Válságmenedzseléssel foglalkozó ismerősöm mesélte milyen nehézségekkel küzdött, hogy újra egyenesbe hozzon egy vállalkozást, ahol a legnagyobb gond maga a tulajdonos volt, aki őt a cégátvilágítással és a válság menedzselésével megbízta. Feladata a vállalkozás helyreállítása volt, így elsődleges volt számára, hogy a beérkező bevételekből a céges költségeket (a dolgozók bére, adóbefizetések, szállítói követelések…) rendezze. A tulajdonos azonban továbbra is úgy kezelte a cégbe érkező bevételt, mintha az az ő jövedelme lenne. A válságmenedzselés itt véget is ért: elváltak útjaik és a cég ma már nem működik. Mit tanulhatsz e történetből kezdő vállalkozóként?

Minden vállalkozó követ el hibát

Mindenki követ el kisebb, nagyobb hibákat vállalkozásának építése során. A bevételek és kiadások sajnos nem mindig összhangban és egyenletes ütemben érkeznek. Ezért fontos, hogy figyelj és tervezd a cashflowt is. Elemezd, mennyi és milyen bevételt nyersz mielőtt hosszabb fizetési határidőt, vagy árkedvezményt adsz.

Mit tehetsz, hogy biztosabb lábakon álljanak vállalkozásod pénzügyei?

 • Ne keverd a céges és a családi kasszát!
  Ha nincs megfelelően elkülönítve a céges és családi költségvetésed, az könnyen elfedheti a vállalkozásod valós pénztermelő képességét.
 • Nem pénzt hozó tevékenységekkel töltesz sok időt.
  A vállalkozóként sokféle feladatot végzel. Ezért a hatékony idő és feladat menedzsment elengedhetetlen.
 • Azzal szeretsz időt tölteni, amit szívesen és könnyen megcsinálsz. Gyakran halogatsz tudottan szükséges feladatokat, mert nehéznek, vagy komfort zónán kívülinek találod. A napi feladatlistából tudatosan vedd előre ezeket, így elkerülheted a halogatást.
 • Koncentrálj a pénzt hozó feladatokra! A többit delegáld vagy szervezd ki. A 80/20 Pareto elv alapján, nagy valószínűséggel munkaidőd és tevékenységed 20 % hozza a bevételed 80 %.-át.
 • Nem tartalékolsz nehezebb hónapokra
  Utólag már mindenki nagyon okos. De kevesek sajátja a jövőbe látó varázsgömb. Váratlan piaci helyzetek pedig mindig jönnek. Egy totálkáros szállító autó helyett új beszerzése, iroda váltás, munkatárs csere, új munkaállomás, csak néhány példa. Ha van tartalékod, akkor ezeket a helyzeteket könnyebben és rugalmasabban tudod megoldani. A tartalékolás rákényszerít a hatékonyabb működésre is, mert így folyamatosan keresed a költséghatékony megoldásokat. Ahogy a családi kassza esetében is megnyugtató a 3-6-12 hónapnyi tartalék, egy vállalkozás esetében is fontos a biztos pénzügy háttér.

A pénzügyekben a tisztánlátást a cashflow terv segíti

Ez a tervező eszköz a várható pénzforgalom becslésében segít.

Külön tervezd a rendszeres fix kiadásokat, mint

 • a bérek,
 • bérleti díjak,
 • leasing költségek, stb; és

külön a termeléshez, munkához kapcsolódó várható kiadásokat, mint

 • az alapanyag,
 • alvállalkozói díjak.

Ha induló vagy nehezebb helyzetben lévő vállalkozásod van, akár heti ütemtervet is érdemes készítened. Így jobban látod, hogy mikor várható, várható-e egyáltalán igazán kritikus időszak.

A megfelelő pénzügyi tervezés segítségével a nehezebb időszakok sem érnek majd váratlanul.

 
Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*