Azok, akik az elmúlt években vagyonuk értékének megőrzési érdekében aranyat vásároltak, hullámvasúton ültek. Azonban ismét egyre több érv szól az aranybefektetés mellett. Ez a befektetés nem elérhetetlen és más befektetési formákkal szemben egyre kevesebb hátrány van.

A 2008-as válságot követően az arany reneszánszát élte a befektetők körében. Sokan gondolták úgy, hogy a jegybankok monetáris lazítása előbb vagy utóbb a papíralapú pénz elértéktelenedéséhez vezet, így védekezésül más befektetési formát választottak: aranyat vásároltak. Neves hedge-fund-vezérek tettek hatalmas összegeket olyan alapokba (ha nem tudod, mi a befektetési alap, olvasd el ezt a cikket), melyek fizikai formában tartottak aranyat. Elkezdődött az aranyőrület.

Tudj meg többet a hedge-fundról

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére. A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal szélesebb körű eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short-pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti hedge fund kifejezés szerepel. A „hedge” szónak valóban a ‘fedezés’ a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a hedge fundok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.

Hullámzó arany-árfolyam

Azok, akik jókor vettek, s adták el az aranyat sokat kereshettek. A Lehman Brothers 2008. szeptemberi összeomlása után egy uncia (oz) aranyat 750 USD alatt lehetett hozzájutni, míg 2011 szeptemberében voltak napok, amikor cca 1900 USD árfolyamon lehetett zárni a vételi opciókat.

forrás: goldprice.org

forrás: goldprice.org

Azok a befektetők, akik viszont a csúcson vásároltak, s nem szálltak ki időben, nagy veszteségben ülnek. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 2015 decemberéig folyamatosan (1080 USD/oz árig) csökkent az arany dollárban számolt árfolyama.

Mostanra viszont fordult az irány, a trend. Az arany árfolyama több mint 15 %-os emelkedéssel kezdte az évet. Ez pedig annak köszönhető, hogy -az eurozónában és Japánban- a jegybankok megtörték az aranytartással szembeni egyik fő ellenérvet: az arany birtoklása drága, a nemesfém nem kamatozik, ezért folyamatosan veszít értékéből még akkor is, ha épp nem csökken a tőzsdei árfolyama.

A negatív alapkamatok miatt változik a helyzet

Az arany tartása még fizikai formájában sem igazán drága, a negatív kamattartományban járó devizáknál pedig ez az érvelés nem állja meg a helyét. Nem véletlenül írta Warren Buffett, hogy az általa vezetett Berkshire Hathaway most valami olyat csinál, amit a világ még sohasem látott. Legnagyobb európai befektetésükön, egy biztosítótársaságon keresztül dollármilliárdokat érő eurovagyonon ülnek úgy, hogy közben negatív kamatkörnyezetet kell elviselniük. Buffett szerint

Ennél még az jobb lenne, ha találnának egy nagy matracot, alátennék a pénzt és keresnének egy megbízható embert, aki aludna ezen a matracon.

A negatív kamatok miatt az érdeklődés újra az arany felé fordulhat. Ezt jelzi aBerkshire Hathaway által is birtokolt viszontbiztosító, a Münich Re igazgatójának kijelentése is: hatalmas befektetési portfóliójuk egyre nagyobb hányadát készülnek aranyban tartani.

Meddig vághatják a kamatokat a jegybankok?

Erre nagyon ijesztő becslések is vannak.

Jesper Randvid a Copenhagen Business School pénzügy tanszékének professzora szerint: mivel a készpénztartásnak nagy költségei lehetnek, mínusz 10%-ig is le kellene csökkenteni a kamatokat, mire az emberek elkezdenének otthon saját széfeket építeni.Tehát lejjebb lehet vinni a kamatokat anélkül, hogy a pénz elhagyná a bankokat.

Phil Hildebrand, a svájci jegybank korábbi elnöke korábbi tanulmányokra hivatkozva megpendítette, hogy -5%-ig minden további nélkül lehet csökkenteni a kamatokat.

Újra itt az aranytömbök kora?

A dráguló pénztartással szemben az arany tartása nem is olyan költséges. Alapvetően két módszert választhatsz, ha aranyba akarod fektetni a pénzed:

  1. vagy magát a fizikai aranyat vásárolod meg,
  2. vagy valamilyen aranyra szóló követelést megtestesítő értékpapírt veszel.

Az utóbbi költséghatékony, de számlavezetési díjat, illetve a vételkor és az eladáskor jutalékot kell fizetned.

Mégsem a díjak jelentik a legnagyobb problémát, hanem a pénzügyi szolgáltatókkal szembeni bizalmatlanság. Egy aranyba fektető, tőzsdén jegyzett amerikai alap jegyeit megvásárolni és valamilyen letétkezelőnél tárolni – bizalmi kérdés is. Ha nem bízol egyikben sem, marad a fizikai arany megvásárlása. De ennek is vannak költségei. Minél inkább egységesített formában vásárolsz aranyat, annál kisebb extra költséget kell fizetned érte. Akkor tudsz az arany világpiaci árához leginkább közelítő árat elérni, ha tömbaranyat veszel. Minél nagyobb kiszerelésben. Az egyedi formájú és veretű érmék esetében jelentős felárat fizethetsz. Pláne, ha olyan érmeritkaságot vásárolsz, amelynek numizmatikai értéke is van.

A biztonsági problémák ezzel nem oldódtak meg. Ahogy a készpénz tartására sem a párnaciha a legbiztonságosabb megoldás, úgy az aranylapkák, tömbök helye sem az íróasztalfiókban van. Ha nincs páncélszekrényed, vagy nem akarod otthon tartani az aranyad, bérelj banki széfet. Ezeknek a díja a hozzájuk kapcsolt szolgáltatásoktól és biztosításoktól függően a havi pár 1000-10000 forinttól a csillagos égig terjedhet.

Van kérdésed? button (7) Gyarapítanád megtakarításod?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com

 

 Ne maradj le a folytatásról! Iratkozz fel a hírlevélre!

Név*
Email*
Elfogadom az Adatkezelési nyilatkozatot*