Azt mondják, a pénz nem boldogít. De mégis jobb ha van. Jöhet egy váratlan kiadás, a munkahely elvesztése, vagy egy hihetetlen jó árú wellness-hétvége és ilyenkor jó, ha van mihez nyúlni és nem az utolsó pillanatban kezdesz el matekozni azon, miből finanszírozod a felmerülő költségeket.

[social_warfare]Kevesen tudják, de a magyarok mintegy 70%-a nem rendelkezik még egy hónapra elegendő megtakarítással sem, miközben sokan közülük egy kis odafigyeléssel tudnának pénzt spórolni, megtakarítást csinálni.

A pénz jobb a szegénységnél – már csak anyagi okok miatt is.
(Woody Allen)

Egy átlagfizetésből élő pár sok esetben feléli a fizetését, melynek jelentős része kényelmi dolgokra megy el:

  • egyszerűbb autóval közlekedni, mint busszal,
  • könnyebb leszaladni a közeli, de drágább boltba, mint egy kicsivel hosszabb utat megtenni az olcsóbb termékekért…

Az első és legfontosabb lépés

Tiszta fejjel le kell ülni és összeszámolni, felírni a havi fix bevételeket és ezzel párhuzamosan a fix kiadásokat is. Élhetsz egyedül vagy párban, esetleg gyerekekkel, pontosan tudod, hogy adott hónapban mekkora bevételre számíthatsz. Azzal is tisztában vagy, ha nem, akkor tisztában kell lenned, hogy ebből mennyire van szükség ahhoz, hogy fedezd a számláidat, az ennivalót, a bérletet, a benzint, szóval az összes szükséges kiadást. Ami fennmarad, abból tudsz gazdálkodni. Akad persze olyan élethelyzet, amikor hiányos a családi költségvetés, ilyenkor a lyukak „betömése” a kihívás. De ha van miből spórolni, félre tenni, akkor érdemes hozzá fogni.

Mit tehetsz ennek érdekében?

A legnagyobb gond, hogy ha spórolásról van szó, akkor a legtöbben csak a nagy összegek félretételének látják értelmét, pedig ez nem így van. Egészen apró lépésekkel is lehet kezdeni. Például azzal, hogy hetente félreteszel 500 vagy 1000 forintot. Bár a legtöbb embernek erre az első gondolata az, hogy mi értelme van ennek. De ne felejtkezz meg a közmondásról:: ki a kicsit nem becsüli, a nagyot nem érdemli. (Ha belegondolsz, a lottónyertesek nem is tudják megtartani a nagy összegű nyereményüket.)  Ez a fajta kezdet nem arról szól, hogy villámgyorsan vagyonok lapuljanak a párnacihában, vagy a kert végében elásva…. Sokkal inkább arról, hogy hozzászokj hozzá a spórolás gondolatához. Talán furcsán hangzik, de tényleg rá kell szoktatni magadat arra, hogy akár kis összeget is, de félretegyél havonta és ez rutinná váljon.

Csökkentsd a kiadásaidat!

Persze tudom, hogy könnyebb mondani, mint csinálni, s sokan azt gondolják, hogy „hiszen nem is költünk fölösleges dolgokra”. Ez csak akkor derül ki, ha Ilyenkor végiggondolod az elmúlt heti kiadásaidat.

Sokaknak az az első lépés, hogy el kell kezdeniük a kiadásaik fel- illetve összeírását. De nem úgy, hogy az asztali naptárra, vagy egy füzetbe felírod, hogy X forintot költöttél ma. Hanem úgy, hogy tételes listát vezet arról, mire, mennyit költöttél egy-egy nap. Na, ha ez megvan, akkor kell visszanézni, „elemezni”: valóban mindenre szükség volt, amit a legutóbbi vásárlás alkalmával beszereztél? Bármilyen hihetetlenül hangzik, de nem csak tárgy-vásárlások során szerezhetsz be fölösleges dolgokat. Az élelmiszer  vásárlás is egy kardinális pont. Félre ne érts! A spórolás nem azt jelenti, hogy éhezned kell! De unalomig ismételt szabály, hogy ha éhesen szabadulsz be a boltba, több olyan dolgot is megvásárolsz, amit csak a szemed kíván. Így a legegyszerűbb lépés, amivel spórolhatsz, ha jóllakottan mész bevásárolni. Dedósnak tűnhet, de érdemes kipróbálni. Nézz végig a kosarad tartalmán egy éhes és egy nem éhes vásárlás után: a különbség szemmel látható lesz. S persze mindig bevásárlólistával menj vásárolni, s tartsd magad a listához. Ahhoz, hogy mi kerüljön a listára, meg kell tervezned, mi kerül majd az asztalra…

Egy kérdés lebegjen a szemed előtt

Az pedig ez legyen: szükségem van erre?

A következő alkalommal, amikor bemész egy bevásárlóközpontba, minden egyes kiszemelt termék kosárba helyezése előtt tedd fel magadnak a bűvös kérdést: szükségem van erre? A hangsúly a „szükség”-en van. Az egyéni igény mindenkinél más, de minden vásárlásra tekints úgy, mint életed nagy döntéseire. Hiszen lényegében az anyagi biztonságoddal játszol. Sokan nevetségesnek tartják, ha kis összegeket spórolsz, de érdemes arra gondolnod, hogy ahogy a kis megtakarítás is növekszik, úgy a sok kis kiadás is vékonyítja a bankszámlánkat. Miért ne lehetnél tudatosabb és megfontoltabb?

Praktikus tippek a hétköznapokra

  • Érdemes készítened egy listát azokról a dolgokról, melyeket a közeljövőben szeretnél megvásárolni. Jó, ha ez a lista mindig a táskádban lapul, így ha beleszaladunk egy leértékelésbe, akkor jó áron juthatsz hozzá.
  • Egy másik listára vezesd az adott havi kiadásaidat. Így hónap végén láthatod, hogy mire mennyit költöttél, és így talán jobban szemet szúr az is, hogy mi volt a szükségtelen kiadás.
  • Mielőtt beindítod a motort és elindulsz, érdemes átgondolnod, hogy szükséges-e autóval utaznod. Rövid távokra, vagy nem sürgős esetekben érdemes inkább sétálni, busszal menni vagy elhalasztani az utat. Ha pl.: a munkahelyed biztosít a munkába járáshoz „munkásbuszt”, akkor csak azért, hogy egy pár perccel többet aludj, s ne kelljen a kollégáiddal több időt együtt töltened…., ne menj a saját autóddal munkába. A benzin nem olcsó mulatság, ezt sem árt észben tartani.
  • Ideje felnőni. Talán értetlenül állsz a kijelentés előtt, de amikor gyerek voltál, a szüleid tartották kordában az igényeidet. Megkaptad, amire volt pénz, és le kellett mondanod arról, amire éppen nem jutott. Ideje, hogy belásd: nem vagy már gyerek és szükséged van egy fontossági sorrendre. Mi az, amit még ma be kell szerezned, és mi az, ami később is ráér.

Dagadjon a persely!

Nem baj, ha nem malac formájú és az sem baj, ha nem persely, hanem egy befőttesüveg, vagy éppen egy cipősdoboz. Dobáld bele az aprópénzt, amit visszajáróként kapsz, vagy tudatosan gyűjtsd ebbe az adott érméket, mondjuk a 200-as, s annál kisebb értékű pénzérméket. (Én így (is) spórolok ) Egyrészt jó érzés lesz látni, ahogy egyre gyűlik a pénzed, másrészt észrevétlenül összegyűlhet egy olyan összeg, ami jól jön karácsonykor, vagy egy szülinap alkalmával.

Kérdezd meg a nagymamád!

Ezeket fogjuk enni a télen 🙂

Nem azért, mert híres spóroló a nagyi, hanem mert számtalan olyan praktikát tud, amivel zárva maradhat a pénztárcád. Ezen trükkök egyike a befőzés. Nincs is annál jobb, mint amikor benyitsz a kamrába, és gyönyörű sorban állnak a lekvárok, savanyúságok. Persze maga a munka macerás. De megéri, hiszen télen ha előveszed a saját készítésű lekvárodat, befőttedet, savanyúságodat… homlokon csókol a nyár, és a pénztárcád is sírva fakad örömében, hiszen nem a boltba szaladsz ezért.

Egy másik szintén hasznos módszer a fagyasztás. Biztosan veled is előfordult már, hogy nagyobb adag ételt főztél, mint ami egy étkezésnél megmaradt, de nem annyi, hogy az egész család még egyszer jóllakjon belőle. Fagyaszd le. Sokan idegenkednek ettől, pedig fölösleges. A legtöbbet a konyhán lehet spórolni.

 

A pizzafutár messziről megismer?

Nem jó jel.  Tudom, kényelmes megoldás, hogy egy telefonhívás, s hamarosan érkezik is a meleg étel, de jobb, ha utánaszámolsz, hogy mennyi folyik ki emiatt a zsebedből.

Nem egyik napról a másikra kell megváltanod a világot, de érdemes apró lépésekkel kezdened, és meg fogsz lepődni, hogy ezekkel a pici változtatásokkal milyen hatalmas eredményeket érhetsz el.

Ha minden forintodnak adsz egy „címkét”, akkor minden pénzedet kontrolláltan költheted el és bűntudat nélkül.

Tervezd meg  a családi kasszát könnyen. Élj jobban, aggódj kevesebbet! Segítek Neked. Ha akarod, 6 hónapig támogatlak. Katt ide!
Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

Hasznosnak találtad ezt a cikket? Lájkold, oszd meg, kövess a Facebookon, és látogass vissza máskor is, vagy…

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*