következő őszi roham előtt érdemes számításba venned.

Fizikai vagy papír-arany

Az arany árfolyama erős kilengésekre képes!

(Az árfolyamgrafikont biztosítja a goldprice.org)

Ha Te időben csak rövid távra tervezed a befektetést vagy értékpapírosított formában vásárolsz valamilyen tőkeáttételes „papír-arany” befektetési terméket (certifikát, határidős kontraktus stb.), komoly veszteséggel is számolnod kell.

Az arany értékkonzerváló tulajdonsága csak hosszú távú befektetői horizont és a fizikailag birtokba vehető arany esetén érvényesül igazán.

Miért? Mert egy arany rúd vagy érme nem tud csődbe menni, mert az értéke nem függ harmadik fél követelésétől, és nem áll vele szemben másvalaki tartozása sem, tehát semmiféle nem-teljesítési kockázat nem fenyegeti. Ezzel szemben a csak befektetési jegyen és idegen őrzésben nyilvántartott aranytulajdon az értékpapír kibocsátójának csődkockázatával terhelt befektetési termék. „Békeidőben” ez a kockázat vállalhatónak tűnhet. Ha Te spekulatív befektető vagy, tudatosan vállalod az árfolyamesésből származó veszteséget. Ha inkább konzervatív vagy, akkor a konzervatív motivációval képzett aranytartalék számodra a fizikai arany hosszútávú felhalmozását jelenti.

Ugrás a robogó vonatra

Ha akkor veszel aranyat, amikor már mások is ezt teszik, akkor már csak a robogó szerelvényre tudsz felugrani. Ha viszont rendszeresen, több részletben és az éppen aktuális árfolyamtól függetlenül teszed ezt, akkor neked megadatik, hogy átlagold az aranyad bekerülési árát. A csúcson beszállni a legdrágább és legkevésbé kifizetődő stratégia!

Spontán, tájékozódás nélküli aranyvásárlás

Mielőtt bármilyen formában aranyba fektetnél, tájékozódj a „termék” tulajdonságairól, annak „szokásos” piaci áráról és az értékesítő megfelelőségéről a forgalmazást illetően. A marzs, a vétel és az eladás közötti középárhoz képest számított felár egy beszédes mutató. A mostani normál piaci körülmények között egy 2 grammos rúdnál +/-5%, 10 grammnál +/-3%, 100 grammnál +/-2,5% az elfogadható felső határ. Ennél nagyobb árrést nem indokolt „lenyelned”. De a forgalmazó szakmai hozzáértésének alapvető és gyorsan ellenőrizhető jele az is, hogy értékesít-e ÁFA-mentesen egy grammos rudacskákat. Amennyiben igen, azzal megszegi a hazai adó-jogszabályokat.

Hol szabad és hol nem – aranyat venni?

Például egész biztosan nem az utcán és nem a péknél, nem pszichikai kényszer és nem rámenős üzletkötő hatása alatt. Az utóbbi évek számtalan új szereplőt csábítottak a piac kínálati oldalára, amelyek között átverés szagú üzleti stratégiák is megjelentek. A befektetési arany hazai piacának egyik legnagyobb hibája a szabályozottság és a felügyeleti szervek hiánya. Ennek eredményeként meghökkentő nyíltsággal tevékenykednek még piramis-rendszerben szerveződő MLM-es hálózatok is, az elégtelen szolgáltatási színvonalat kínáló vagy a legalapvetőbb nemesfémes szakmai kompetenciákkal nem rendelkező önjelölt befektetési tanácsadók, és piacot váltó hitel- és biztosításközvetítők.

Mekkora a megfelelő aranytermék?

Már az arany megvásárlásakor gondolnod kell a jövőbeni eladására, de magától értetődik az is, hogy a jövedelmeddel is egészséges arányban kell állnia az aranyban elhelyezett megtakarításnak. Ha TE egy fél kilós aranytömböt vásárolsz, azt a jövőben is csak egyben tudod majd eladni, és ez nem biztos, hogy megfelel majd az igényeidnek. A kisebb méretek sokkal praktikusabbak lehetnek.

Az Arany Világtanács ajánlása szerint a megtakarítások 5-10%-ig célszerű aranyban tartalékot képezni.

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a fegyelmezett, biztos pénzügyi háttérre vágyók öngondoskodási, pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074