Rengeteg levelet kapok “hogyan spóroljak?” témában. A levelekből kiderül, hogy a levélírók már felismerték: rendszeresen, havonta félre kellene tenniük  pénzt, de nem tudják, hogyan csinálják, vagy ha már elkezdték, akkor hogyan legyenek sikeresek a kivitelezésben.

Sokan vannak, akik elkezdtek már kisebb-nagyobb, közeli és távolabbi, vagy egész távoli (nyugdíj) célokra spórolni, de időről időre azon veszik észre magukat, hogy a néhány hónap alatt félretett pénzt mégis sikerült valamire elkölteni. S ilyenkor jön a rossz érzés: hiába minden, nem sikerül, nincs megtakarítás, kiszolgáltatottnak érzik magukat.

Több ügyfelem is van, akik hasonló cipőben jártak; voltak akik nem is kerestek rosszul, időnként sikerült is valamennyit félre tenniük, de a végén mégis elköltötték a megtakarításukat, hiába céllal tették félre.

Ha Te is hasonló cipőben jársz, így tehetsz ellene:

Olyan megtakarítási formába tedd a pénzed, amit nem látsz folyamatosan.

Ne a napi használatú bankszámládon gyűjtsd a félre tett pénzedet, hanem nyiss külön megtakarítási vagy értékpapírszámlát. Így nem fogod minden egyes alkalommal látni az egyenleged, ha használod a bankkártyádat, vagy az internetes felületen belépsz a számládba.

Adj állandó utalási megbízást a bankszámládról egy megtakarítási számlára vagy rendszeres megtakarítási programba

Az átutalás a fizetésed megérkezte utáni napokban, hó elején teljesüljön. Tudod, először fizess magadnak!  Gondolj erre a pénzre úgy, mint bármelyik szolgáltatói díjra. Költség, amelyből a jövődet fedezed.

Van még olyan takarékszámla, amely lekötés nélkül is 3% körüli kamatot ad. Akár ilyen számlára is utalhatod a havi megtakarításod.

A különböző célokhoz különböző számlákat használj.

Igaz, hogy ez többlet költséggel jár, mégis sok ügyfelemnek segített, hogy több vagy többféle számlát nyitott a különböző céljaihoz. Lakáscélú megtakarításhoz mindenképpen ajánlom a lakástakarékot, ha a gyerek taníttatása a cél, akkor az egyik megoldás lehet a Start-számla (itt írtam róla); ha csak nyaralásra gyűjtesz, akkor pl.: Erste Cél-betét, vagy CIB  Malacpersely.

Az visszatartó erő tud lenni, ha idő előtt ki akarsz venni belőle, hogy tudod, mire gyűjtesz abban a konstrukcióban, azon a számlán…

Zárold!

Talán a legbiztosabb módja, hogy fix futamidőre elkötelezed magad. Ezzel egy cseppet sem akarlak a unit-linked biztosítások felé tolni. Elég ha csak 5 éves ciklusokra köteleződsz el: nyiss megspórolt pénzednek évente 1-1 TBSZ számlát.

Mivel a TBSZ számláról nem lehet rész összeget kivenni csak egyben lehet felmondani, visszatarthat, hogy ki kell fizetnek a kamat/hozam után fizetendő (21%) adót. Ha 5 éves állampapírba teszed a TBSZ számlán a pénzed (ha nem akarsz számlavezetési díjat fizetni érte, akkor a Kincstárnál nyisd meg a számlát)  és az állampapírt idő előtt visszaváltod, akkor is legalább 2% “büntetéssel” találod magad szemben. A TBSZ felmondása feladatot ad (pl. adóbevallást kell készítened) és a 2% büntetés eléggé elrettent, hogy ne akarj kivenni a pénzedből.

Nem vezetsz háztartási naplót, s nem használsz semmilyen okostelefonos applikációt (itt találsz párat, ha meggondolnád magad), de szeretnéd látni, mely költési tételek azok,  amelyeken tudsz spórolni, s mennyit? Töltsd le ezt a kalkulátort.

Ha többet akarsz tudni a havi megtakarítás titkairól, katt ide.

Van kérdésed? button (7) Megbeszélnéd mielőtt döntesz?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*