A vállalkozáshoz kell egy ötlet, jó csapat, hírverés, kiváló időzítés, fizetőképes kereslet és valamennyi szerencse. Ha vállalkozni akarsz, elengedhetetlen, hogy üzleti elképzeléseidet folyamatosan teszteld, és még időben hozzá  igazítsd a körülményekhez, fogyasztói igényekhez. 

Egy jó ötlet nem elég

Először is néhány szó a sturt-up vállalkozásról. Eric Ries megfogalmazása szerint „a start-up olyan vállalkozás, amelynek célja –  szélsőségesen bizonytalan feltételek között – új termék vagy szolgáltatás létrehozása. Ez ugyanúgy igaz a garázsában szerencsét próbáló egyéni vállalkozóra, mint a TOP500 egyik vállalatának tárgyalótermében összegyűlő rutinos szakemberekre. Hiszen ugyanaz a küldetésük: át kell hatolniuk a bizonytalanság ködén, hogy megtalálják a fenntartható vállalkozáshoz vezető sikeres utat.”

Fontos, hogy egy sikeres vállalkozáshoz önmagában egy jó ötlet nem elég! Kell egy jó csapat is, hogy gyorsan, hatékonyan lehessen haladni a megvalósítás útján. A csapattal való munkához nagyon jó coaching eszköz a hajó modell: ki van bent és mi a szerepe? Kire van még szükséged? Indulhatsz, de merre? Mik a készleteid? Hogyan tuduszcélzottan és gyorsan haladni? Milyen váratlan helyzetekre vagy felkészülve, és milyenre nem? Stb. gyorsan és pontosan lehet a csapattal dolgozni az analógiák segítségével. Az egyéni coachinggal szemben nehézség a csoportos coachingban, hogy nagyobb létszámmal dolgozunk, és sokat árthat egy csapatnál, ha nem nyílt lapokkal játszik mindenki. Ez a beválasztott tagok személyiségén, az érdekek összefeszülésén is múlik, nem csak a coachon és a védett környezet megteremtésén.

Egy kezdő vállalkozás mennyire segíthető coachinggal ?

Nagyon.

A vállalkozás kapcsolódások sorozata. Ok, de kivel és hogyan kapcsolódj, hogy sikeres légy?

Egy vállalkozás az alapok letétele és az értékrend tisztázása nélkül halálra van ítélve.Vállalkozóként is tudnod kell, mit tegyél és mit ne.

Fel mered vállalni éned sötét oldalát? Bevállalod a teljes őszinteséget?! Ki mered mondani? : „Az is én vagyok, amire nem vagyok büszke, de tudnod kell, ha közös ügyön dolgozunk.”

SWOT  – Az elemzés során a csapatod összegyűjti és értékeli a vállalkozás erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit, mely alapján egy mátrixot kap.  Mindegyik pontot alaposan át kell gondolni, mivel a vállalkozás jövőjét határozhatja meg.
A folyamat elemzése során betekintést nyersz a szervezet belső és külső piaci pozíciójába és vizsgálhatod azokat a belső és külső elemeket, melyek a jövőbeni döntéshozatali folyamatokat meghatározhatják. Ezáltal a vállalkozásod elkerüli, hogy visszajelzések nélküli, céltalan tevékenységet folytasson a piacon.

SMART cél

S (specific) jól meghatározott és egyértelmű,
M (measurable) mérhető időben, mennyiségben, minőségben,
A (achievable) elérhető, de egyben jelentsen kihívást a csapat számára,
R (relevant) a célokhoz és a szükséges erőforrások
T (timed)  időhöz kötött, legyen kezdő és befejező időpont, határidő;

Honnan lesz pénz és mire elég?

Marketing és értékesítési stratégia.

Mérföldkövek

Mi a legnagyobb kihívás?

Fel kell készülni a váratlanra is.

Koncentrálni a lehetőségekre.

Fókusz – Szemed a célon, de légy jelen a pillanatban, és ragadd meg azt, vedd észre a lehetőségeket.

A coach azért kell, mert tapasztalt, objektív, érdek- és ítéletmentes. A vállalkozás esetében is egy jó coach valódi befektetés.

Létbizonytalanság

Mivel nem az elvégzett munkáért járó havi fix fizetésben kell gondolkodnod, az anyagi bizonytalanság szinte a vállalkozás velejárója.  A havi fix helyett a bevételed a tényleges megrendelések függvénye. Senki sem fizet csak a háttérmunkáért. Mikor fordul át a vállalkozásod fenntarthatóvá?  Sokan azt mondják, a holtponton nem szabad feladni! Honnan ismered fel, hogy zsákutcában vagy holtponton van-e a vállalkozásod? Honnan tudod, hogy ki kell-e szállnod vagy tovább kell menned? De honnan ismerhető fel, hogy ez a holtpont, vagy van lejjebb is?!?! Ha ez a holtpont, meddig kell még kibírni? Mikor emelkedhet a fejed a hullámok fölé?
Ajánlott irodalom!!!

Ajánlott irodalom!!!

 

 

 

 

 

 

 

Kellenek az anyagi tartalékok, hogy tarthasd a fókuszt, és a valódi lehetőségekre koncentráld erőidet.

Sok a kérdés, de a helyes válaszok megtalálása magadban – sokat ad: értéknövelő befektetés. A szakértői kísérés,  a gazdag eszköztár, az együttgondolkodás, a lelki támasz az erős hullámzásban is, a helyzetre ránézés,  a sikerek gyűjtése, a védett környezet… ezt adja egy jó coach, amely minden kezdő vállalkozás sikeréhez szükséges.

Ha vállalkozás-indítási, üzletfejlesztési, stratégiai, pénzügyi tanácsra, segítségre van szükséged, kattints ide!>>

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a pénzügyi tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*