Íme egy egyszerű, 8-lépésből álló folyamat, ha könnyen akarsz nyugdíj-előtakarékosságba kezdeni, nyugdíjtervet készíteni.

Egyre összetettebb, bonyolultabb társadalomban élünk, így egyszerűsítsd, amit lehet. Most egy egyszerű áttekintést kapsz a nyugdíjtervezésről.

Azonban az egyszerűsítés miatt elveszik a teljes nyugdíjtervezési folyamat pontossága, de ha nyugdíj-előtakaréskosságon gondolkodsz s nincs időd, akkor ez az egyszerűsített terv szilárd kiindulópont, útmutató lesz Neked. Kezd el most a nyugdíjtervezést, s majd menet közben ásd bele magad mélyebben a nyugdíj-témába.


1. Vizionáljnyugdijasok“Lásd magad” nyugdíjasként. Mit fogsz csinálni? Hogy fogsz élni? Járod a világot egy hátizsákkal? Vagy otthon maradsz és olvasol a karosszékedben? Lejársz a haverokkal a sarki kis étterembe kártyázni? Nyugdíjas klubba fogsz járni “csajokkal”?
Azért fontos, hogy elképzeld, vizionáld a nyugdíjas életedet, mert ez határozza meg majd, hogy mennyi “költőpénzre” lesz szükséged. Legyen egy vázlatod, s ez alapján kezdj tervezni.


2. Határozd meg a nyugdíjba vonulásod határidejétHa van a fejedben egy kép arról, hogy milyen az ideális nyugdíjas lét számodra, akkor itt az ideje, hogy határozd meg azt az időpontot, amikor elkezded azt az életet. Ez a lépés azért fontos, mert a nyugdíj-előtakarékosság, a megtakarítás mértéke függ az időtől. Az általad meghatározott idő alatt kell felépíteni a nyugdíjvagyonodat.


3. Becsüld meg, mennyibe fog majd kerülniMost, hogy van egy nyugdíjas jövőképed és egy visszavonulási dátumod, itt az ideje, hogy megsaccold a költségeidet és a bevételeidet. Honnan lesz pénzed? Hogy lesz majd elég a pénzed?
Nagyvonalúan saccolj, mert úgyis van/lesz infláció, s most nem fog minden lehetséges költség eszedbe jutni, stb. Kerekíts, ahol csak tudsz. Ez a számítás egyáltalán nem lesz pontos, de valahol el kell kezdeni. A nyugdíjba vonulás idejéig rengeteg időd lesz még pontosítani, korrigálni.


4. Szükséges a megtakarítást is megbecsülniAz általad elképzelt nyugdíjas léphez szükséges megtakarítás megsaccolása is feladat. Ide számold bele, ha tettél már a nyugdíjad érdekében már egynéhány kósza “lépést”, hogy

 • mennyi nyugdíjra számítasz havonta a társadalombiztosításból (ha 40 körüli vagy, akkor ez a szám nagyon alacsony lesz)?
 • ha van önkéntes-nyugdíjpénztári megtakarításod, akkor abból cca. mennyi pénzed lesz?
 • ha van nyugdíjbiztosításod, abból cca. mennyi megtakarításod lesz?
 • mennyi a jelenlegi bevételed és kiadásod havonta?

 • 5. Csinálj megtakarítási tervet  tervezesA jelenlegi kiadásaid összegét szorozd meg 150-nel. Ugye, elég nagy számot kaptál? Ez az a saccolt összeg, amit nyugdíjvagyonként fel kell halmoznod, hogy a jelenlegi életszínvonaladon tudj élni nyugdíjasként.
  Ez így elég ijesztő számodra? Nézzük, hogyan lehet ezt a helyzetet barátságossá tenni.
  Több dolgot is tehetsz:

 • újra gondolod, hogy miként, hogyan akarsz majd élni nyugdíjasként,
 • vagy tovább fogsz dolgozni, mint ahogy azt az imént még tervezted;
 • vagy csökkented a jelenlegi kiadásaidat;
 • vagy növeled a jelenlegi bevételeidet…
 • Válassz belátásod szerint.


  6. Fektesd be a megtakarításaidat  Ha havonta spórolósan élsz, de a megtakarított pénzed elköltöd egyéb használati cikkekre, akkor nem ért az egész spórolás semmit.
  A megtakarítás jó befektetéséhez némi tudásra kell szert tenned, s lehet, hogy ez sem egyszerű elsőre, de majd belejössz. Addig is tegyél pénzt úgynevezett céldátum alapokba. A megcélzott lejárati dátum essen egybe az általad választott nyugdíjba vonulási idővel.
  A másik lehetőséged, hogy alakíts ki pozitív cash-flowt. Ezt például elérheted jövedelemtermelő ingatlannal is, akár úgy is, hogy jelzáloghitellel szerzed meg az ingatlant, de a nyugdíjba vonulásod idejére már legyen tehermentes. Tudod, így a “más-emberek-pénzén” szerzed meg ezt a jövedelemtermelő vagyon-elemet.


  7. Optimalizáld az adófizetésed  Használj ki minden lehetőséget, amellyel csökkenteni tudod a fizetendő adód összegét:

 • nyugdíjbiztosítással,
 • önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással,
 • tartós befektetési számlával,
 • nyugdíj-előtakarékossági számlával…

 • 8. Kezd el most!  A halogatás megöli a nyugdíjtervedet és feléled a vagyonod.
  Minél hamarabb kezded el a nyugdíjcélú megtakarítást és a pontos tervezést, annál könnyebb lesz az egész folyamat. Lépésről lépésre haladni sokkal könnyebb.

  Van kérdésed? button (7) Segítség kell a tervezésben?

  Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

  Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
  az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
  +36 30 737 5074
  kapcsolat@papsztkriszta.com

  Ezt láttad már??

  Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

  Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

   

  Kattints IDE!!

  This will close in 20 seconds