Mikor jelentkeztél be utoljára a pénzügyi tanácsadódhoz? Hat hónapja? Egy évvel ezelőtt? Régebben?

Ha már egy ideje nem találkoztatok, akkor figyelj: a megtakarított pénzeddel foglalkoznod kell. Akár a nyugdíjadra gyűjtesz, akár más terveidet szeretnéd megvalósítani a megtakírástodból, befektetésedből, a rendszeres ellenőrzések kulcsfontosságúak.

Tudom, hogy ezek a beszélgetések félelmetesnek tűnhetnek. Végtére is, a legtöbb ember nem ért a befektetésekhez, nem olvas pénzügyi elemzéseket, jelentéseket napi szinten, s nincs saját ( banktól, biztosítótól független ) tanácsadója. Ha közéjük tartozol,  honnan tudd, mit kérdezz a tanácsadótól?

A nagyszerű hír az, hogy nem kell mindent megértened a befektetések világából, hogy megvitathasd pénzügyi portfóliódat. Csak tudnod kell, mit kérdezz.

 

Segítek, itt van egy lista azokról a kérdésekről kérdésekről, amelyeket a pénzügyi tanácsadótól kérdezhetsz.

1. KÉRDÉS: Hogyan teljesít a portfólióm?

Vedd észre, hogy nem azt kérdeztem, hogy az egyes alapok, vagy az egyes részvények hogyan teljesítenek. Ez azért van, mert a nagy képet kell nézned. Ha a portfolió pénzt termel, akkor jó. Összességében a befektetéseknek folyamatosan lépést kell tartaniuk, vagy idővel meg kell verniük a tőzsdei átlagot.

Ha bizonyos befektetési eszközök jól működnek, akkor tudnod kell, hogy miért működnek jól, és ez fordítva is igaz. Ha portfóliód folyamatosan csökken, annak ellenére, hogy a piac jó, akkor valami nem OK. A pénzügyi tanácsadóval meg kell beszélni, mi az oka.

2. KÉRDÉS: Kiegyensúlyozott a portfólióm?

Itt van egy szemléltető példa, mire kell gondolnod: Az autó karbantartásának része a gumiabroncsok, keréktárcsák állapotának ellenőrzése. Használat során előforduló külső behatások, ütések megváltoztathatják az abroncs és a keréktárcsa tömegeloszlását. A kiegyensúlyozatlan abroncs egy bizonyos sebesség felett a jármű rázkódását okozza. Ez pedig az abroncsok idő előtti és szabálytalan kopását, élettartalmuk lerövidülését, illetve a jármű felfüggesztésének kopását is előidézi.

Csakúgy, mint a gumiabroncsokat, a befektetési portfoliódat is ki kell egyensúlyozni. Idővel egyes alapok túlnőhetnek, és több helyet foglalnak el a portfóliódban, ami miatt kiegyensúlyozatlan lehet.Előfordulhat, hogy egyik alap a befektetéseidnek a 60% -át teszi ki. És ez rossz, ha a piac valamilyen oknál fogva esik. A portfólió egyenletesen kiegyensúlyozhatóvá válik az alábbi négy alapfajtával:

  • Likviditási és pénzpiaci alapok. Ezek a legmegbízhatóbb és stabilabb alapok a piacon.
  • Növekedési alapok. Ezek az alapok meglehetősen stabilak, de egy kicsit kockázatosabbak a likviditási és pénzpiaci alapoknál.
  • Agresszív alapok. Gondolj ezekre úgy, mint az alapok fene gyerekeire. Soha nem tudhatod, mi történhet velük! Ezek az alapok gyorsan felfelé vagy lefelé haladhatnak, ezért nem akard az összes pénzedet agresszív alapokba tenni.
  • Nemzetközi alapok. Ezek az alapok a világ minden tájára fektetnek be pénzt.

A portfólió egyensúlyának megőrzése segít a piaci növekedés kihasználásában, és megakadályozza, hogy az „összes tojást egy kosárba” kerüljön. De ha nem találkozol a pénzügyi  tanácsadójddal, hogy ezeket a kérdéseket feltedd, akkor soha nem fogod tudni, hogy a befektetésed karbantartást igényel-e.

3. Kérdés: Kell változtatni a befektetési stratégiámon?

A portfoliód kiegyensúlyozottsága csak részben fontos a pénzügyi terved megvalósulásában. Arról is meg kell győződnöd, hogy a befektetési stratégiád illeszkedik-e az életkorodhoz, a jövedelmedhez, és ahhoz, hogy mikor kívánsz nyugdíjba, vagy visszavonulni. Amikor fiatal vagy, több idő áll rendelkezésedre. Hosszabb időhorizonton valószínűleg megengedheted magednak, hogy olyan pénzalapba fektess be, amely kisebb, nagyobb kockázattal jár. Miért? Mert hosszabb idő lenne a veszteségek megtérülése. De amikor közelebb vagyunk a nyugdíjazáshoz, azt szeretnénk, hogy a pénzünk kevésbé ingadozó alapokban legyen. Ez segít megvédeni a befektetett pénzt, amely ezidő alatt gyarapodott.

 

Ahogy az életed megváltozik, a stratégiádnak is kell. A céljaid és a jelenlegi pénzügyi helyzeted alapján kell döntened a megtakarításodról. Lehet, hogy több munkát kell vállalnod, vagy munkahelyet kell váltanod (amagasabb bérért), hogy több  pénzt tudj félre tenni a nyugdíjadra. Vagy felfedezheted, hogy hamarabb eléred azt a mérföldkö összeget, mint gondolnád, és stratégiádat módosítanod kell a vagyon megóvása miatt.

Ezért kell folyamatosan feltenni ezt a kérdést.

4. Kérdés: MI  hiányzik a PÉNZÜGYI TERVemből?

Az élet rövid, s (hogy egy közhelyet mondjak) az életben egyetlen dolog állandó –  a változás. Egyik nap még a gyerekeket az óvodába veszed, és a következő napon már az egyetemi koleszbe, albérletbe költözteted őket. Munkahelyet váltasz. A szüleid nyugdíjba mennek. A házastársad akar nyitni egy üzletet. Ahogy az életed változik, úgy a pénzügyi tervednek igazodnia kell a változáshoz. Egy tanácsadóval történő beszélgetéssel megkeresheted a hiányosságokat a jelenlegi tervedben.

Talán felfedezed, hogy több pénzt kell elkülönítened, vagy akár át kell csoportosítanod a pénzed. Lehet, hogy van vésztartalékod, de egy nagyobb baj esetére még nincs fedezeted…

De nem fogod tudni, hogy mi hiányzik a pénzügyi tervedből, hacsak nem teszed fel ezt a kérdést.

5. Kérdés: Hogyan tudom a befektetések adóját csökkenteni?

A valódi pénzügyi tanácsadó többet tehet, minthogy egyszerűen segít a befektetéseik kiválasztásában. Tájékoztatást és tanácsot adhat az adókról. Lehet, hogy többféle befektetésed van, a értékpapírtól ingatlanig. És mindre különböző adószabályok vonatkoznak.

Pénzügyi tanácsadóddal rendszeresen beszélgetve nyomon követheted az adózási szabályokat, és szükség esetén módosíthatod a pénzügyi tervedet.

Most jut eszembe, hogy talán nincs pénzügyi tanácsadód, akivel rendszeresen együtt tudsz dolgozni a pénzügyeiden. Vagy ha van, talán nem tetszik neked, nem vagy elégedett vele. Ha ez a helyzet, hadd javasoljam a MyAdvisor szolgáltatásomat.

Függetlenül attól, hogy új vagy vagy sem a befektetői világban, kérdezd meg tanácsadódat ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban. Ez egy olyan ellenőrzés, amelyet nem engedhetsz meg magadnak, hogy kihagyod!