Az induló, kezdő vállalkozások nagy többségének közös jellemzője, hogy nem rendelkeznek sok millió forintos kezdő tőkével. Íme néhány tanács, hogyan kerüld el induláskor, hogy temérdek pénzt kelljen kiadnod.

[social_warfare]

Saját vállalkozást indítani rendkívül felemelő érzés, aztán a tények hamar leránthatják az embert a Földre. Általában kevésből kell megélni, jól be kell osztani a rendelkezésre álló szűkös tőkét. Sokan azonban többet adnak a látszatra, felesleges termékekre és szolgáltatásokra, mint kellene, az így elszórt pénz  talán sosem térül meg, de az biztos, hogy lassítja a növekedést. Adok öt tippet, mire figyelj a kezdeteknél, hogy ne kerülj pénzszűkébe.

Vásárolj használt termékeket!

Nagyon kevés olyan kezdő vállalkozás van, amelynek valóban szüksége lenne új bútorokra, irattárolókra, asztalokra. Érdemes körülnézned az apróhirdetések között, vagy egyszerűen bérelj olyan irodát, ahol az előző bérlő ott hagyta a berendezést.

Ne költözz drága irodába!

Rengeteg kezdő vállalkozó követi el azt a hibát, hogy rögtön felkapott, menő helyen nyit irodát, aztán fut a pénze után, hogy legalább az irodabérletet ki tudja termelni. Egy garázs vagy a kisszoba általában nem megfelelő irodának, de ugyanúgy nem érdemes átesni a ló túloldalára és felesleges állandó irodára költeni. Különösen, ha nem találkozol túl sokat az ügyfeleiddel. Az ügyfélfogadást szervezd tömbösítve, foglalj irodát arra az időszakra, amikor személyesen találkozol ügyfeleiddel. Ilyen helyek Budapesten például a KAPTÁR, vagy a CosmicLatte Szaloniroda, de ezeken kívül még számos hely van.

Kérj segítséget!

Ne próbáld meg egyedül megtalálni a bölcsek kövét és hónapok, évek tapasztalatával felfedezni azt, amit más már tud. Olvass online fórumokat, magazinokat a marketing, sales, vállalkozás témakörben, ahol választ találhatsz kérdéseire. Ha tudsz valakit, akinek a tudása a vállalkozásod hasznára válhat, ne légy rest: vásárold meg az idejét pár órára, hogy a kérdéseidre választ kapj. Akár időről időre is ellátogathatsz hozzá segítségért, olcsóbb, mintha felvenné teljes munkaidős alkalmazottnak.

Barterezz!

A válságban amúgy is felértékelődött a barter szerepe, mindenki igyekezett valami hasznosat adni a cégéből a másik termékéért, szolgáltatásáért. A barternek nem csak az az előnye, hogy nem kell az értékes tőkéhez hozzányúlni, hanem némileg át is értékeli a szolgáltatásokat és termékeket, így végeredményben olcsóbban kijöhetsz, mintha az elfogadott általános egyenértékest használnád.

Légy zsugori!

Ne költsd a pénzt feleslegesen, nézz körül az interneten, mielőtt vásárolni indulsz. Minden egyes forint, amit nem költesz el, visszaforgatható lesz a vállalkozásodba, vagyis a növekedést fogja szolgálni. Nem is beszélve arról, hogy egy kezdő vállalkozásnak a növekedésen kívül csak lehetőségekre és megfelelő mennyiségű cash-flowra van szüksége a sikeres működéshez.

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
pénzügyi  és vállalkozásfejlesztési tanácsadó, coach, jó(l)lét mentor
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

Ne maradj le a vállalkozás-fejlesztő tippekről, iratkozz fel hírlevelemre!

Név*
Email*


Ezt láttad már??

Ha még nem élsz pénzügyi stabilitásban, akkor van egy ajánlatom a számodra!

Töltsd le az INGYENES Útmutató a pénzügyi stabilitáshoz című e-bookomat!

 

Kattints IDE!!

This will close in 20 seconds