Közeledik az év vége, összegzem a 2016 év eseményeit, eredményeit. Az elmúlt egy évben 105  cikket írtam önismeret, pénz és vállalkozás témakörben. Szól bejegyzés a befektetési döntéseink hátterében álló pszichológiáról, mutattam rengeteg megoldást, arra is tettem javaslatot, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban megfialtatni nagyobb összegű tőkét, de híres spórolót bemutattam… Rengeteg írás, hogy ihletet adjak a pénzügyeid kezeléséhez, tippeket, tanácsokat vállalkozáshoz, az önismereted fejlesztéséhez…. Jövőre sem fogsz velem unatkozni.

Új év, új élet, új fogadalmak?

Szerinted van olyan ember, aki életében legalább egyszer ne fogadna meg valamit? Szerintem nincs. Bár legtöbben fogadalmakat újévkor tesznek – új év- új élet alapon – de véleményem szerint bármikor el lehet kezdeni a váltást, bármin is akarunk változtatni. Miért is? Azért, mert a változás iránti vágy bárhol, bármikor ránk törhet. A baj akkor van, ha a vágy vágy marad, s nem történik változás.  De miért nem teljesül nagyon sok fogadalom és mit tegyél, ha te is tettél újévi fogadalmat, s az sikerrel záruljon?Januári első cikkem erről szólt.

Örökzöld téma – a spórolás

Többször is írtam cikket e témában. Mutattam applikációkat is hozzá. Szólt bejegyzés arról is, hogyan tegyél félre havonta, illetve mit kezdj a havi megtakarított pénzeddel, illetve hogyan spórolj nyugdíjra. De a huszonévesekről sem felejtkeztem el. A pályakezdő fiatalok pénzkezeléséhez adtam néhány tippet, hogyan kezdjenek hozzá.

Ha már van mit befektetni – biztonságos megoldások

Természetesen felhívtam a figyelmet minden olyan befektetési lehetőségre is, amely állami támogatást élvez, és biztos hozammal számolhatsz az esetükben. Kiemeltem a lakástakarékot is, amely felhasználási célját tekintve kötött, de 30 %-os állami támogatást nyersz vele, ezért szerintem továbbra is érdemes élni a lehetőséggel, ha lakásvásárlási vagy felújítási céljaid vannak.

Megoldások haladó kisbefektetőknek 

Volt, hogy kifejezetten arra helyeztem a hangsúlyt, hogy arra is  javasoljak megoldásokat, ha szívesebben vállalnál kockázatot. Mindig hangsúlyozom, hogy a kockázatosabb termékek felé csak akkor fordulj, ha van olyan pénzösszeg, amely nem hiányzik majd a mindennapi megélhetésedhez. Volt cikk a certifikátokról, azokról az értékpapírokról, amelyeknek értéke egy adott mögöttes termék- például egy részvénypiaci index, nyersanyag vagy akár egyedi részvény (alaptermékek)- árfolyamának alakulását követi meghatározott módon. Részletesen bemutattuk az ETF-et, amely egy a referencia index teljesítményét pontosan lekövető – passzívan kezelt -, tőzsdén kereskedhető befektetési alap és megvásárlásával könnyen komoly portfolióhoz juthatsz. Mindezek mellett összegyűjtöttem azt is, hogy milyen befektetési típusokat ajánlok ha  kifejezetten a kockázatos befektetéseket keresed. Opciók, IPO, kockázati tőkebefektetések, REIT (Real Estate Investment Trust) és magas hozamú kötvények is terítéken voltak.

Digitális világ

Igyekeztem lépést tartani az aktuális trendekkel és fejlesztésekkel. Mutattam applikációkat, amelyek támogathatnak a befektetési döntésekben.
Bemutattam a legvitatottabb digitális fizetőeszközt, a Bitcoint és leírtam, hogy szerintem miért szerencsejáték a bináris opciózás.

Kezdő vállalkozóknak

A pénz befektetésének egyik módja a vállalkozás. Írtam arról cikket, hogy mikre figyelj oda, ha családi vállalkozásban dolgozol. Mire kell odafigyelni, hogy egyensúlyban legyél mint vállalkozó és mint családtag, magánszemély. Azaz mit kell tenni, hogy a családi vállalkozás is és a család is működjön.

Vállalkozónak lenni nehéz feladat, de a legtöbb problémával csak akkor találják szemben magukat a vállalkozók, miután elindították vállalkozásukat. Szólt arról is cikk, hogy mik azok a dolgok, amelyekkel tisztában kell lenned, mielőtt elindítanád saját vállalkozásodat.

Köszönöm, hogy velem tartottál 2016-ban, jövőre is segítek eligazodni a pénzügyek és a vállalkozás világában, mindezt megspékelem egy kis pszichológiával, önismereti témákkal.

A 2017-es évet rögtön egy szűk létszámú Családi Kassza Tervező /  Átalakító workshoppal indítom. Februárban pedig indulni fog a VIP – VIP, azaz a VIP VállalkozásIndító Program.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó,coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*