Mielőtt pénzügyi tanácsadót keresel fel, feltétlenül olvasd el ezt a cikket. Ha nem vagy jártas a személyes pénzügyekben, hogyan tudod megítélni, hogy azt a pénzügyi tanácsadót találtad-e meg, akire valóban rábízhatod magad fontos pénzügyi döntésekben?

Vannak, akik nem szívesen hoznak pénzügyi döntést anélkül, hogy ki ne kérnék valakinek a tanácsát is. Lehet, hogy Te is közéjük tartozol. Azért, mert kevés az időd a rengeteg információn átrágni magad; vagy egyszerűen nem szereted az ilyen döntési helyzeteket.

Fontos, hogy tudatában legyél: nagy a tét, amikor pénzügyi tanácsadót keresel. Azontúl, hogy pénzbe kerül (bizony, nincs ingyen ebéd), meg kell bíznod a tanácsaiban. Minél többet tudsz Te magad, annál jobban tudsz együttműködni a tanácsadóval.

Az alábbiakban összefoglaltam néhány kérdést, amelyek segítenek abban, hogy fel tudd mérni a tanácsadó képességeit és szakmai tudását, tisztességét. Mielőtt pénzügyi tanácsadót választasz, tudd meg a kérdésekre a válaszokat.

Honnan származik a pénzügyi tanácsadó jövedelme?

Ügyfelektől kapott díjból vagy jutalékból? Ha erre a kérdésre választ kapsz, talán már nincs is szükség a többi kérdés feltevésére.

A jó válasz: „Jövedelmem teljes egészében az ügyfelektől kapott tanácsadási díjakból (és befektetésekből) származik.” Ha bármi más választ kapsz, valószínű, hogy üzletkötővel állsz szemben, akinek az az érdeke, hogy különböző befektetési, megtakarítási, biztosítási… termékeket adjon el neked.

Ha a jó választ hallod, akkor sem lehetsz biztos abban, hogy az igazságot hallottad. Egy felmérés kimutatta, hogy a magukat csak díjért dolgozónak állító pénzügyi tanácsadó valójában, közvetítői, brókeri tevékenységet is végzett.

Hogyan tudod, kinyomozni, hogy igazat mond-e a tanácsadó?

Sajnos itthon még nincs olyan hiteles nyilvántartás, amely a segítségedre lehetne. (Mivel más országokban már van ilyen, csak reménykedhetünk, hogy itthon is lesz ilyen. Én már nagyon várom.) Az USA-ban a befektetési tanácsadók regisztrációhoz kitöltendő kérdőíve az alábbi kérdéseket tartalmazza:

  • Részletezze, honnan származik a jövedelme.
  • Milyen kapcsolata, elkötelezettsége van más cégek iránt?
  • Milyen képzéseken vett részt és hol dolgozott eddig?
  • Milyen típusú értékpapírokkal foglalkozik a tanácsadó cég?
  • Milyen díjazási rendszerben dolgozik?

Még ha tudod is, hogy nem biztosan kapsz őszinte választ a fenti kérdésekre, próbáld meg kideríteni a válaszokat. Azt, hogy üzletkötő, közvetítő-e az, aki tanácsadónak vallja magát, az MNB nyilvántartásában leellenőrizheted.

Az ügyfelektől kapott díj hogyan oszlik meg a vagyonkezelési díj és az óradíj között?

Az erre a kérdésre adott válasz eligazít abban, hogy a tanácsadó arról akar-e meggyőzni, hogy rá kell bíznod a pénzed kezelését. Ha objektív tanácsokat szeretnél kapni, akkor inkább azzal a tanácsadóval dolgozz együtt, aki óradíjért dolgozik. Vannak tanácsadók, akik „díj alapú” tanácsadásról beszélnek. Ez azt jelenti, hogy a kezelt vagyon százalékából van a jövedelme.

Mennyi az óradíja?

Egyes európai országokban az óradíj akár a 2-300 eurót is elérheti. Sok egyéb tényező mellett a pénzügyi probléma bonyolultságától, az érintett vagyon nagyságától, a tanácsadó szakmai színvonalától is függ. Az óradíj tehát önmagában nem ítélhető meg. Amikor tanácsadókat hasonlítasz össze, a szolgáltatás összköltségét nézd.

Ad-e jogi, adózási tanácsokat is?

Az adózás, a jog, a pénzügyek önmagukban is hatalmas területek, rengeteg törvénnyel, szabályozással…A legkitűnőbb tanácsadó esetén is kétséges, hogy minden területhez magas színvonalon ért. Légy óvatos azzal a tanácsadóval, aki több területen is tanácsadónak adja ki magát. Adózási ügyekben keress könyvelőt, adótanácsadót; jogi kérdésekben pedig fordulj ügyvédhez, jogászhoz.

Milyen gyakorlati tapasztalatai és képzettsége van a pénzügyi tanácsadás terén?

A képzettség olyan, mint az étkezés. A túl kevés és a túl sok egyaránt rossz lehet.

A pénzügyi tervezésben meghatározó szerepe van a befektetési döntéseknek, ezért a pénzügyi tanácsadó rendelkezzen gazdálkodási és menedzsment, pénzügyi, számviteli, gazdasági elemzési ismeretekkel, amelyeket felsőoktatási keretek között szerzett. A pénzügyi tanácsadással, tervezéssel, befektetéssel, vagyontervezéssel, adózással foglalkozó tanácsadók, folyamatosan képezzék magukat szakirányú tanfolyamokon, képzéseken.

Milyen referenciái vannak a hozzád hasonló ügyfelektől?

Szánj időt arra, hogy keresel olyan embereket, akiknek már volt dolguk az általad kinézett tanácsadóval. Nézz utána, volt-e előadó saját területén rendezett konferencián; hívják-e szakértőnek a médiába…Ha igen, nézd meg a vele készült műsorokat. Tudj meg minél többet a tanácsadó múltjáról, stílusáról. Ha a lehető leggyümölcsözőbb együttműködést szeretnéd kialakítani, minél többet tudsz meg a tanácsadóról, annál biztosabban tudsz ítélni a döntésnél.

Vannak tanácsadók, akik ingyenes bemutatkozó konzultációt is adnak. Ez egy gesztus, de légy óvatos: számos ilyen konzultáció azzal zárul, hogy bizonyos pénzügyi termék vagy szolgáltatás azonnali megvásárlásáról kell döntened.

Ha egy tanácsadó nem ajánl fel ingyenes bemutatkozó konzultációt, azt inkább pozitív jelként fogadd. Elfoglalt, s mivel óradíjért dolgozik, drága az ideje ahhoz, hogy egy bizonytalan kimenetelű személyes találkozót ingyen felajánljon. Az ilyen tanácsadók viszont hajlandók telefonon az általad igényelt információkat magukról és a szolgáltatásukról megadni. (Teszel egy próbát?)

Hajlandó-e befektetési stratégiákat és termékeket ajánlani?

Ez nagyon fontos kérdés? Vannak tanácsadók, akik azt a látszatot keltik, hogy valódi tanácsadók és nem üzletkötők, majd előállnak konkrét jutalékos termékekkel, amelyeket felkínálnak neked, az orrod elé teszik aláírásra a termékre vonatkozó szerződést.

az olyan tanácsadókkal is vigyázz, akik azt mondják, hogy az ajánlásaikat önállóan valósíthatod meg, de ezek az ajánlások olyan konkrét termékek, amelyekért jutalékot kap.

Hogyan történik az ajánlások megvalósítása?

Ideális esetben a tanácsadó a konzultáció(k) során olyan mennyiségű információval lát el, hogy azok alapján önállóan is elboldogulsz a döntésben, a további ügyintézésben, szerződéskötésben…

Érdekel a sztorim, hogyan lettem bankos, aztán pedig független pénzügyi tanácsadó , mentor? Itt és itt elolvashatod.

 

Van kérdésed? button (7) Pénzügyi döntés előtt állsz?

Biztos anyagi hátteret, nyugodt és boldog életet kívánok!

Papszt_Kriszta Papszt Kriszta
az anyagi biztonságra vágyók pénzügyi tanácsadója, jó(l)lét mentora
+36 30 737 5074
kapcsolat@papsztkriszta.com