Néhány ügyfelem így reagál, amikor a pénzügyi tanácsadás során rákérdezek arra, hogy írja-e, vagy írta-e valaha pontosan, naponta, rendszeresen a kiadásait.

Unalmas, fárasztó; miért vezesd mégis a kiadások nyilvántartását?

 

A kiadások pontos nyilvántartása, vezetése valóban nagyon unalmas, ezt nem vitatom. Mégis fontos, hiszen csak ez alapján kapsz pontos képet anyagi helyzetedről, esetleges rossz szokásaidról…

Ha vezeted a kiadásaidat, felelősségteljesebben fogsz bánni a pénzeddel.

Ha kiadásaid nincsenek egyensúlyban anyagi lehetőségeiddel, s nem is írod, nem követed nyomon a költéseidet, homokba dugod a fejed. Így nem is fog változni az anyagi helyzeted.

Hogyan értékeld a kiadások nyilvántartásából kapott adatokat?

Egyszerű.

A havi  kiadási, háztartási napló vezetésekor nagyon fontos elgondolkoznod azon, hogy kiadásaid és bevételeid mennyire nevezhetően átlagosnak az adott hónapban. Bizonyos időszakokban – nyaraláskor, karácsonykor, az éves díjas biztosítások díjfizetési idejekor, váratlan egészségügyi kiadással…- megszaporodhatnak a kiadásaid. (Ezek a helyzetek nem fognak rosszul érinteni, ha rászoksz arra, hogy „elkölts minden pénzed”. Hogy ezt hogy tedd, erről szól ez a poszt.)

Ha a kiadásaid összege nem haladja meg a bevételeid összegét, akkor jól gazdálkodtál a pénzeddel. Ez nem azt jelenti, hogy minden jó úgy, ahogy van, nem kell tanulnod, változtatnod, de anyagi szempontból nem vagy veszélyben.

Akkor sem kell nagyon aggódnod, ha a bevételeid meghaladják az állandó, fix kiadásaidat, de nem fedezi az összes egyéb költésedet. Takarékoskodással tudsz javítani a helyzeten.

Ha viszont a bevételeid nem elegendőek az állandó kiadásaidra sem, akkor kösd fel a nadrágod: pénzügyi reformokra van szükséged.

Alvin Hall pszichológus szerint:

 

költekezési-szokás

Ha úgy érzed, anyagi helyzeteden egyedül nem tudsz változtatni, vagy a tovább lépéshez kompetens, hozzáértő segítség kell, jelentkezz óradíjas pénzügyi tanácsadásra. 1-2 óra alatt az elkövetkező hónapokra szóló megtakarítási stratégiát…, javaslatokat kapsz, milyen pénzügyi megoldásokban gyarapítsd a pénzed. Nincs értékesítés, csak tanácsok!

 

Teljes nevem*
Email-címem*
Választott konzultációs forma*
Telefonszámom*
Számlázási név*
Számlázási cím*
KuponkódodMég halogatod a segítség igénybe vételét? További pénzügyi információkat akarsz gyűjtögetni? Kérd a heti hírlevelem (ajándék e-bookot is kapsz, most rögtön)!

Biztos pénzügyi hátteret, nyugodt életet kívánok Neked!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
a megtakarítók pénzügyi tanácsadója
+36 30 737 5074