Elkezdtél a költségvetés készítéssel foglalkozni. Háromszoros hurrá! Ez egy hatalmas lépés – és a legfontosabb -, hogy a pénzügyi céljaidat valóra váltsd.

Talán jól megy. Talán nehezen. Talán valahol a kettő között vagy. Hol megy, hol nem. Bárhol is tartasz a költségvetés készítésben, én mindig itt vagyok. És  most 12 tippet adok, hogy segítsek a folyamatot még simábbá és az eredményeket még jobbá tenni.

A 12 tipp segítségével a költségvetésedet emeld a következő szintre

1. Készítsd el a költségvetésedet minden hónapban a hónap kezdete előtt.

Ahhoz, hogy előrelépjünk, előre kell gondolkodni. Ez egy egész életre vonatkozó tanács – és egy kiváló költségvetési tipp. Minden hónapban új költségvetésre van szükség. És ezt össze kell állítanod a hónap kezdete előtt.

AZ ITT tanultakkal könnyű. A hónap költségkeretét a következő hónapra átmásolhatod, majd állítsd be, amit kell. Gondolj az egyedi kiadásokra (mint például egy születésnap), és oszd el a pénzedet, hogy minden szükséges kategóriára jusson.

2. A költségvetés egyenlege legyen nulla.

Miért? Az összes pénzedet oszd el, hogy mire menjen el. Ez azt jelenti, hogy te döntöd el, mire akarod elkölteni. A gyakorlatban egy nulla alapú költségvetést így hozz létre:

  • Írj fel minden bevételt.
  • Írd le az állandó költségeket, mint amilyen a hiteltörlesztés, a közös költség,  a bérleti díj, a közmű-díjal, az élelmiszer és a közlekedés.
  • Ezután írd be a változó havi költségeket, mint például az éttermi kajálás, a szórakozás és a ruházat. Ellenőrizd a korábbi költségvetéseidet vagy bankszámlakivonataidat, hogy megtudd, hogy mire mennyit költöttél.
  • Adj minden forintodnak egy nevet, ami azt jelenti, hogy az összes bevételednek van helye a költségvetésedben. Ha még mindig maradt pénz, miután beírtad az összes költséget, tedd a jelenlegi pénzügyi célodra, például az adósságod kifizetésére.

3. Minden költést kövess nyomon.

Komolyan. Minden. Egyes. Kiadást. A munkahelyi büfében megivott kávé árát. A vacsora alap beszerzését. A haverokkal megittam egy sört… Ezek a kiadások összeadódnak. Szó szerint. Ft + Ft + Ft = FtFtFt Minden költség nyomon követése azt jelenti, hogy tudod, hogy hova ment el a pénzed. Akkor elkezdheted megmondani a pénzednek, hogy pontosan oda menjen, ahová Te akarod, hogy menjen.

4. Ellenőrizd a költési szokásaidat.

Tisztában kell lenned önmagaddal. És ezt meg kell tenned a költési szokásaid áttekintésével. Ez a munkahelyi kévézás, a cipő/táska…megszállottság, napi nasizás, cigi komoly pénzbe kerülhet, amivel jobban ki kellene töltened a jelenlegi pénzügyi céljaidat.

Légy őszinte magaddal, ismerd el, ha valamelyik költségkategóriában túlköltekezel. Meg kell vágnod a kereted, vagy át kell gondolkodnod az egyes költségvetési sorokat. Ne felejtsd el azonban, hogy ha többet költesz az egyik kategóriában, kevesebbet kell költened egy másikban.

5. Állíts be reális költségvetést.

Ahogy épp most mondtam, jó, ha valamennyi pénzt adsz egy sorhoz, ha nem terveztél be eleget. Ha például élelmiszereken akarsz megtakarítani, és kihasználod a kuponok és törzsvásárlói kártyák adta engedményeker, de még mindig minden hónapban túlköltekezel ebben a kategóriában, valószínűleg fel kell emelned az élelmiszerbolt-költségkereted.

Ne felejtsd el azonban, hogy a tervezett összeg megváltoztatásakor nincs mágikus pénzfa, amelyet csak meg kell ráznod, s máris plusz pénz hullik a pénztárcádba. Amikor egy költségvetési sort felemelsz, egy másikat le kell csökkentened. „Sajnálom, szórakozás: minőségi ételre van szükségem inkábbr, mint a mega-méretű popcorna a moziban.”

6. Végezd el a beállításokat.

Tehát, ahogy látod, a kiigazításokat és költségkeret beállításokat el kell végezni. Sokan úgy gondolják, hogy ha a költségvetést összeállították, akkor éaz nem módosítható. De ez nem így van. Ez a  Te pénzed. És te vagy a főnöke. Ez a költségvetés érted, a te céljaid megvalósításáért van.

Tehát azt már mondtam, hogy módosítanod kell, ha rájössz, hogy irreális elvárásokkal kezdted. Be kell állítanod, ha a költéseid többé-kevésbé meghaladják a tervezetteket. Ne félj kiigazítani. Csak tartsd a célt, hogy kevesebbet költs el, mint amennyit megkeresel. Kulcsfontosságú a célkitűzés.

7. Hozz létre egy „Egyéb” kategóriát.

Nem vagyunk elefántok. Feledékenyek vagyunk. A munkatársad születésnapi bulija. Évforduló. Stb. Lehet, hogy Te meglepődsz, ha ezek a költségek felbukkannak, de a pénztárcádnak nem kell. Csinálj helyet a költségvetésedben azoknak a kis dolgoknak, amelyeket elfelejtesz, egy „Egyéb” sor létrehozásával, ami 10-15 ezer forintot tartalmaz.

8. A féléves költségekre legyen költségkereted.

Vannak olyan dolgok, amelyeknek valóban nem kellene meglepnie a költségvetésedet, még akkor de, ha nem kell kiadnod havonta. Gondolok itt az olyan féléves kiadásokról, mint az autóbiztosítás, az házi kedvenc féléves állatorvosi kontrollja,…. Az egyik tökéletes lehetőség egy megtakarítási alap létrehozása minden féléves költségre. Ilyen módon akár havonta is megtakaríthatsz.

9. Tegyél félre a nagy vásárlásokra

Erre is nagyszerű dolog a megtakarítási alapok, hiszen a nagy vásárlásokhoz is felhasználhatod őket. Készülj fel az új gumiabroncsok vásárlására úgy, hogy figyeled a kerekek futófelületeit, s ahogy kopik a kerék felülete, úgy gyarapszik a “gumiabroncs-alap” egyenlege. Minden évben megtakaríthatsz karácsonyra, hiszen tudod, hogy december 24-e minden évben jön. Tegyél félre pénzt az új digitális fényképezőgépre, hogy a fényképezős hobbidat a következő szintre emelhesd,  vagy hogy egy (másodállás) vállalkozást elindíts. Állíts be kereteket a megtakarítási alapokra, s gyarapítsd a számládon levő pénzt.

10. Legyen költségkereted szórakozásra.

Nem azt akarjuk, hogy ha költségvetést készítesz és aszerint élsz, akkor ne szórakozz. A szórakozásra egy költségvetési sort kell szánnod. Pihenés, szórakozás, feltöltődés nélkül dühös, frusztrált leszel és úgy érzed, visszafog, korlátoz a költségvetés. Természetesen nem ez a cél. Könnyebb a költségvetést betartani, ha a költségvetésedben van szórakozás is.

11. Ismerd meg a kívánságaid és a szükségleteid közötti különbséget.

Ha a minden napi kávékról beszélünk – mindannyian tudjuk, hogy ez egy kívánság és nem szükséglet, igaz? Igen. Ha a cipőd szó szerint szétesik, új cipőre van szükséged. De ez a vörös bőr motoros dzseki – ez egy kívánság. Mindkettőt betervezhetjük a költségvetésben, de szükség van a prioritásra.

12. Adj magadnak időt.

A költségvetés összeállítása általában három hónapot vesz igénybe, mielőtt rutinná válik, ezért legyél türelmes magaddal – mind az új költségvetés szerinti életmód kezdetén, mind egész életedben.

Mert ez az, amit ez a költségvetés készítés jelent – egy új életmódot alakítasz ki. És ebben az a legjobb, hogy nem a pénz fogja irányítani az életed , hanem fordítva: napi döntéseket hozol a pénzed hatékony felhasználásáról.

Menni fog. Szükséged van egy „Igen, meg tudom csinálni!” hozzáállásra és egy költségvetésre.