Ha gyermek érkezik a családba, az nem csak örömöt okoz a szülőknek, de a családi kasszát is fenekestül felforgathatja. Ilyenkor nem csak a kiadások nőnek meg, hanem a bevétel is módosul. Nézd meg, milyen bevételekre és kiadásokra kell, lehet számítanod ebben az időszakban. Nézd meg, hogyan érdemes alakítanod a megtakarításodat ebben az élethelyzetben.
A legtöbb ember életében előbb vagy utóbb eljön az a pillanat, amikor gyermeket szeretne. Így kevesen vannak, akiket nem érint az ezzel az örömteli eseménnyel járó pénzügyi helyzet megváltozása. Ilyenkor nem csak a kiadások növekszenek, de a szülést követően a bevétel is jelentősen változik.

Szülés előtt

Már a szülést megelőző hónapokban megkezdődnek a gyermekvállalással kapcsolatos pénzügyi változások. Igaz, ebben az időszakban – ha orvosilag nem tiltott – a leendő édesanya, még dolgozik, így a bevételek változatlanok maradhatnak, de a kiadások már jelentősen megemelkedhetnek.
Ennek egy része elkerülhető, ha beéritek az állami kórházak által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal (de a hálapénzek miatt ezek is pénzbe kerülnek). Azonban ha magánklinikára, magánorvoshoz jársz, a határ csak a csillagos ég, és akár milliókat is elkölthetsz.

De nem csak az orvosi költségek miatt nő meg a kiadás. Még ha babonás vagy is, a szülés előtti napokban már meg kell vásárolni olyan eszközöket, mint például a babakocsi, a gyerekágy, gyerekruha, pelenka…. Ezek összesen ugyancsak több százezer forintba kerülhetnek. Olyan dolgokat kell beszereznetek, amelyekre a felnőtt élethez nincs szükség, de egy kisbaba ellátásához azonban nélkülözhetetlenek. Ezek a költségek a többségében csak az első gyermek megszületésekor keletkeznek, hiszen a majdani testvér ugyanezeket használhatja majd.

Szülés után

Milyen bevételekre számíthatsz?

A gyermek születése után a legtöbb esetben az egyik szülő – általában az anya – otthon marad a babával, így az ő korábbi bére nem fog már megérkezni, helyette azonban számos más forrásból érkezhet pénz. Nézzük, melyek ezek, és milyen összeget, mennyi ideig kaphatsz.

Már a baba megszületése előtt 28 nappal megkezdhető a Csecsemőgondozási Díj (CSED) folyósítása. Ezt a díjat az első 24 hétben akkor kapod meg, ha a szülést megelőző két évben dolgoztál 365 napot, s erre az időszakra volt társadalombiztosítási jogviszonyod. A Csecsemőgondozási Díj a naptári napi bruttó jövedelmed 70%-a, ami ugyan személyi jövedelemadó köteles, de egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem kell utána fizetni.

A CSED lejártát követően válsz jogosulttá a Gyermekgondozási Díjra (GYED). Ehhez a szülést megelőző két évben legalább 180 napon keresztül biztosítottnak kell lenni, és számítási módja megegyezik a CSED-ével. Egy fontos különbség azonban van: a GYED-nél megállapítottak egy felső korlátot. Ez a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-ával egyenlő. A gyermek 2 éves koráig vagy jogosult rá.
A fentiekkel párhuzamosan a baba 3 éves koráig alanyi jogon jár Gyermekgondozási Segély (GYES) is. Ennek nagysága az öregségi nyugdíjminimum 100%-ával egyezik meg,

Érdemes kimeríteni a családi adókedvezmény által elérhető keretet is. Ezzel egy vagy két gyermek esetén maximum 10 ezer forintos megtakarítás érhető el minden hónapban. Három vagy több gyerek esetén összesen maximum 33 000 forintos többletjövedelemet érhetsz el.

Ne feledkezz meg a rászorultsági alapon járó Családi pótlékról sem. Ennek a gyermek iskolás éveinek megkezdése előtt Nevelési ellátás a hivatalos neve, azt követően pedig Iskoláztatási támogatás. Összege egy gyermek esetén havi 12 200 forint, s a gyerekek számával együtt emelkedik, így 3 vagy több gyerek esetén már 17 ezer forint jár gyerekenként.

Hogyan alakulnak a kiadások?

A gyermek megszületése után a kiadások mindenképpen nőni fognak, hiszen plusz fővel bővül a család. De itt ne csak a mindennapi élethez szükséges kiadásokra gondolj! Jó ha már az elején megkezditek a gyermeketek jövőjének megalapozását is. Ne ijedj meg! Ehhez nem kell óriási kiadásokba verneteket magatokat, s ezeknek az értéke csakis tőletek függ. Olyan eszközök állnak a rendelkezésetekre, amelyekkel akár havi pár ezer forint befizetésével felépíthettek hosszútávú megtakarításokat.

Ezek közül az egyik a kimondottan a gyermekek jövőjét szolgáló Start-számla. Minden megszületett gyermeknek az állam automatikusan nyit az Államkincstárnál egy Start-letétiszámlát, s ezen a számlán az állam életkezdési támogatásként el is helyez 42 500 forintot. Erre a számlára Te, mint szülő még nem tudsz további pénzt betenni. Először értékpapírszámlává kell alakítanotok. Ha ez megtörtént, bármekkora összeg utalhattok a számlára, és ezt a megtakarítást Babakötvényekbe fektetitek. A Babakötvény egy speciális állampapír, amely csak a gyermek 18. születésnapja után váltható vissza.

Mivel azonban a Start-számlán elhelyezett pénzhez idő előtt semmiképpen sem férhettek hozzá, érdemes ezzel párhuzamosan, a rövidebb távú célok megvalósításához egy másik megtakarítást is felépíteni. Ezt megtehetitek a befektetési alapokra épülő Rendszeres Megtakarítási Programokkal (RMP). Ebbe a megtakarítási formába is havi rendszerességgel utalhatsz bármekkora összeget, amit az általad kiválasztott alapokba fektet a szolgáltató. Ez a pénz bármikor hozzáférhető.
A megtakarítások összetételét nézve érdemes azokban nagyobb likvid hányadot tartani. A visszaesett bevételek és a megnövekedett kiadások miatt ugyanis előfordulhat, hogy a mindennapi költségek fedezésére is hozzá kell nyúlnotok a befektetésekhez.

Van kérdésed? button (7) Segítség kell a közös tervezéshez?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*